Karsten Dybvad i spil som ny formand for Danske Bank

Ledelse

06/11/2018 15:55

Nick Allentoft

A.P. Møller Holding, storaktionær i Danske Bank, foreslår Karsten Dybvad som ny formand for Danske Bank. Dermed skal han forlade topposten som direktør i DI.

Ole Andersen er snart fortid som bestyrelsesformand i Danske Bank, som han har stået i spidsen for siden 2011. 

Storaktionæren A.P. Møller Holding mener sammen med en række andre aktionærer, at der er behov for et skift for at genoprette tilliden til banken, som har lidt et knæk som følge af sagen om hvidvask i Estland. 

Der er derfor indkaldt til ekstraordinær generalforsamling, hvor den vil foreslå to nye kandidater til bestyrelsen. 

A.P. Møller Holding peger på Karsten Dybvad som afløser Ole Andersen. 

Nyhedsbrev 2

100.000 mennesker læser med hver måned. Skal du være den næste? 

Prøv os! Bestil vores nyhedsbrev - og få automatisk artikler, debat og konstruktiv viden om velfærdssamfundet.

Det er gratis 

Han er i dag direktør for Dansk Industri og har desuden en baggrund som departementschef i Statsministeriet og Finansministeriet. 

- Der skal nye ledelseskræfter og forandringer i bestyrelsen til, for at Danske Bank kan styrke sin position som en ledende nordisk bank, siger Robert Uggla, direktør for A.P. Møller Holding, i en pressemeddelelse. 

- For A.P. Møller Holding er det afgørende, at en fremtidig bestyrelsesformand har dokumenteret erfaring med samfunds- og myndighedsrelationer, således at han kan sikre de nødvendige ændringer, der skal til for at genopbygge tilliden til Danske Bank, siger han. 

A.P. Møller Holding er Mærsk-familiens pengetank. Den ejer omkring 21 procent af Danske Bank og sidder også på magten i Mærsk. 

Ud over Karsten Dybvad foreslår selskabet Jan Thorsgaard Nielsen som nyt medlem, og at han bliver næstformand. Han er i dag investeringsdirektør for A.P. Møller Holding.

Ud over Ole Andersen stopper også Jørn P. Jensen i Danske Banks bestyrelse.

Da Danske Bank offentliggjorde sin egen undersøgelse af sagen om hvidvask i Estland i september, varslede administrerende direktør Thomas Borgen sin afgang.

Samtidig gjorde Ole Andersen det klart, at han ville stoppe, når hans opgaver var løst, men han nævnte ikke et tidspunkt. 

- Det har været vigtigt for mig at sikre en vis kontinuitet og en ordentlig overlevering, og nu hvor der er identificeret kompetente kandidater, mener jeg, det er tid til at få indsat en ny bestyrelse, siger Ole Andersen i en skriftlig kommentar. 

- Forhåbentlig kan det dette medvirke til at genskabe tillid hos alle bankens interessenter og dermed skabe ro om banken, siger han. 

De to nye kandidater til bestyrelsen skal formelt set vælges på den ekstraordinære generalforsamling. Der vil blive sat en dato inden for to uger. 

Danske Bank oplyser desuden, at yderligere to medlemmer af bestyrelsen - Carol Sergeant og Rolv Erik Ryssdal - stopper ved den næste almindelige generalforsamling, som løber af stablen i marts 2019. 

DI's formand Lars-Peter Søbye siger, at hvis Dybvad bliver formand for Danske Bank, så må han forlade posten som topchef i DI. 

- På sigt er det ganske enkelt ikke muligt at løfte to så krævende job samtidigt, og derfor er det også åbenbart, at DI vil få brug for en ny adm. direktør, som kan overtage ansvaret for at videreudvikle DI som Danmarks ubetinget største og mest betydningsfulde erhvervsorganisation, siger Lars-Peter Søbye.

Dybvad: Tillid opbygges gennem handling Nu skal der arbejdes på at skabe tillid til Danske Bank, efter sagen om hvidvask i bankens estiske filial. Og arbejdet kommer til at foregå stille og roligt. 

Det siger Karsten Dybvad, der er direktør for Dansk Industri. Inden længe kan han dog sandsynligvis kalde sig bestyrelsesformand for banken.

Sker det, skal han være med til at arbejde på tilliden til banken, der har lidt et knæk i forbindelse med sagen om hvidvask.

- Det er en dybt alvorlig sag. Jeg har også fulgt den med stor bekymring, siger Karsten Dybvad til Ritzau Finans.

Storaktionæren A.P. Møller Holding peger på Karsten Dybvad som afløser for den siddende bestyrelsesformand, Ole Andersen.

Der er derfor en ekstraordinær generalforsamling på vej i banken, hvor der vil blive foreslået to nye kandidater til bestyrelsen. 

