Ældresagen: Husk at undervise ældre i velfærdsteknologi

Velfærd

30/09/2013 10:58

Når den velfærdsteknologiske bølge for alvor rammer Danmark, er det vigtigt at sørge for at alle er med.

Mange ældre er klar til at hoppe på den velfærdsteknologiske vogn, når regeringen, kommuner og regioner går sammen om en ny storstilet plan for digitalisering.

Men politikerne skal huske ikke kun at have fokus på maskiner og personale, men også på de brugere, der skal bruge teknologien til hverdag, siger Ældresagens underdirektør Michael Teit Nielsen om planen, der bliver fremlagt mandag.

- Selve isenkrammet er i virkeligheden den mindste udgift. Man skal bruge god tid på at sørge for, at både personalet og brugere ved, hvad man gør, hvis man er i tvivl om noget, eller hvis det ikke virker. Er der nogen, man kan spørge om hjælp og så videre?

- Det er en opgave, som man ikke skal undervurdere, siger underdirektøren.

I planen, der handler om, hvordan Danmark bedre udnytter teknologiske muligheder inden for velfærd, bliver der ifølge Berlingske blandt andet lagt op til øget brug af spiserobotter, vasketoiletter, videomøder med lægen og skolebøger på skærmen.

Michael Teit Nielsen savner et større fokus på de enkelte borgere i planen.

Han peger blandt andet på brugen af spiserobotter, som måske ikke alle er lige begejstrede for.

- Nogle ældre vil meget hellere have, at der sidder et rigtigt menneske foran dem. Der skal også være plads til individuelle hensyn, mener han.

Ældresagens underdirektør er dog generelt glad for planen, fordi der netop er tale om et stort samarbejde mellem regeringen, kommuner og regioner.

- Det er godt, at man har fået samlet alle disse dele af den offentlige sektor med en fælles strategi. Tanken er helt rigtig.

- Det er bedre end, at hver kommune sidder med sin egen velfærdsteknologiske legekasse. Der er på denne måde en større sandsynlighed for at det kommer til at virke, mener han.

/ritzau/

 

Mest Læste

Annonce