Brevstemmere snydes for viden om lokallister

Politik

10/10/2013 10:18

Freja Eriksen

Brevstemmere snydes for viden om lokallister, mener flere partier. - Det er en fadæse, raser formand.

Det er diskrimination, at lokallister ikke er anført på listen over opstillede partier i stemmeboksene ved det kommende kommunalvalg. 

Det mener et flertal i Folketinget, som nu forlanger, at indenrigsminister Margrethe Vestager (R) griber ind, skriver Politiken torsdag.

Problemet er, at det i år er muligt at brevstemme allerede tre måneder inden valget, og de personer, der allerede har sendt deres stemme med brevet, og de har ikke haft mulighed for at vide, at en lokalliste er opstillet samt kende den partibogstav. 

På sedlerne står kun de otte partier, der er opstillingsberettiget til Folketinget.

- Det er et demokratisk underskud. Der gøres en massiv indsats for at få folk til at brevstemme, men borgerne er ikke fuldt oplyst om mulighederne for at stemme. Det er en fadæse, siger formand for Lokallisterne i Danmark, Birgit Hemmingsen, til Politiken.

Venstre, Enhedslisten, Liberal Alliance og Dansk Folkeparti på Christiansborg kan sagtens forstå forargelsen og forlanger nu, at indenrigsministeren går ind i sagen.

- Det er nok for sent at gøre noget ved til dette valg, desværre. siger Venstres kommunalordfører, Jacob Jensen til Politiken.

- Men så kan vi lære af det. Ved lokalvalg kan meget få stemmer være udslagsgivende for et ekstra mandat, så det er vigtigt, at vælgerne har de rigtige informationer.

Dansk Folkeparti mener, at der findes en forholdsvis simpel løsning på problemet.

- Løsningen bør være, at man i de byråd, hvor man enten allerede har lokallister eller er bekendt med, at der opstiller lokallister, skriver dem på listen med deres partibogstav, siger kommunalordfører Morten Marinus.

Men oppositionspartierne bør ifølge Socialdemokraternes kommunalordfører, Simon Kollerup, lige spise brød til.

- Alle kandidater og partier bliver kendt i slutningen af oktober, og så har man mulighed for at ændre sin brevstemme. Så det fungerer fint. 

- Man kan ikke kalde det en favorisering, for man kan afgive en stemme til det parti, som man gerne vil stemme på, og det må være det, der tæller i et demokrati. Derfor er det lidt en storm i et glas vand, siger han til Politiken.

/ritzau/

 

Mest Læste

Annonce