Foto: Andreas Bro
Foto: Andreas Bro

EL kræver velfærd garanteret i kommuner

Politik

31/10/13 9:14

Kommunerne skal bindes til at bruge penge til velfærd, siger politisk ordfører Johanne Schmidt-Nielsen (EL).

Kommunerne skal ansætte flere hjemmehjælpere til at vaske ældre, flere pædagoger til at passe børn og flere lærere til at undervise eleverne. Pengene skal ikke forsvinde i et sort hul i kommunernes budgetter.

Det siger Enhedslistens politiske ordfører Johanne Schmidt-Nielsen før forhandlinger om finansloven. Enhedslisten kræver 8000 flere ansatte i kommuner, go det vil koste 2,5 milliarder kroner. Et krav som finansminister Bjarne Corydon (S) har afvist.

- Vi fik i finansloven for 2012 regeringen med på at afsætte en halv milliard kroner til børneområdet. Det skulle gå til flere pædagoger og -medhjælpere på stuerne. Kommunerne overholdt ikke aftalen, siger Johanne Schmidt-Nielsen.

- Pengene gik ikke derhen, hvor vi havde aftalt. Det gør selvfølgelig, at vi i denne forhandling er langt mere optaget af, hvordan vi sikrer, at pengene kommer ud til hænder. At det bliver til flere besøg fra hjemmehjælperen.

Enhedslisten vil blandt andet putte pengene i en timepulje, som kommunerne kan søge, hvis de bruger pengene til formålet. Ellers kan ældre få velfærdsrettigheder, så de mindst skal have to bad om ugen, siger Johanne Schmidt-Nielsen.

- At give mennesker rettigheder sikrer, at pengene skal kanaliseres derhen, siger hun.

Før folketingsvalget i november 2007 lovede Socialdemokraternes formand Helle Thorning-Schmidt danskerne 29 velfærdsrettigheder. Her fik borgerne garanteret lovbestemte rettigheder om børn, folkeskole, sundhed, ældre og socialt udsatte.

Johanne Schmidt-Nielsen påpeger, at partiets krav om ældre også støttes af nogle socialdemokrater. Københavns overborgmester Frank Jensen (S) lovede onsdag ligesom Enhedslisten, at ældre vil få gjort hovedrent én gang om året, påpeger hun.

- Så helt fjernt fra Socialdemokraterne er det åbenbart ikke, siger hun.

/ritzau/

 

Tilmeld nyhedsbrev

Læs også

08/4/21 8:14

Politik
Lars Løkke smider kæmpe bombe: Hyrer tidligere Venstre-figurLars Løkke Rasmussen har hyret den tidligere Venstre-figur, der nu gør comeback efter tre års pause fra politik.

23/10/16 7:35

Politik
Morten Messerschmidt sygemeldt på ubestemt tidMesserschmidt er blevet sygemeldt og Dansk Folkeparti har nu øget det beløb, der tilbagebetales, til 2.5 million kroner.

03/2/22 9:31

Politik
Vanvittig løn: Så meget får Barbara BertelsenDet lille webmedie Journalista.dk har undersøgt, hvad en af hovedrolleindehaverne i Minksagen, Barara Bertelsen får i årsløn. Svaret er, at departementschefen og dermed den øverst placerede embedsmand i Statsministeriet tjener langt mere end Statsministeren.

10/5/22 12:28

Europa
Se videoen: Svensk granatkaster pulveriserer russisk tankUkraines forsvar har offentliggjort en video af en russisk tank, der bliver sprængt i luften - angiveligt med en granatkaster leveret af Sverige.

04/5/22 1:56

Kommunalt
P-selskaber skovler formuer ind på ulovlige p-afgifterHvis du klager over en p-afgift, kan det være en god ide at tage sagen hele vejen til Parkeringsklagenævnet.

06/5/22 7:08

Europa
Forsker: Derfor er Ukraine begyndelsen på enden for PutinVerden holder vejret, for vil Putin erklære officielt krig mod Ukraine d. 9. maj? Uanset hvad ser norsk forsker sprækker i Putins ellers så solide greb om magten i Rusland.

05/5/22 2:41

Putin vil ydmyge 500 ukrainske krigsfanger under paradeHvert år fejrer Rusland d. 9. maj med en stor parade - men organisation advarer om, at årets fejring bliver anderledes brutal.

04/5/22 7:34

Politik
Stolt Mette Frederiksen: For første gang i 20 årMette Frederiksen glæder sig over at det nu sker for første gang i 20 år.