Foto: Wikipedia

67-årig morfar får fængsel på livstid for drab på advokat

Politik

19/03/2015

Suleman Haider

Drab på advokat og forsøg på at dræbe ekssvigersøn i fogedretten i København giver lovens strengeste straf.

Retten på Frederiksberg idømmer torsdag en 67-årig mand rettens højeste straf - fængsel på livstid.

Jørgen Saugsted får straffen for at dræbe advokat Anders Lindholt med en oversavet jagtriffel i fogedretten i København og ved samme lejlighed at forsøge at dræbe sin tidligere svigersøn.

Drabet fandt sted 16. september.

Dommer Kari Sørensen lægger under domsafsigelsen særlig vægt på, at Saugsted dræbte en advokat, mens denne var på arbejde. 

- Advokater og andre ansatte i retsbygninger har krav på trygge rammer, siger hun under domsafsigelsen på Frederiksberg. 

Derudover udviste den nu dømte mand ifølge dommer og domsmænd særlig hensynsløshed, da han efter at have skudt og såret sin tidligere svigersøn gik efter ham ud af retslokalet og skød efter ham igen. 

- Han stoppede alene sit forehavende, fordi han ikke havde flere patroner, siger Kari Sørensen. 

Saugsted skulle på datoen for drabet deltage i et retsmøde mellem hans datter og hendes ekskæreste om samværsretten til deres treårige søn. 

Striden havde stået på i mere end et år, og morfaren syntes, at den tidligere svigersøn og dennes advokat havde opført sig urimeligt og behandlet familien dårligt under hele sagen.

På dagen for drabet havde morfaren fået fuldmagt af sin datter til at deltage i retsmødet i stedet for hende.

I en taske medbragte han en oversavet riffel. Han ville se, hvordan situationen udviklede sig i retten, har han forklaret.

Han begyndte at mundhugges med dommeren om, hvorvidt advokat Anders Lindholt skulle have udleveret nogle papirer.

Til sidst bad dommeren ham holde op og truede med, at han ellers ikke ville kunne deltage i fremtidige retsmøder i sagen. 

Det fik morfaren til at tage riflen ud af tasken, rejse sig og affyre to skud mod sin tidligere svigersøn og derefter mod advokaten, som døde af sine kvæstelser. 

Jørgen Saugsted har tidligere forklaret, at han på det tidspunkt ikke kunne se anden udvej på sagen end at slå advokaten og eks-svigersønnen ihjel og derefter tage livet af sig selv.

Han havde dog ikke medbragt ammunition nok til også at tage sit eget liv.

På optagelser fra retten kan man se og høre den nu dømte mand gå roligt rundt med geværet og tale med kontrolleret stemme til den panikslagne tidligere svigersøn, som forsøger at gemme sig, mens han beder for sit liv.

FAKTA: Så mange er idømt lovens strengeste straf

En 67-årig mand er idømt fængsel på livstid for drab og drabsforsøg i fogedretten i København sidste år.

Med torsdagens livstidsdom over en 67-årig mand for drabsforsøg på ekssvigersønnen og drabet på advokat Anders Lindholt i fogedretten i København er i alt 15 personer blevet idømt lovens strengeste straf indenfor de seneste 10 år:

* 2013: Den 30-årige Faruk Rooma Alam bliver i byretten idømt fængsel på livstid for mordbrand i en lejlighed i Greve mod 26-årige Nilab Shahkor. Landsretten nedsætter hendes straf til fængsel i 16 år. 

* 2012: Den 31-årige Andreas Linnet og 26-årige Jonas Melchior Hansen idømmes livsvarigt fængsel for at have dræbt den 68-årige Elke Mamsen og hendes 42-årige søn Hans Mamsen på familiens landejendom ved Møgeltønder.

* 2011: Den 46-årige Marcel Lychau Hansen - også kendt som Amagermanden - idømmes fængsel på livstid for to drab og seks voldtægter, der blev begået over en årrække. 

* 2011: Morten Skipper-Pedersen idømmes fængsel på livstid for at have dræbt sine tre børn i Birkerød i Nordsjælland i februar samme år. 

* 2011: Steen Lassen idømmes livsvarigt fængsel af Østre Landsret for drabene på sin hustru og parrets to døtre året forinden.

* 2010: John Knudsen idømmes livstidsfængsel for at have dræbt og seksuelt mishandlet den 52-årige Kirsten Bay Andersen på sin båd i Haderslev. 

* 2008: Den 33-årige Martin Petersen får ved landsretten stadfæstet sin livstidsstraf for at have kvalt og stukket sin tidligere samleverske og parrets to børn på fire og seks år til døde i Sønderborg. 

* 2007: Den 31-årige Lars Petersen dømmes for blandt andet brandstiftelse, drab, indsmugling af 13 ton hash og forsøg på indsmugling af store mængder kokain.

* 2006: Østre Landsret finder den 60-årige Gunnar Jensen Grevsen skyldig i at have dræbt to bekendte på Amager.

* 2006: Ghulam Abbas bliver dømt for at stå bag æresdrabet på den 18-årige Ghazala Khan, der blev skudt ned på banegården i Slagelse, og for drabsforsøget på hendes mand.

* 2005: Mike Drewsen og Maria Kramer bliver begge idømt fængsel på livstid for at have planlagt og gennemført drabet på Ronni Blæsbjerg og Janne Løffler Jansen i Herlev og for derefter at have stjålet deres værdier.

* 2005: Den 45-årige skorstensfejer Jan Arno Beblein forsøger forgæves at få Højesteret til at idømme ham en forvaringsstraf for det seksuelt betingede drab på den 10-årige Sonja Emborg i landsbyen Mjels syd for Aalborg. Men livstidsdommen stadfæstes. 

 

Mest Læste

Annonce