Ifølge Karsten Dybvad vil det, der skal til for at genskabe tilliden, være et langt træk med roligt og konsekvent arbejde.

- Tillid det opbygges i relationer. Når man stoler på de handlinger, der bliver udført, fører det til, at man får tillid til sin modpart.

- Det er præcist det, vi skal gøre her. Det er konsekvent arbejde, og det er i virkeligheden en fortsættelse af det arbejde, som alle den Danske Banks dygtige medarbejdere udfører hver eneste dag, siger han.

A.P. Møller Holding er Mærsk-familiens pengetank og ejer omkring 21 procent af Danske Bank. 

Det var offentligt kendt, at Ole Andersen ville stoppe som formand, når hans opgaver var løst. Men der var ikke sat et tidspunkt på.

Det stop blev fremskyndet tirsdag med annonceringen af en kommende ekstraordinær generalforsamling.

Storaktionæren foreslår også, at Jan Thorsgaard Nielsen, der i dag er investeringsdirektør for A.P. Møller Holding bliver næstformand i banken.

Da Danske Bank i september offentliggjorde sin egen undersøgelse af sagen om hvidvask i Estland, varslede direktør Thomas Borgen sin afgang. 

 

 

FAKTA: Danske Bank blev advaret om hvidvask gang på gang Danske Banks filial i Estland har været centrum i en enorm sag om hvidvask af milliarder. Læs her om sagen.  

Der er snart skiftet helt ud i det øverste lag hos Danske Bank, der har været i strid modvind de seneste måneder som følge af sagen om hvidvask i Estland. 

Det står klart, da flere af bankens største aktionærer - herunder A.P. Møller Holding - har krævet at få en ny bestyrelsesformand indsat for at genoprette tilliden til banken. 

Dermed er Ole Andersen snart fortid som formand. 1. oktober stoppede administrerende direktør Thomas Borgen som en konsekvens af sagen. 

A.P. Møller Holding har foreslået Dansk Industris direktør, Karsten Dybvad, som afløser for Ole Andersen. 

Her følger en tidslinje over sagen om hvidvask i Danske Bank, der blev advaret om uregelmæssige overførsler gentagne gange gennem årene:

* I slutningen 2006 køber Danske Bank finske Sampo Bank for 30 milliarder kroner, og med i handlen er den estiske afdeling, der senere bliver centrum for sagen.

* I starten af 2007 bliver Danske Bank advaret om mistænkelige kunder i sin estiske filial. Ifølge finanstilsynet i Estland og den russiske centralbank bruger kunder banken til blandt andet hvidvask.

* I 2009 kommer det estiske finanstilsyn med endnu en kritisk rapport om Danske Bank, men den er ikke helt så hård som to år tidligere.

* I 2013 stopper den amerikanske bank JPMorgan sit samarbejde med Danske Bank som følge af hvidvaskforebyggelse. Danske Bank går i gang med at undersøge udenlandske kunder, men undersøgelsen blev ikke ført til ende.

* I slutningen af 2013 sender Howard Wilkinson en rapport til et medlem af direktionen. Rapporten advarer om store problemer med hvidvask i Estland.

* I 2014 advarer Danske Banks interne revision om problemer i Estland. Et internt brev beskriver, at de ansatte ligefrem skulle have hjulpet med at skjule kunderne for myndighederne.

* I 2015 stopper Deutsche Bank sit samarbejde med Danske Bank i Estland og advarer om mistænkelige kunder. Samme år lukker Danske Bank filialen i Estland for udenlandske kunder.

* I marts 2017 skriver Berlingske Business for første gang om sagen. Siden beskriver avisen, hvordan alt fra russiske rigmænd til regimet i Aserbajdsjan har kanaliseret milliarder gennem banken i Estland.

* I september 2017 sætter Danske Bank gang i en intern undersøgelse.

* I maj udtaler Finanstilsynet hård kritik af Danske Banks ledelse som følge af sagen og beder banken polstre sig med fem milliarder kroner. 

* 19. september offentliggør Danske Bank sin egen undersøgelse af sagen. Samlet er der flydt 1500 milliarder kroner gennem banken, og en stor del af beløbet betegnes som mistænkeligt. 

Banken erkender, at den tidligere skulle have reageret på advarslerne og ikke har gjort sit arbejde godt nok. Administrerende direktør Thomas Borgen siger op og stopper 1. oktober. 

* 4. oktober. Finanstilsynet beder Danske Bank sætter yderligere fem milliarder til side. Danske Bank oplyser desuden, at det amerikanske justitsministerium er gået ind i sagen. 

* 6. november. Flere aktionærer - herunder A.P. Møller Holding - beder Danske Bank om at skifte bestyrelsesformand. 

/ritzau/

 

Mest Læste

Annonce