Lisbeth Zornig mener velfærdssystemet har spillet fallit

Zornig: Facebook-velfærd er falliterklæring

Underdanmarks stemme, Lisbeth Zornig Andersen, kalder socialrådgiverinitiativ en falliterklæring mens kommunikationsrådgiver advarer mod et system, der bliver mere og mere koldt. “Her ser jeg et klokkeklart eksempel på, hvor vanskeligt det er at få den hjælp, som man har brug for som socialt udfordret i det danske velfærdssystem," siger Lisbeth Zornig Andersen.

“Denne nye facebookgruppe er først og fremmest et bevis på, at der er noget, som ikke er godt nok. Velfærdsservicen i Danmark lever ikke i sig selv op til dens sigte, når den går hen over hovedet på dem, som har mest behov for, at benytte sig af den. En falliterklæring for velfærdssamfundet.” 
 
Så klar er Lisbeth Zornig Andersen i sin dom over velfærdssamfundet efter DenOffentlige.dk forleden skrev om, hvordan velfærdsopgaver nu bliver løst gennem tilfældigt etablerede grupper på Facebook. 
 
Den markante stemme for underdanmark roser i sin blog på DenOffentlige.dk socialrådgiverne bag initiativet, men lader hammeren faldt hårdt over det velfærdssystem, der, ifølge Zornig Andersen, glemmer sin kernopgave. 
 
“Her ser jeg et klokkeklart eksempel på, hvor vanskeligt det er at få den hjælp, som man har brug for som socialt udfordret i det danske velfærdssystem. Administrationen er enormt træg og den slider på de udsatte, som måske i forvejen ikke kan overskue hverdagen. I mange tilfælde, giver de simpelthen op,” skriver Lisbeth Zornig Andersen
 
Et koldt system
 
Men historien om Facebook-gruppen er også fortællingen om, hvordan mennesker finder løsninger mod alle odds, og hvordan sociale medier giver nye muligheder. Det mener journalist og kommunikationsrådgiver Karen Lumholt, der i september udkommer med bogen “Historier, der flytter mennesker.” 
 
“Man kan se hvordan den kommunale service falder i udkantsområderne - og hvordan de lokale ildsjæle og til dels også de lokale erhvervsdrivende overtager en del af ansvaret for det lokale civilsamfund. Det er en trist udvikling, at vi pga. centralisering, urbanisering og demografi ikke kan opretholde en ordentlig velfærdsservice i yderområderne,” konstaterer Karen Lumholt, der mener, at mennesket altid vil søge løsninger. 
 
Facebook-gruppen og den udvikling, der er eksponent for, fortæller os, at mennesker har en dyb drift mod at tage sig af - at forholde sig til og drage omsorg for - hinanden. Den drift vil nok altid overleve uanset systemer og samfundsøkonomi,” mener Karen Lumholt, og opfordrer til, at velfærdssystemet og dets mange beslutningstagere husker det i justeringen af fremtidens velfærdssystem.
 
“Det er en grundlæggende erkendelse om mennesket, som vi skal holde fast i, når vi forbedrer og opdaterer vores fremtidige velfærdssamfund. Der er tale om en dobbelthed: På den ene side bliver samfundet mere koldt. Systemet - det offentlige - bliver gennemprofessionaliseret og på mange måder teknokratisk, og på den anden side ser vi en genkomst af lokale bevægelser, der vil understøtte fællesskabet i form af nye andelsforeninger, frivilligt drevne kultur- og fritidsinstitutioner,” siger Lumholt. 
 

Karen Lumholdt

Journalist og forfatter. 
Udgiver i september bogen "Historier der flytter mennesker" på L&R Business. 
Lumholdt er journalist og seniorkonsulent. Har arbejdet de sidste 11 år med narrative processer i civilsamfund og organisationer med det formål at skabe mod, fællesskab og fornyelse.
Hun er partner i firmaet Lumholt og Stahlschmidt Kommunikation.

Tilbage til det enkle

Både Lumholt og Zornig peger på, at velfærdssystemet skal blive bedre til at spille med samfundets udvikling og indrette løsningerne til borgernes behov. Zornig opfordrer direkte til, at rette velfærdsfokus på de mennesker, der har reelle behov.
 
“Vi må i højere grad tænke i løsninger, der fungerer på deres præmisser, og ikke middelklassedanmarks. Enkle, praktiske løsninger, præcis som socialrådgiverne gør, når de tager sagen i egen hånd. Digitalisering er godt for meget, men ikke, hvis brugerne ikke kan følge med,” skriver Zornig Andersen, mens Karen Lumholt håber, at samarbejdet mellem det professionelle velfærdssystem og den frivillige sektor bliver dygtigere til at koordinere og samarbejde.
 
"De sociale medier giver muligheder, som understøtter den tendens, hvor folk selv tager ansvar. Det er det vi ser, når professionelle går sammen med frivillige i uformelle netværk på Facebook for at hjælpe konkrete udsatte grupper, som systemet enten er for trægt eller for strikt til at kunne eller måtte hjælpe,” siger Karen Lumholt, og peger på, at sådanne organiseringer og initiativer går fuldstændig forbi og hen over udviklingen i det professionelle offentlige system.
 
