Der kommer hele tiden flere: I 271 tilfælde kan myndighederne kontrollere uden kendelse

Politik

29/02/2016 10:25

Nick Allentoft

Myndigheder får stadig flere muligheder for at føre kontrol med private ejendomme uden en retskendelse.

Selv om Venstre overtog regeringsmagten i sommer, har der aldrig før været så mange muligheder for myndighederne til at udføre kontrol af private ejendomme uden en retskendelse.

Ved 271 tilfælde er myndigheder berettiget til at foretage kontroller, inspektioner og undersøgelser på privat ejendom, uden en dommer har sagt god for det først, fastslår den juridiske tænketank Justitia.

Det er skrevet ind i den danske grundlov, at husundersøgelser kræver retskendelser. Kun ved særlige tilfælde kan der ske undtagelse fra reglen om at skaffe en retskendelse først.

Men antallet af disse undtagelser fortsætter med at stige år for år.

- Der er sket et skred i forståelsen af hensynet til myndighederne over for borgerne, hvor hensynet til myndighederne kontinuerligt udvides, siger Jacob Mchangama, der er direktør for tænketanken. 

- Man udhuler et udgangspunkt, om at der skal være nogle vægtige årsager til grund for, at myndighederne bare kan få lov til at komme brasende uden retskendelse.

Før Søren Pind blev justitsminister, harcelerede han voldsomt over myndighedernes beføjelser til at undersøge privat ejendom.

- Vi er på vej mod den demokratiske totalstat, hvor der føres kontrol med alt, og hvor det enkelte menneskes suverænitet konstant krænkes, sagde han om emnet til Berlingske tilbage i 2013.

Han lagde op til, at en Venstre-regering ville rette op på udviklingen.  Men på trods af at både Skatte- og Miljøministeriet har fjernet en del hjemler siden Venstre kom til magten, er der stadig nye på vej.

Et nyt lovforslag vil give Sikkerhedsstyrelsen "til enhver tid og uden retskendelse adgang til private ejendomme", der handler eller producerer elektroniske cigaretter.

- Det vidner om, at man med den ene hånd fjerner, og med den anden hånd tilføjer hjemler, og at regeringen ikke har gjort sig fri af den tankegang, som Søren Pind selv problematiserer, siger Jacob Mchangama og afslutter:

- Det er derfor en oplagt mulighed for justitsministeren at få sat det her på dagsordenen, siger han.

/ritzau/

Mest Læste

Annonce