Anbragte børn har større risiko for at ende i fattigdom

Velfærd

21/05/2014 17:03

Nick Allentoft

Hver fjerde ung, der er økonomisk fattig, har været anbragt som barn, viser en ny rapport om fattigdom. - Vi må være opmærksom på, at der er en vis tendens til, at kommunerne gennemfører en anbringelse, indtil barnet fylder 18, men derefter slipper dem, lyder det fra Børns Vilkår.

Flere tusinde mennesker lever under fattigdomsgrænsen i Danmark. Og én faktor ser ud til at have særlig stor indflydelse - anbringelse som barn.

Hver fjerde af de økonomisk fattige i aldersgruppen 18-29 år, har nemlig været anbragt som børn. Det viser en ny rapport om fattigdom fra Økonomi- og Indenrigsministeriet onsdag.

- Det viser jo, at det, at vi anbringer børn, ikke automatisk får dem på ret køl. Selvom vi har et dyrt og omfattende system for anbringelser, så fungerer det altså ikke godt nok, siger direktør for Børns Vilkår, Rasmus Kjeldahl, til Ritzau.

- Vi må være opmærksom på, at der er en vis tendens til, at kommunerne gennemfører en anbringelse, indtil barnet fylder 18, men derefter slipper dem.

Helt præcist er det 25,3 procent af fattige unge mellem 18 og 29 år, som har været anbragt som børn. Imens er det for alle unge i gruppen 4,9 procent, der har været anbragt som børn.

                  Se også pressemeddelelse fra ministeriet med link til redegørelsen

Rasmus Kjeldahl siger, der skal være meget stor fokus på kvaliteten af de anbringelser, man laver.

- Det handler også om, at kommunerne skal tage "udslusningen" for anbringelser mere alvorligt, end man gør i dag. Barnet kommer fra at have intensiv oppasning. Men måske uden at få de sociale færdigheder, man får af at vokse op i en velfungerende familie, siger han og fortsætter:

- Så befinder man sig pludselig meget alene. Og nogen gange mere alene end andre unge, fordi man tit gennem anbringelser og sammenbrud i anbringelser får revet sit netværk over flere gange i rejsen fra barn til voksen.

Socialminister Manu Sareen (R) fastslår, at hvis fattigdommen skal reduceres, er det vigtigt at sikre børn og unge i udsatte familier bedre vilkår.

- Det er svært for socialt udfordrede at komme ud af fattigdom. Der skal den røde tråd være forebyggelse. Derfor skal vi sikre bedre anbringelser og løfte kvaliteten i de anbragte børns skolegang, siger Manu Sareen.

Selvom der er en overrepræsentation af sociale indikatorer - som en anbringelse - hos fattige unge, slår rapporten fast, at der ikke er en stærk sammenhæng mellem sociale indikatorer og fattigdom. En stor andel af unge med sociale indikatorer klarer sig nemlig relativt godt økonomisk.

I 2013 fastsatte regeringen en officiel fattigdomsgrænse. Den betyder, at en person i Danmark vil være fattig, hvis han eller hun i tre år har haft en disponibel indkomst på under 103.200 kroner om året.

/ritzau/

Mest Læste

Annonce