Underdanmark skal smile igen

Velfærd

13/11/13 9:11

Huset Zornig

Mange års misbrug eller liv på gaden sætter fysiske spor. Nu skal et nyt samarbejde forhindre smertende tænder og dårlig selvtillid ved at finde smilet frem hos de udsatte.

Ætsede, flækkede eller bare manglende tænder er et stort problem hos misbrugere og hjemløse, som mangler ressourcer og faciliteter til at holde smilet ved lige. Det betyder for nogen også dårlig selvtillid og frygt for at gøre et dårligt indtryk. Det skal et nyt samarbejde mellem Foreningen Zornig og Tandlægeklinikken PLUS1 nu gøre noget ved. Samarbejdet er simpelt, og går ud på, at foreningens stifter Lisbeth Zornig Andersen bringer de udsatte til tandlægeklinikken, mens tandlægerne hos PLUS1 udøver gratis tandpleje.

»Disse patienter kan pludseligt smile og grine når de er sammen med andre, uden at holde en hånd op for at dække tænderne. De er ikke længere bange for, at det første indtryk ikke er godt nok,« udtaler tandlæge og indehaver af PLUS1 Camilla Kirkeby. På tandlægeklinikken har de speciale i pardontose og opbygning af nedslidte tandsæt.

Knapt så hærget

Samarbejdet hedder Smil Igen Fonden, og har allerede betydet to nye smil til frivillige tidligere misbrugere og hjemløse. Næstformand i hjemløses landsorganisations SAND Hovedstaden Steen Rosenquist er den næste i rækken.

»Mine tænder blev ætset op af det junk jeg indtog, især flydende metadon, som har meget sukkerstof,« fortæller Steen Rosenquist.

Han ser meget frem til sit nye tandsæt, som kan udover at han vil kunne spise normalt, vil betyde, at han kan smile igen. Steen Rosenquist har tag over hovedet på 17. år og er langt væk fra sit tidligere misbrug, derfor er det hæmmende ikke at have tænder ligesom alle andre.

»Det vil for mig betyde, at jeg kan tygge min mad, og tage nogle kilo på. Og at jeg igen kan smile og måske endda se knapt så hærget ud,« fortæller Steen Rosenquist.

Et problem for mange

I et netværk af socialt udsatte i alle forskellige aldre og afskygninger, er det ikke noget problem, at finde nogen med tandproblemer, ifølge Lisbeth Zornig Andersen.

»Der er virkelig mange, som er hæmmet af det her, og de har brug for vores hjælp. Ikke alene til finansiering , men når man har været uden hjem og uden for systemet i så mange år, så er det ikke særlig nemt at fungere i,« forklarer hun, og fortsætter: »Derfor er vi selvfølgelig helt vildt glade for, at PLUS1 klinikken har lyst til at være med til at gøre livet nemmere for de her mennesker.«

Tandlægeklinikken behandler de udsatte gratis ved blandt andet at rekonstruere tandsæt eller behandle for pardontose, og det er ikke kun de hjemløse, der vinder på det her. På Camilla Kirkebys klinik er der stor tilfredsstillelse i at se, hvad de her gratis behandlinger kan gøre. Og så er det »befriende ikke altid at skulle have en drøftelse af økonomi ind over,« fortæller hun.

Tilmeld nyhedsbrev

Mest Læste

Annonce