Ny udredning om brugen af løntilskud og virksomhedspraktik

En ny udredning om brug af løntilskud og virksomhedspraktik har undersøgt, om arbejdsgivere erstatter almindelige job med ledige, der får løntilskud fra staten.

Udredningen viser, at kommunale arbejdspladser, der ansætter personer i løntilskud, i gennemsnit ikke har en mere negativ udvikling i antallet af ordinært ansatte - end kommunale arbejdspladser, der ikke har brugt løntilskud.

Undersøgelsen har ikke belyst, om der er kommunale enkeltarbejdspladser, som bruger ledige i løntilskud i stedet for medarbejdere, der er ansat på almindelige vilkår.

Udredningen om løntilskudsjob på både offentlige og private arbejdspladser blev aftalt med Enhedslisten i Finanslovsaftalen for 2012 og består af fire delundersøgelser. Beskæftigelsesminister Mette Frederiksen siger:

- Jeg er glad for, at vi fik sat gang i denne udredning, men arbejdet stopper ikke her, for jeg mener ikke, vi er til bunds i problemstillingen. Jeg er stadig bekymret for, at der er arbejdsgivere, der bruger en ledig i løntilskud frem for at ansætte de medarbejdere, der er brug for.

- Jeg har derfor aftalt med Enhedslisten, at vi beder Ankestyrelsen om at gå ned i konkrete sager for at se på, om løntilskudsjob bruges rigtigt og efter bogen. Nu undersøger vi administrationen af ordningen, og samtidig styrker vi på længere sigt den automatiske overvågning, så det bliver nemmere at sikre, at reglerne bliver overholdt.

- I det hele taget er jeg meget opmærksom på brugen af løntilskud og virksomhedspraktik. For eksempel siger en femtedel af arbejdsgiverne, at de bruger virksomhedsrettede tilbud for at holde udgifterne nede.

Udredningen viser også, at en tredjedel ikke søger job, mens de er i forløb på en virksomhed, og at gennemsnitseffekterne af offentligt løntilskud er for dårlige. Resultaterne i denne udredning går derfor videre til ekspertgruppen, der senere på året kommer med anbefalinger til, at forbedre af den aktive beskæftigelsesindsats.

Udredningen består af fire delundersøgelser:

Del 1: En deskriptiv undersøgelse af udviklingen i brugen af løntilskud og virksomhedspraktik (Af Arbejdsmarkedsstyrelsen)

Del 2: En analyse, der sammenfatter effekterne af løntilskud og virksomhedspraktik (Af Arbejdsmarkedsstyrelsen)

Del 3: Effekter af løntilskud på kommunale arbejdspladser (Af KORA)

Del 4: Evaluering af virksomhedsrettede tilbud (Af Epinion/Pluss)

Emneord: Beskæftigelse, Løntilskud, Kommuner, Evaluering
Beskæftigelsesministeriet på DenOffentlige.dk Beskæftigelsesministeriet
Aktivitet: Artikler: 125 | Kompetenceområder: 1

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Få mere af det væsentlige

DenOffentliges nyhedsbrev udkommer alle hverdage med:

 • Overblik
 • Videndeling
 • Nyheder
 • Inspiration
 • Debat
BLIV EN DEL AF DENOFFENLIGE
Kommentarer
 • 13.06.13
  Udredning om brug af løntilskud og virksomhedspraktik..

  Hvor finder jeg den udredning, der henvises til?

  "Udredningen viser, at kommunale arbejdspladser, der ansætter personer i løntilskud, i gennemsnit ikke har en mere negativ udvikling i antallet af ordinært ansatte - end kommunale arbejdspladser, der ikke har brugt løntilskud."

  VH
  Jan

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også