Demenspatienter venter over et halvt år på udredning

Velfærd

22/01/2014 11:16

Ventetiden betyder, at patienterne ikke får den behandling, de har brug for, siger Alzheimerforeningen.

Potentielle demenspatienter risikerer at vente over et halvt år på at komme til udredning. Det sker, selvom loven giver ret til udredning indenfor en måned.

Ventetiden kan få alvorlige konsekvenser, advarer Alzheimerforeningen.

- Du går i lange perioder og ved ikke, hvilken sygdom du lider af. Det betyder, at du ikke kan komme i behandling, siger direktør Nis Peter Nissen.

- Demens er dødelig, og der er desværre ingen kur. Men selvom du ikke kan stoppe sygdommen, findes der medicin, der kan forbedre livskvaliteten. Så det er meget vigtigt, at du kommer i behandling så hurtigt som muligt, fortsætter han.

Folketinget vedtog i 2012 loven om ret til hurtig udredning. Det betyder, at patienter har ret til udredning inden for en måned, hvis det er fagligt muligt. Alligevel risikerer potentielle demenspatienter at vente op til 38 uger, før deres udredning begynder.

Det antages, at 85.000 danskere lider af en demenssygdom. Hver eneste dag kommer der flere end 25 nye demenspatienter til.

For at de hurtigt kan få vished om, hvad de fejler, opfordrer Alzheimerforeningen Folketinget til at gribe ind og sikre, at regionerne lever op til Sundhedsloven.

Foreningen har også sendt brev til alle regionsrådsmedlemmer og opfordret dem til at sætte demensudredningen på dagsordenen i regionerne.

- Folketinget har besluttet, at patienter skal tilbydes en udredningsgaranti. Så kan det ikke være rimeligt, at regionerne venter op til 36 eller 38 uger, før de overhovedet går i gang med en udredning, siger Nis Peter Nissen.

- At vente halve eller hele år før man får vished for, om man lider af en dødelig sygdom, det er simpelthen ikke rimeligt, fortsætter han.

/ritzau/

 

Mest Læste

Annonce