Netbrugerens indre svinehund er en trussel for demokratiet på internettet

Politikere bør bruge sociale medier mere. Men de gør det ikke, før vi behandler dem med respekt. Elbæk-sagen understreger, hvordan netbrugerne i Danmark truer med at vandalisere muligheden for demokratisk debat på nettet og åbenheden til vores folkevalgte.

Jeg har revset utallige politikere for ikke at bruge sociale medier og for ikke at udnytte broen ud til almindelige mennesker. Det har jeg gjort i ærgrelse over, at det demokratiske Danmark på den måde overser potentialet i, at vi i Danmark har så mange mennesker, der kan bruge internettet og rent faktisk er i stand til at deltage i debatter og inspirationsmøder over nettet uanset førlighed, alder og afstand. Men jeg kan også forstå, hvorfor politikerne står af.

Teologen Hal Kochs bog "Hvad er demokrati?" definerer blandt andet demokrati, som det at "tale sig til rette i stedet for at slås". Vi kan ikke altid blive helt enige, og ordet skal være frit: "sålænge ordet og kritikken er frie, vil der altid være grænser for, hvor fordærvet et styre man kan få. Knægtes derimod ytringsfriheden, er disse grænser skyllet bort". Da Hal Koch skrev den bog i 1945, blev der naturligt nok ikke skrevet et afsnit om, hvordan man definerer ytringsfrihed på sociale medier, og hvornår det er acceptabelt for en politiker at trykke på blokérknappen over for en besøgende på politikerens Facebookside.

Det er de seneste måneder blevet tydeligt for almindelige danskere, hvor meget politikerne egentlig skal lægge ryg til på deres sociale medier. Folk tror, at de kan skrive hvad som helst, når de sidder beskyttet bag skærmen. Det er blevet tydeligt, efter at medierne er begyndt at skildre, hvordan først Thor Möger og senere Uffe Elbæk blev behandlet på deres Facebook-sider. Men det er altså ikke noget nyt på politiske Facebooksider. Det politiske Danmark har desværre en tendens til af og til at bruge sociale medier til at sparke på folk, der ligger ned i forvejen. Vi kommer også til at se det i det Kommunal- og Regionsrådsvalg, der allerede er begyndt på nettet: Alle har en stemme og et tastatur, og det tager cirka 20 sekunder at finde den lokale kandidats kommentarfelter på Facebook. Det åbner for en verden af muligheder. Og muligheder forpligter - også til, at man som minimum kan opføre sig ordentligt.

Skal man skære diskussionen ud i pap, er der især tre holdninger: Den gruppe af mennesker, der ikke kan se noget galt i at skrive svinerier til de folkevalgte. De er totalt uden for rækkevidde og dækker sig under selvopfundne ytringsfrihedsdefinitioner om, at man må skrive alt til alle, uanset om det er racistisk, injuriererende og hadefuldt. Så er der en gruppe af mennesker, der mener, at politikerne til en vis grænse skal lægge ryg til mere, fordi de selv har valgt deres hverv, men godt kan se, når tonen kammer over. Og så er der en forhåbentligt stigende gruppe af mennesker, der begynder at se, at politikere fortjener respekt også selvom man er uenig med deres valg, deres politiske holdninger eller ikke helt forstår deres hverdag.

Da Socialdemokraterne gennemførte debat fra Folketingssalen før regeringsovertagelsen i 2011, sad der en tydelig moderator i debatten, og skrev standardsætningen ”Vi ser gerne, at du udviser respekt over for alle medlemmer af Folketinget, uanset politisk holdning, hvis du vil debattere med os her”. Det var der over en række debatter kun fire-fem stykker, der ikke kunne respektere. De måtte finde andre steder at skrive deres svinerier. Men de råbte ”censur” og ”knægtelse af ytringsfrihed” hele vejen ud, mens moderatoren virtuelt lukkede døren foran dem og ekskluderede dem af det fælleskab, der havde forstået formålet med debattiltaget. Ordet på nettet kan efter Hal Koch'ske definitioner muligvis aldrig blive helt frit.