“Det professionelle og det frivillige vil vi måske i en ikke så fjern fremtid lære at koordinere. Eksempelvis vil jeg meget gerne, hvis jeg bliver syg, have ordnet mine ædlere dele af en professionel. Men den jeg helst vil gå tur med og have besøg af, er jo et menneske, som jeg ved vil mig og ønsker samvær med mig fordi hun beriges af dette, ikke fordi hun får penge for det,” siger Karen Lumholt.
 
Emneord: Underdanmark, Socialkrisen, Facebook-velfærd, Socialrådgiver, Lisbeth Zornig Andersen, Karen Lumholt
DenOffentlige.dk på DenOffentlige.dk Bliv medlem af DenOffentlige og vær med til at skabe debatten, dele viden og fremme en god udvikling i samfundet....
Aktivitet: Artikler: 1359 | Events: 31 | Kompetenceområder: 5

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Få mere af det væsentlige

DenOffentliges nyhedsbrev udkommer alle hverdage med:

 • Overblik
 • Videndeling
 • Nyheder
 • Inspiration
 • Debat
BLIV EN DEL AF DENOFFENLIGE
Kommentarer
 • 28.08.13 Peter Hansen
  Hvem bestemmer?

  Når DS ser sig nødsaget til at udgive en bog "Nej, til ulovligheder" der anviser, hvordan medlemmerne skal forholde sig til direkte ulovligheder, over for den lovgivning, som Folketinget har vedtaget, så sover DS i timen.
  Den tidligere formand BP ønskede IKKE sine medlemmer skulle være en del af den eksklusive gruppe af statsautoriserede professionelle, med ansvar over for lovgivningen og ikke som i dag tilfældige private meninger som embedsmandsledelsen stikker ud som retningslinier kommunerne skal arbejde efter.

  Prøv selv at tjekke DIN egen kommunes sociale sagsbehandlingsfrister iht Retssikkerhedslovens §3 stk.2 så vil du opdage at mange kommuner IKKE efterlever lovgivningen som Folketinget endda har skærpet.

  Man driver kommunerne efter private holdninger, som bliver styrket af politikere der går ud i det offentlige rum og proklamerer at børn og unge der har behov for specialundervisning er "Gøgeunge-agtig" iøvrigt støttet af den PRIVATE interesseorganisation KL, Kommunernes Landsforening, hvis formand også er meldt til Tilsynet for ikke at overholde lovgivningen som Folketinget har vedtaget.

  DS medlemmer skal nødvendigvis være statsautoriserede som de håndværkere der lægger de rør der leder vores menneskelige efterladenskaber væk, AUT Kloakmester, Flymekanikere etc som er ansvarlige over for lovgivningen.

  Tænk på hvad vi har oplevet i de mange børnesager hvor DS medlemmer ikke har den styrke til at holde fast på lovgivningen. Det har været trist at overvære.

  MVH
  Peter Hansen
  www.k10.dk

 • 22.08.13 Mette Valentin
  Niels Christians dagsorden i Næstformandskampen i DS var ikke som du beskriver!

  Kære Michael

  Jeg var med i næstformandskampen i DS sidste efterår og var modkandidat til Niels Christian, som senere valg valget og blev næstformand!
  Jeg fulgte ham og de andre på tætteste hold og ved, at hans dagsorden ikke var at underkende sociallovgivningen. Det er ganske enkelt forkert. Hans valgløfte var at opprioritere evidens, viden og faglighed, og dermed få løftet faget. Ingen af kandidaterne havde den dagsorden du beskriver - og det har DS heller ikke!

  Med venlig hilsen
  fra
  Mette Valentin

 • 22.08.13 Michael Bjørnbak Martensen
  Lovgivningen - hvor er den, i dag?

  Dansk Socialrådgiverforening er en skændsel.
  Niels Christian Barkholt blev valgt til næstformand i foreningen med det klare budskab, at socialrådgiverne skulle finde løsninger ud fra den økonomi der er til rådighed i kommunerne, og lovgivningen måtte så komme i anden række.
  Det er et meget stort problem i dagens Danmark, at socialt udsatte for det første møder kommuner, der trækker tingene i langddrag, hvor de fleste bliver hægtet af. Og kommunerne hægter borgerne af uden at navigere ift landets vedtagne love.
  Jeg fatter ikke, at Zornig og Lumholt ikke beskæftiger sig med dette faktum!
  Facebook og tæt-på-borgerne løsninger er ganske spændende emner - og rækken spændende emner er jo alenlang.
  Lovgivningen sejler i Danmark er ikke et spændende emne -nej: det er et alvorligt emne.
  Og altså et emne, som hverken Zornig eller Lumholt nævner med et eneste ord.

  Man kan godt nok blive sovset ind i ganske meget må jeg sige -:(

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også