Fokuseret vejledning lig med forkerte valg

Velfærd

07/11/2013 12:40

Freja Eriksen

Det er en ærgerlig løsning, hvis kun de svageste elever bliver vejledt hen til erhvervsuddannelserne. Og hvilke muligheder har de andre elever for at blive vejledt, hvis de ikke længere kan snakke med en UU-vejleder? Ingen elev kan på egen hånd finde rundt i 19 ungdomsuddannelser.

Af Agnete Vienberg Hansen, formand for Danske Skoleelever

Der er svært at skulle vælge en ungdomsuddannelse efter grundskolen, og mange elever finder senere hen at de har valgt forkert, hvilket betyder at de får et kæmpe nederlag. Når den nye erhvervsuddannelsesreform træder i kraft, vil kun 20 % af de elever, der ligger i bunden have mulighed for at få individuel vejledning. Det er ikke godt nok. Mange elever træffer allerede det forkerte valg når de vælger en ungdomsuddannelse, da folkeskolen ikke klæder dem godt nok på. Uden vejledning, vil eleverne bliver yderligere forvirrede og usikre på deres valg af uddannelse.

En ærgerlig investering

Hvilke muligheder har eleverne for at blive vejledt, hvis de ikke længere kan snakke med en UU-vejleder? Hvis du spørger mig, er der kun få muligheder. Ingen elev kan på egen hånd finde rundt i 19 ungdomsuddannelser. Hverken uddannelsesguiden eller google kan levere den slags informationer, eleverne har brug for. 

For at enhver elev har et godt kendskab til sine muligheder, skal alle elever, også de stærkeste, sikres individuel vejledning. Selv de elever der klarer sig godt i skolen, træffer ofte de forkerte valg. Derfor er det på lang sigt en ærgerlig investering, at spare på elevernes individuelle vejledning. 

Hvis der kun fokuseres på 20 % af eleverne, vil kun få vælge en erhvervsuddannelse.

Det er en ærgerlig løsning, hvis kun de svageste elever bliver vejledt hen til erhvervsuddannelserne. For at fremtidens murere og finmekanikere bliver så dygtige de kan, skal flere grupper af elever repræsenteres på erhvervsuddannelserne. Derfor bør også de stærke elever kende til deres muligheder og vejledes hen mod en erhvervsuddannelse, såfremt de har talent og interesse for det.

Forældrepres og prestige

Mange vælger at tage en gymnasial uddannelse, da prestigen i dette er større. Mange forældre ser en det som det eneste rigtige valg. På grund af pres og forventninger fra specielt forældrenes side, vælger eleverne en gymnasial uddannelse.

For at sikre at størstedelen af eleverne træffer det rigtige valg første gang, skal både elever og forældre have øget mulighed for vejledning omkring ungdomsuddannelser.

At vælge ungdomsuddannelse er en stor beslutning, som en elev kan have svært ved selv at tage. Den forkerte beslutning kommer af fokuseret vejledning.

Alle har ret til at vælge rigtigt første gang, derfor har de også ret til individuel vejledning.

Stafetten går til Mette With Hagensen

Jeg vil gerne have lov at sende stafetten videre til formand for Skole og Forældre Mette With Hagensen, da de i virkeligheden spiller en gigantisk rolle i hvilke ungdomsuddannelse vi elever vælger. Mit spørgsmål til Mette er:

Hvordan får vi forældrene til at være en hjælpende hånd i vejledningen, frem for forældre, der diktere at eleverne skal tage på STX?

Mest Læste

Annonce