Lisbeth Zornig Andersen vil mobilisere socialt udsatte til Europa-Parlamentsvalget den 25. maj.
Lisbeth Zornig Andersen vil mobilisere socialt udsatte til Europa-Parlamentsvalget den 25. maj.

Zornig til socialt udsatte: Stem til EU-valget

Politik

05/05/2014 16:12

Huset Zornig

Fattigdom og social udstødning vokser i hele Europa, og EU gør for lidt for at sikre alle borgere et godt liv. Derfor vil Lisbeth Zornig Andersen, formand for foreningen Stemmer på Kanten, mobilisere socialt udsatte til EU-valget den 25. maj.

43 procent. Så få af alle EU’s vælgere fandt vej til stemmeurnerne, da der sidst var valg til Europa-Parlamentet i 2009. Og det er især socialt udsatte som hjemløse og personer med psykiske lidelser, der har svært ved at forholde sig til det politiske organ langt væk fra hverdagens problemer.

”EU virker fjernt og bureaukratisk for de fleste. Og når livet handler om at få råd til næste husleje bliver det kun værre, men mange af de udfordringer, som folk kæmper med på samfundets bund, er påvirket af EU. Derfor skal vi have flere til at stemme, så politikerne tvinges til at tage problemerne seriøst,” siger Lisbeth Zornig Andersen, formand for foreningen Stemmer på Kanten.

Åbne grænser udfordrer hjemløse

Lisbeth Zornig Andersen er klar i mælet, og kalder det en politisk must win battle at få bugt med den fattigdom og sociale eksklusion, der for mange er hverdag i hele Europa. Men er sådanne opgaver ikke velfærdsopgaver, som de nationale parlamenter – og ikke EU – skal tage sig af?

”Det ville de være, hvis problemerne var rent nationale. Men det er problemerne ikke. EU’s åbne grænser gør det eksempelvis lettere at rejse mellem landene – ikke kun som arbejdskraft, men også som hjemløs. Det skaber kamp om værestedernes sovepladser, konkurrenter gør det svært at sælge Hus Forbi, og lignende, og så længe, at EU på den måde påvirker vilkårene for de, der har det svært, er det også et fælles europæisk ansvar at forholde sig til problemerne” siger Lisbeth Zornig Andersen, der dog ikke mener, at mere lukkede grænser bør være løsningen:

”Når udenlandske hjemløse rykker deres tilværelse til Danmark, er det jo fordi, de er desperate for at skabe et bare nogenlunde udholdeligt liv. Men kan man ikke presse på for en fælles europæisk standard for, hvordan de allersvageste skal behandles, så man kan leve et værdigt liv, uanset hvor i Europa, man opholder sig?” spørger hun, og henviser til, at EU selv har vedtaget værdighed, frihed og sikkerhed som menneskerettigheder for alle unionens borgere.

Efterlyser sociale visioner for Europa

Foreningen Stemmer på Kanten arbejder for at sikre socialt udsatte synlighed og politisk opmærksomhed. Foreningen blev stiftet i forbindelse med kommunalvalget i 2013, hvor stemmeprocenten efterfølgende steg blandt socialt udsatte, og den sociale dagsorden fik en fremtrædende rolle i valget. Den succes vil Zornig og co. gerne gentage ved Europa-Parlamentsvalget, men er det ikke utopisk at tro, at EU kan gøres relevant for mennesker, der har svært nok ved bare at få hverdagen til at fungere?

”Det spørgsmål stiller mange, men hvis det er indstillingen, kan vi kun være sikre på én ting. Og det er, at der ikke kommer til at ske nogen forandring. EU er relevant for os alle, og det er alles ansvar at få det til at afspejle sig i den demokratiske deltagelse”, siger Lisbeth Zornig Andersen, og efterlyser politiske visioner for den sociale indsats i Europa:

”Når EU føles fjernt for så mange, er det jo fordi, at de ikke kan se deres problemer blive taget seriøst. For folk, der har svært ved at overskue livets kampe fra dag til dag, er det ikke spørgsmål om patentregler og polske jordbærplukkere, der får stemmeurnerne til at lokke på valgdagen, men hvis den sociale dagsorden var mere fremtrædende, er jeg sikker på, at vi ville se en ændring,” siger Lisbeth Zornig Andersen.

Stemmer på Kanten: stem!

Frem mod valget den 25. maj får politikere mulighed for at bringe sociale visioner på banen, når Stemmer på Kanten byder indenfor til politiske debatarrangementer i forskellige danske byer.

”Vi gennemfører vælgermøder på væresteder, værtshuse og lignende for at møde socialt udsatte vælgere der, hvor de er. Vi mener ikke, at vælgerne skal opsøge politikerne, men at politikerne skal opsøge vælgerne. Især, når vi har at gøre med mennesker, der har svært nok ved at finde overskud til at håndtere en udfordrende hverdag,” siger Therese Evald, der leder Stemmer på Kantens EU-kampagne, og fremhæver, at kampagnen har et dobbelt formål:

”Vi håber, at arrangementerne kan være med til at gøre EU-valget mere jordnært, så vi kan få flere til at stemme. Ved at gøre socialt udsatte til vælgere bliver de nemlig en gruppe, som politikerne er tvunget til at forholde sig til. Men derudover vil vi også gerne skabe en forståelse den anden vej, og give de udsatte en stemme i debatten, hvor de ellers ofte bliver overset. Derfor iværksætter vi også andre initiativer, som eksempelvis hjemløse David, der frem mod valget bruger sociale medier til at fortælle om sit liv på gaden i København”.

Stemmer på Kantens EU-kampagne er drevet af 100 procent frivillige kræfter, og foreningen inviterer alle interesserede til at deltage: ”Jo flere steder vi kan komme ud, des bedre! Alle initiativer, store som små, er velkomne,” siger Lisbeth Zornig Andersen.

Fakta: Stemmer på Kantens EU-kampagne

Stemmer på Kanten arrangerer foreløbig debatmøder i Kolding (8. maj), Kalundborg (14. maj), København (19. maj) og Haderslev (21. maj).

Alle Stemmer på Kantens aktiviteter frem mod Europa-Parlamentsvalget og folkeafstemningen den 25. maj er drevet af 100 pct. frivillige kræfter. Hvis du har lyst til at deltage i kampagnens arbejde, kan henvendelse rettes til kampagneleder Therese Evald på tlf.: 61466205 eller e-mail: [email protected].

Udover vælgermøderne har Stemmer på Kanten bl.a. indgået et samarbejde med David Skov, der har været hjemløs i 11 år. På Snapchat og Twitter deler han ud af livet på gaden, og han kan følges under navnet hjemloesskov.

Tid, sted og andre informationer om arrangementer og initiativer i Stemmer på Kantens kampagne bliver løbende opdateret på Facebook-siden: facebook.com/stemmerpaakanten.

Mest Læste

Annonce