Amnesty-rapport: Transkønnede diskrimineres i Danmark

Velfærd

04/2/14 8:56

Fjern kastrationskrav og transkønnede fra listen over psykiske lidelser, lyder det fra Amnesty International

Danmark kritiseres for at diskriminere transkønnede i en ny rapport fra Amnesty International.

De læger, som Amnesty har talt med, anslår at der er omkring 3000 transkønnede herhjemme. Det vil sige personer, som ønsker at opnå fysisk eller juridisk kønsskifte, blandt andet i form af et nyt cpr-nummer.

Selvom transkønnede ikke nødvendigvis ønsker en operation, men blot gerne vil ændre deres udseende ved hjælp af hormoner, så bliver de alligevel kastet ud i en kastrering eller sterilisering for at få deres oplevede køn anerkendt, lyder det.

Amnesty mener, at transkønnede diskrimineres i mødet med de danske myndigheder.

- Vi tvinger transkønnede til at træffe en umulig beslutning, siger Helle Jacobsen, der er kampagneleder i Amnesty og medforfatter på rapporten.

- Enten går de med til en række ydmygende indgreb, såsom årelange psykisk udredning eller en risikabel og – for mange – unødvendig operation. Eller også må de fortsætte med at leve med et køn, som ikke stemmer overens med deres identitet eller udseende, siger hun.

Amnesty opfordrer regeringen til at fjerne kastrationskravet fra lovgivningen for transkønnede, der ønsker at få deres pas, sygesikringskort og andet til at afspejle deres køn.

- Den danske kastrationslovgivning stammer fra 1930’erne og blev oprindeligt brugt til at "kurere" voldtægtsmænd og homoseksuelle ved hjælp af kastration. Det er grotesk, at denne lovgivning ligger til grund for vores behandling af transkønnede, siger Helle Jacobsen.

- Vi ser os selv som et foregangsland, når det kommer til homoseksuelles rettigheder, og vi bør sørge for, at det samme er tilfældet, når det gælder transkønnede, siger hun.

Amnesty ønsker også, at transkønnethed bliver fjernet fra Sundhedsstyrelsens liste over psykiske sygdomme, da det er "diskriminerende og føles som stærkt krænkende for de transkønnede," lyder det.

/ritzau/

 

Tilmeld nyhedsbrev

Læs også

08/4/21 8:14

Politik
Lars Løkke smider kæmpe bombe: Hyrer tidligere Venstre-figurLars Løkke Rasmussen har hyret den tidligere Venstre-figur, der nu gør comeback efter tre års pause fra politik.

23/10/16 7:35

Politik
Morten Messerschmidt sygemeldt på ubestemt tidMesserschmidt er blevet sygemeldt og Dansk Folkeparti har nu øget det beløb, der tilbagebetales, til 2.5 million kroner.

03/2/22 9:31

Politik
Vanvittig løn: Så meget får Barbara BertelsenDet lille webmedie Journalista.dk har undersøgt, hvad en af hovedrolleindehaverne i Minksagen, Barara Bertelsen får i årsløn. Svaret er, at departementschefen og dermed den øverst placerede embedsmand i Statsministeriet tjener langt mere end Statsministeren.

04/5/22 1:56

Kommunalt
P-selskaber skovler formuer ind på ulovlige p-afgifterHvis du klager over en p-afgift, kan det være en god ide at tage sagen hele vejen til Parkeringsklagenævnet.

06/5/22 7:08

Europa
Forsker: Derfor er Ukraine begyndelsen på enden for PutinVerden holder vejret, for vil Putin erklære officielt krig mod Ukraine d. 9. maj? Uanset hvad ser norsk forsker sprækker i Putins ellers så solide greb om magten i Rusland.

05/5/22 2:41

Putin vil ydmyge 500 ukrainske krigsfanger under paradeHvert år fejrer Rusland d. 9. maj med en stor parade - men organisation advarer om, at årets fejring bliver anderledes brutal.

04/5/22 7:34

Politik
Stolt Mette Frederiksen: For første gang i 20 årMette Frederiksen glæder sig over at det nu sker for første gang i 20 år.

10/5/22 12:28

Europa
Se videoen: Svensk granatkaster pulveriserer russisk tankUkraines forsvar har offentliggjort en video af en russisk tank, der bliver sprængt i luften - angiveligt med en granatkaster leveret af Sverige.