Foto: Unsplash.com
Foto: Unsplash.com

Debatten om julegaver i det offentlige kører igen

Sponsoreret

12/11/21 12:50

Redaktionen

Annoncørbetalt indhold

Det er en debat som hvert år kommer i fokus, når julemåneden nærmer sig, og de fleste ansatte modtager en julegave fra virksomheden som en påskønnelse af indsatsen i årets løb. Sådan er det i hvert fald i det private erhvervsliv, hvor det er sjældent, at medarbejderne ikke får en julegave, men i det offentlige er det en anden sag.

Her er det op til de enkelte kommuner at beslutte, om medarbejderne skal have en julegave eller ej, og det kontroversielle består i, at det jo i sagens natur er skatteborgerne, der skal finansiere gaverne.

Borgerne betaler for vaser og parfumer

Netop det, at det er skatteborgernes penge kan bringe sindene i kog, for skal almindelige borgere finansiere parfumer fra elizabeth arden, Kählervaser eller Georg Jensen lysestager? Det er der mange, der mener ingen steder hører hjemme, og der er da også stærke argumenter for at kommunen ikke bør bruge sine penge på det men i stedet på skoler, idræt, kultur, psykiatri og alle de andre ting, der alle koster penge.

Offentligt ansatte har også fortjent en julegave

Andre mener dog, at offentligt ansatte også fortjener en julegave fra deres arbejdsgiver, da de, ligesom i det private erhvervsliv, også udfører et vigtigt job og går på arbejde hver dag. Nogle vil endda mene, at offentligt ansatte varetager ekstra vigtige opgaver som er med til at holde samfundet på ret køl. Ingen kan betvivle, at et job i det offentlige er mindst lige så meget værd som et i det private, men der er altså til stadighed stor splittelse i dette spørgsmål, og nogle vælger at give deres medarbejdere gaver, mens andre undlader.

Den årlige julefrokost

Et andet anliggende, man kan diskutere om skatteborgernes penge skal bruges til, er den årlige julefrokost, og også her er meningerne delte. Mange steder betaler de offentligt ansatte selv for deres julefrokost, så de trods alt også får mulighed for at feste med deres kolleger og fejre julen sammen, mens der er i det private er tradition for at virksomheden inviterer til fest med alt betalt. Når det gælder julefrokost kan man måske i højere grad forsvare, at arbejdspladsen ikke skal betale, for er det rimeligt at folk spiser og drikker for endda meget store beløb på skatteborgernes regning?

En ventil for ophobede frustrationer

Selvom nogle virksomhedsejer ikke ser frem mod firmajulefrokosten, hvor mange ansatte drikker sig fra sans og samling kan den alligevel være en god idé at afholde. Julefrokosten fungerer på nogle typer af arbejdspladser som en slags ventil, hvor folk kan drikke sig i hegnet og få en eller anden form for afløb for de frustrationer, de måtte have over deres arbejdsplads. Julefrokosten er dog også en mulighed for at medarbejdere og ledelse kan ses under mere afslappede forhold end i dagligdagen, og således kan det være med til at opbygge relationer, som er til gavn for alle.

 

Annonce