Det siger de om droppet øremærket barsel til mænd

Politik

05/09/2013 10:45

Freja Eriksen

Regeringen dropper øremærket barsel til mænd og vil i stedet give mændene 100 kroner skattefrit om dagen.

Selvom øremærket barsel til mænd står i regeringsgrundlaget, så er alle planer om obligatorisk barsel til fædre nu droppet, og det har fået en række organisationer til at reagere. Her er udvalgte citater:

Charlotte Palludan, formand for ligestillingsnetværket i Dansk Magisterforening:

- At regeringen alligevel ikke øremærker barsel er et tilbageskridt for ligestillingen mellem kønnene og vil på sigt øge uligheden på arbejdsmarkedet.

- Fordi vi ved, at den primære årsag til, at der ikke er ligeløn på det danske arbejdsmarked, er, at kvinderne tager langt den største del af barslen. Det er en katastrofe, at regeringen ikke tør stå ved deres ambitioner på området.

Jesper Lohse, formand for Foreningen Far:

- Vi trækker på smilebåndet og ryster på hovedet. Regeringen havde proklameret barsel til begge forældre som i de øvrige nordiske lande og lige muligheder for alle.

- Ved at indføre en fædrecheck på 100 kroner om dagen indfører man endnu mere forskelsbehandling.

Kim Simonsen, HK's formand:

- Jeg må være ærlig og sige, at års arbejde er spildt. Regeringen har igen sat arbejdsgivernes interesser over lønmodtagernes og almindelige mennesker. 

- Og så har den svigtet både sit ord og nogle ligestillingsprincipper, som andre socialdemokratisk ledede regeringer har forfulgt i Norden.

Lizette Risgaard, LO's næstformand:

- Vi kan ikke forstå beslutningen. Vi mener, at regeringen har misset en historisk mulighed for at styrke fædrenes orlovsrettigheder og bringe vores barsellov up-to-date. Det, synes vi, er rigtig ærgerligt.

- De nybagte fædre, jeg møder rundt omkring på arbejdspladserne, er moderne fædre, der gerne vil være der for deres børn. Det stemmer dårligt overens med en fædreorlov på sølle 14 dage, som loven i dag giver dem.

Randi Iversen, forkvinde for Kvinderådet:

- Det er med dyb undren og stor beklagelse, at vi nu kan konstatere, at regeringen har ændret holdning og dermed vælger at cementere den eksisterende ulighed mellem kvinder og mænd. Kvinderådet vil fortsat kæmpe for en ligestillet barselsorlov.

Frida Frost, formand for Ingeniørforeningen:

- Det er naturligvis svært at kalde det et tilbageskridt. Omvendt er der langtfra tale om en visionær ligestillingspolitik, når regeringen ikke kan finde ud af at øremærke barsel til mænd. 

- Vi ved fra de andre nordiske lande, at øremærket barsel har en positiv indvirkning på antallet af mænd, der tager barselsorlov, og jeg tror ikke, at den foreslåede økonomiske kompensation kommer til at have nogen indvirkning.

Henriette Kinnunen, erhvervsjuridisk seniorkonsulent i Cepos: 

- Det er positivt, at regeringen nu dropper at øremærke barsel til mænd. Tvungen barsel til mænd er en unødvendig statslig barnepigekultur og et indgreb i familiernes privatliv. 

- Den fleksible barselsorlov, vi har i dag, giver allerede fædre mulighed for at afholde 32 ugers barsel. Derfor er det positivt, at regeringen nu lader det være op til de enkelte familier at fordele barslen imellem sig.

Mariane Dissing, administrerende direktør i Finanssektorens Arbejdsgiverforening:

- Politikerne har misforstået noget. Ligestilling handler ikke om at gøre kvinder og mænd lige ved at bruge økonomiske lokkemidler. Kvinder og mænd skal have lige muligheder, og så må det være op til dem selv, hvordan de bruger dem. 

- I finanssektoren har vi ikke noget imod, at fædre holder orlov. Derfor er der gode forhold for både moren og faren i vores overenskomster. Lad arbejdsmarkedets parter klare den slags selv uden politikernes indblanding.

/ritzau/

Læs Beskæftigelsesministeriets pressemeddelelse

Mest Læste

Annonce