Kære netbruger. Hank op i dig selv. Ellers får vi aldrig flere politikere til at høre hvad almindelige mennesker har af gode idéer på nettet. Adskillige politikere har ikke noget imod, at du går til stålet i debatten – men det skal aldrig være over stregen for svinagtigheder. For så gider politikerne kun at være politikere i den samtale, der foregår ansigt til ansigt bag Christiansborgs mure.

Emneord: Demokrati, Debat, Hal Koch, Sociale medier, Facebook, Uffe Elbæk, Thor Möger, Kommunalvalg, Regionsrådsvalg
Benjamin Rud Elberth på DenOffentlige.dk Digital chef for Geelmuyden.Kiese og tidligere digital chef for Hou Media og Socialdemokraterne, Benjamin Rud Elberth, blogger om politisk digital kommunikation, sociale medier, folketings-,...
Aktivitet: Artikler: 11 | Kompetenceområder: 1

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Få mere af det væsentlige

DenOffentliges nyhedsbrev udkommer alle hverdage med:

 • Overblik
 • Videndeling
 • Nyheder
 • Inspiration
 • Debat
BLIV EN DEL AF DENOFFENLIGE
Kommentarer
 • 02.01.13 Heidi Christensen
  Du har evig ret

  I det du skriver, der er mange svinerier og mange grimme og totalt tåbelige ting der ikke fremmer nogen debat, men der er også folk som kan kommunikere og skrive deres meninger så det er til at forstå og så politikerne kunne og burde komme med lidt svar på tiltale , desværre er der visse politikere som "kommer" til at fjerne disse mennesker fra debatterne stille og roligt og med de mange indlæg der skrives så er det få tallet der opdagere at deres med debattør nu pludselig er væk, mange en politiker ønsker ikke at svare på hvad folk skriver til dem, uanset hvor seriøst det er debatteret , så ja klart demokratiet trues af den debat kultur der er og folk skal styre den indre svinehund, det er så dejlig nemt at klare hele verden foran sin PC

  Når det er sagt så er det vigtigt også at kigge på den anden side af demokrati bordet og se hvordan visse politikere forstå at puste til det værste i folk og selv sørge for at gå forrest i debatten med fremlæggelse af deres egen indre svinehund .

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også

 • 31.05.18 Infrastruktur
  Forældre taler for lidt med deres børn om ulovlig billeddeling

  Forældre forstår og interesserer sig ikke nok for, hvad deres børn kommunikerer om på de sociale medier. Det viser en undersøgelse af unges forhold til cybercrime i Odense Kommune. Forældre kan ellers være en nøgle til sund digital adfærd, der kan hindre ulovlig billeddeling, peger undersøgelsen på.

 • 03.05.18 Velfærd
  Data-analyse er ikke farligt: Vi kan hacke os til bedre nordiske velfærdssamfund

  Facebooks og andre aktørers brug af data har gjort temaet brandhedt. Derfor er det positivt, at der nu bliver sat fokus på etik omkring brug af data og den information, vi vælger at dele med gratis webtjenester.

 • 04.05.17 Politik
  Nyt parti vil indføre app-demokrati

  Nyt parti vil flytte folketingsdebatter og forhandlinger om lovforslag ud til vælgerne med en app. Partiets medlemmer skal følge resultat af afstemninger i sin app.

 • 19.01.17 Infrastruktur
  Facebook etablerer datacenter i Odense

  Virksomheden bag verdens største sociale netværk, Facebook, har besluttet at anlægge et ca. 56.500 m2 stort datacenter i Tietgenbyen ved Odense. Det samlede projekt omfatter blandt andet 2 datahaller, som hver bliver mere end 25.000 m2 samt 6.500 m2 administrationsbygning.

 • 13.05.15 Politik
  Nordiske ministre vil fremtidssikre public service

  De nordiske kulturministre har netop, i en fælles erklæring, givet hinanden håndslag på at arbejde for, at public service-medierne i Norden i et digitalt medielandskab fortsat skal understøtte den demokratiske debat og sikre et uafhængigt nyhedsudbud.