DI kræver nyt uddannelsessystem fra 2018

Velfærd

24/09/2013 14:10

Uddannelser for unge skal reformeres af Forum for Ungdomsuddannelser, siger DI's adm. direktør Karsten Dybvad.

Folketinget skal reformere ungdomsuddannelserne gennemgribende fra 2018. Det skal ske gennem et nyt Forum for Ungdomsuddannelser, som skal gentænke gymnasier, erhvervsskoler og folkeskolen, så flere og dygtigere unge får en uddannelse.

Det siger DI's administrerende direktør Karsten Dybvad ved DI's topmøde i Forum i København, hvor statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) samt Venstres formand Lars Løkke Rasmussen deltager sammen med en række erhvervsledere.

- DI's mål er, at et helt nyt uddannelsessystem kan blive virkelighed fra 2018. Men det kræver, at arbejdet går i gang allerede nu.

Når Folketinget i efteråret reformerer erhvervsskolerne, kræver DI ubetinget tre ting.

* De unges faglige niveau skal have et "tiltrængt og markant" løft.

*De unge skal opfylde "klare optagelseskrav", så de kan gennemføre deres uddannelse.

* Reformen skal sikre "bedre og målrettede" tilbud, når de unge forlader grundskolen, så de ikke tabes på gulvet, siger Karsten Dybvad.

- Den rigtige reform kan nå langt. Men det er kun fase 1, siger han og henviser til DI's krav om et Forum for Ungdomsuddannelser.

Hver femte danske unge får aldrig en uddannelse, der giver et job. Samtidig risikerer virksomhederne om få år at mangle 30.000 faglærte arbejdere, påpeger Karsten Dybvad.

Desuden skal beskæftigelsessystemet ændres, så ledige skal søge job aktivt. En af fem af DI's virksomheder har haft ledige til samtale, som takkede nej til jobbet eller aldrig mødte op, påpeger han.

- Derfor foreslår DI, at jobcentrene får mulighed og pligt til at reagere med sanktioner over for alle ledige, der reelt ikke står til rådighed for arbejdsmarkedet, siger Karsten Dybvad.

/ritzau/

 

Mest Læste

Annonce