Ville hjælpe søn med skoleopgave: Landmand graver nazifly og død pilot op

En nordjysk landmand har fundet resterne af et havareret tysk jagerfly og dets pilot fra Anden Verdenskrig i en gammel mose. Tyskland søger nu pilotens familie.

t nedstyrtet tysk jagerfly fra Anden Verdenskrig er dukket op i mulden under en græsmark ved Birkelse nordvest for Aalborg.

Ifølge politiet er der tale om et Messerschmitt-fly, der i krigens sidste år styrtede ned i en mose, der dengang lå på stedet.

Resterne af den døde pilot lå i flyet.


Markens nuværende ejer, landmand Klaus Kristiansen, havde fra sin farfar hørt, at et tysk fly skulle være styrtet ned i området.

Da Klaus Kristiansens søn Daniel kom hjem med en opgave om Anden Verdenskrig fra sin 8.-klasse, foreslog faren derfor, at de gik på jagt efter vraget.

De to gik i gang med en metaldetektor og fandt snart små vragrester på marken.

- Vi prøvede forsigtigt at grave ned med en rendegraver. Så kom der flere dele frem, siger Klaus Kristiansen til DR P4 Nordjylland.

Til sidst fandt far og søn en næsten hel motorblok, men da de også fandt knoglerester, ændrede situationen sig.

De stoppede og kontaktede myndighederne, der straks sendte politiets teknikere og hærens sprængstofeksperter til stedet.

Det er endnu uvist, hvem den døde pilot er, for flere tyske jagerfly faldt under krigen ned i området.

En af dem var den tyske korporal Bruno Krüger, der ifølge tyske arkiver styrtede ned i en mose i Aalborg-området i november 1944 under en øvelsesflyvning.

Hverken fly eller Krüger blev dengang bjærget, men om det reelt er resterne af den afdøde korporal, der er dukket op, er ifølge Sibylle Osten Vaa, pressechef ved den tyske ambassade i Danmark, for tidligt at sige.

- Vi ved endnu ikke, hvem personen er. Vi har hørt om nogle navne, men vi har endnu ikke fået noget bekræftet. Derfor venter vi på at få liget identificeret, siger hun.

Når piloten er identificeret, vil de tyske myndigheder undersøge, om der er nulevende pårørende.

- Det er en meget følsom sag, fordi der stadig kan være familiemedlemmer i live, og de ved måske ikke, hvor deres familiemedlem er. De har ret til at vide, hvad der er sket, siger Sibylle Osten Vaa.

Jagerflyet af typen Bf 109 Messerschmitt var Nazitysklands mest yndede jager og blev produceret i mere end 33.000 eksemplarer.

 
Emneord: Naziudrydelser, Anden Verdenskrig
Ritzau på DenOffentlige.dk Redaktionen på DenOffentlige har valgt Ritzau som primær leverandør af uafhængigt redaktionelt indhold....
Aktivitet: Artikler: 6985

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Få mere af det væsentlige

DenOffentliges nyhedsbrev udkommer alle hverdage med:

  • Overblik
  • Videndeling
  • Nyheder
  • Inspiration
  • Debat
BLIV EN DEL AF DENOFFENLIGE

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også