EL fylder 25: Vi har overtaget SF's opgave mener stifter

Politik

28/04/2014 10:36

Enhedslisten, som fylder 25 år, skal presse Socialdemokratiet til venstre, mener stifteren Keld Albrechtsen.

Enhedslisten skal gå på to ben.

Venstrefløjspartiet, som mandag fylder 25 år, skal såvel støtte folkelige protester som presse Socialdemokratiet længere til venstre. Liste Ø har nemlig overtaget SF's klassiske opgave, fordi SF nu blot vil i regering.

Det siger Keld Albrechtsen, der i 1989 som VS'er var med til at stifte Enhedslisten. VS, SAP og DKP præsenterede et fælles valggrundlag som Enhedslisten. Efter en svær start som "De forende dødsboer" støttes partiet nu af godt 10 procent af vælgerne.

- Enhedslisten har fået en udvidet opgave. Man skal støtte lærernes modstand mod folkeskolereformen. Det er afgørende for Enhedslisten at knytte sig til de sociale bevægelser. Samtidig har man overtaget SF's klassiske position, siger Keld Albrechtsen.

- Vi skal være det parti, som trækker Socialdemokratiet i venstrefløjens retning. SF har taget den position, at man vil være regeringsparti. Det var jo ikke Aksel Larsen (SF-stifter) og Gert Petersens (tidligere SF-formand) linje.

Ifølge Keld Albrechtsen er det stort set lykkedes partiet at sløjfe skellet mellem VS'ere, DKP'ere, SAP'ere, KAP'ere og andre partier.

- De gamle grupperinger er ikke helt forsvundet i Enhedslisten. Men hovedparten er almindelige partimedlemmer. De følger reglerne fra dengang om, at det skal være en organisation, der skulle overvinde stridigheder. De frygtelige fraktionskampe fra VS er ikke genopblusset, siger han.

Nogle aktivister vil med larmende fløjter stoppe statsminister Helle Thorning-Schmidts (S) tale 1. maj i Fælledparken. En dårlig idé og Enhedslisten skal sørge for at afluse udemokratiske partifæller, mener Keld Albrechtsen.

- Det er før lykkedes os at få bragt autonome grupper under kontrol. Hvis folk optræder udemokratisk, så skal de ikke være i Enhedslisten. Men det er en svær balance, for der ligger også en demokratisk modningsfunktion, mener han.

/ritzau/

 

Mest Læste

Annonce