Oplevelsesbiblioteket i ”Helt-ud-over-kanten – Danmark!"

Velfærd

01/6/12 10:16

Nick Allentoft

Stafetten er nu landet hos Karl Fischer fra Dansk Centralbibliotek for Sydslesvig i Flensborg, der her fortæller om hvordan han i grænselandet arbejder med oplevelser i og omkring biblioteket.

Tak til Bente Kristoffersen – jeg vil med glæde skrive et par ord om oplevelsesbiblioteket i ”Helt-ud-over-kanten – Danmark”!

Dansk Centralbibliotek for Sydslesvig er det danske mindretals biblioteksservice i området mellem den dansk-tyske grænse og Kiel-kanalen/Ejderen. På www.dcbib.dk kan man få et indtryk af arbejdsfeltet og den virkelighed, vi arbejder i. Se også www.graenseforeningen.dk

Hvorfor er det nødvendigt med danske biblioteker og bogbusser i Sydslesvig? Kan man ikke bare gå til et tysk bibliotek og låne det, man nu måtte have brug for?

Det er et af de spørgsmål, besøgende, der kommer ”Nordenfjords fra” - og her mener jeg Flensborg fjord – kan finde på at stille. Og fordi jeg er forberedt på spørgsmålet, så kan jeg finde på at starte en rundvisning af en dansk besøgsgruppe med, at jeg afholder en konkurrence: ”Hvem af jer kan holde vejret længst?”

Når den sidste så er brudt sammen og gisper efter vejret, så sammenligner jeg den luft, han/hun lige nu sætter så meget pris på, men ellers ikke tænker så meget over, med biblioteksservicen i Danmark. De fleste af os tager den lov-garanterede frie og gratis adgang til kultur og information via bibliotekerne som en selvfølge. Sådan er det ikke f.eks. i Tyskland: her er der ingen bibliotekslov, der er intet homogent bibliotekssystem, der er ingen landsdækkende biblioteksdatabaser (som bibliotek.dk), og som regel skal voksne betale for at bruge biblioteket. Pointen er, at et biblioteksbesøg hos os kan starte refleksion over de danske bibliotekers betydning for samfundet og for den enkelte.

Hvad har det med oplevelsesbiblioteket at gøre?
Dansk Centralbibliotek fremtidssikrer ikke kun ved at ansætte personale med anden baggrund end den rent biblioteksfaglige (personale-chef med baggrund i militæret og hospital-sektoren, faghistoriker som leder af bibliotekets hjerte: Den slesvigske Samling), men sender også personale med lang anciennitet på videregående uddannelser (diplomuddannelse i ledelse, journalistuddannelse). Jeg er selv lige nu master-studerende i oplevelsesledelse (MOL) på RUC.  Her læser jeg sammen med andre ”reflekterende praktikere” med vidt forskellige faglige ståsteder: en arkitekt, en caterer, en hoteldirektør, en officer fra forsvaret, en grossist, en skuespiller …

Helt kort formuleret går det ud på, at en oplevelse er det brud, der gør at en sansning bliver til en meningsfuld erfaring – og dette kan man styre og lede. Det har så indtil videre blandt andet udmøntet sig i, at vi her på biblioteket forbereder og afvikler de mange gruppebesøg, biblioteksorienteringer og rundvisninger langt mere målrettet og velforberedt: Hvad er de besøgenes forudsætninger og forventninger? Hvad er vores formål og forventninger? Hvad er det gensidige ”udbytte”? Kan det gøres, sjovt, underholdende, overraskende og i dialog? Hvad sker der før, under og efter besøget? Mange af vore besøg starter eller slutter med en lille byvandring i bibliotekets nærmiljø og kan efter ønske kombineres med små kulinariske indslag.

Bevares – engang imellem er der kun justeringer i forhold til andre besøg, men på denne måde bliver enhver rundvisning til en udfordring, og det bliver aldrig til rutine. Det er altid sjovt at bruge fantasien!

Nu hvor stafetten har krydset grænsen, er det fristende at lade den blive hernede lidt endnu. Jeg vil derfor bede Hanne Merete Sørensen fra Sønderborg Bibliotek om at fortælle lidt om konceptet: "Biblioteket rykker ud”

Tilmeld nyhedsbrev

Læs også

08/4/21 8:14

Politik
Lars Løkke smider kæmpe bombe: Hyrer tidligere Venstre-figurLars Løkke Rasmussen har hyret den tidligere Venstre-figur, der nu gør comeback efter tre års pause fra politik.

23/10/16 7:35

Politik
Morten Messerschmidt sygemeldt på ubestemt tidMesserschmidt er blevet sygemeldt og Dansk Folkeparti har nu øget det beløb, der tilbagebetales, til 2.5 million kroner.

03/2/22 9:31

Politik
Vanvittig løn: Så meget får Barbara BertelsenDet lille webmedie Journalista.dk har undersøgt, hvad en af hovedrolleindehaverne i Minksagen, Barara Bertelsen får i årsløn. Svaret er, at departementschefen og dermed den øverst placerede embedsmand i Statsministeriet tjener langt mere end Statsministeren.

10/5/22 12:28

Europa
Se videoen: Svensk granatkaster pulveriserer russisk tankUkraines forsvar har offentliggjort en video af en russisk tank, der bliver sprængt i luften - angiveligt med en granatkaster leveret af Sverige.

12/5/21 8:12

Politik
Mette Frederiksen raser: Stop med detStatsministeren kom op i det røde felt, da hun under gårsdagens spørgetime fik et spørgsmål fra Liberal Alliances partileder, Alex Vanopslagh.

06/5/22 7:08

Europa
Forsker: Derfor er Ukraine begyndelsen på enden for PutinVerden holder vejret, for vil Putin erklære officielt krig mod Ukraine d. 9. maj? Uanset hvad ser norsk forsker sprækker i Putins ellers så solide greb om magten i Rusland.

04/5/22 1:56

Kommunalt
P-selskaber skovler formuer ind på ulovlige p-afgifterHvis du klager over en p-afgift, kan det være en god ide at tage sagen hele vejen til Parkeringsklagenævnet.

05/5/22 2:41

Putin vil ydmyge 500 ukrainske krigsfanger under paradeHvert år fejrer Rusland d. 9. maj med en stor parade - men organisation advarer om, at årets fejring bliver anderledes brutal.