EU-Kommissionen: Måske skal vi blande os uden om barsel

Politik

12/12/14 1:52

Suleman Haider

Efter seks års frugtesløse forhandlinger er det nok slut med forsøg på fælles EU-mindsteregler for barsel.

EU's medlemslande og parlamentet kommer næppe til at enes om at hæve den fælles mindstegrænse for, hvor længe gravide og nybagte mødre skal have ret til at have betalt barselsorlov. 

Derfor overvejer EU-Kommissionen nu helt at droppe forsøget. 

Et seks år gammelt direktivforslag, der sigter mod at hæve grænsen fra 14 til 18 uger og samtidig gøre seks af ugerne obligatoriske, er med på listen over de strandede forslag, den nye EU-kommission gør klar til skrotning.

Barselsdirektivet var torsdag for første gang i flere år til debat blandt EU-landenes social- og beskæftigelsesministre, da de holdt møde i Bruxelles. 

Her var konklusionen, at holdningen i medlemslandene er alt for langt fra holdningen i Europaparlamentet. 

Parlamentet vil ud over en mindstegrænse på 20 uger med fuld løn til moderen også have mindst to ugers fuldt betalt orlov til den anden forælder. 

- Gentagne debatter har vist, at 20 uger med fuld løn er fuldstændig uacceptabelt for rådet og et urealistisk udgangspunkt for videre debat - især set i lyset af den aktuelle finansielle og økonomiske krise og presset for at sikre finanspolitiske stramninger, hedder det i en skriftlig opsummering af ministrenes debat.

I en lækket, foreløbig udgave af det arbejdsprogram, EU-Kommissionen ventes at vedtage i næste uge, lægger kommissionen op til at give parterne et halvt år til at enes. Hvis ikke det lykkes, ryger forslaget til skrot.

Kommissionen levner ikke meget tvivl om sin egen holdning.

- Forslag gør ingen gavn, hvis de bare ligger stille på et forhandlingsbord, hvis de bliver overhalet af begivenhederne, eller hvis de undervejs i forhandlingerne bliver udvandet til en form, hvor de ikke længere kan opfylde deres oprindelige mål.

Kommissionens arbejdsprogram bliver formelt præsenteret tirsdag i næste uge, hvorefter medlemslandene og parlamentet skal give deres besyv med om de i alt 80 lovforslag, kommissionen foreslår at droppe. 

 

Tilmeld nyhedsbrev

Læs også

08/4/21 8:14

Politik
Lars Løkke smider kæmpe bombe: Hyrer tidligere Venstre-figurLars Løkke Rasmussen har hyret den tidligere Venstre-figur, der nu gør comeback efter tre års pause fra politik.

23/10/16 7:35

Politik
Morten Messerschmidt sygemeldt på ubestemt tidMesserschmidt er blevet sygemeldt og Dansk Folkeparti har nu øget det beløb, der tilbagebetales, til 2.5 million kroner.

03/2/22 9:31

Politik
Vanvittig løn: Så meget får Barbara BertelsenDet lille webmedie Journalista.dk har undersøgt, hvad en af hovedrolleindehaverne i Minksagen, Barara Bertelsen får i årsløn. Svaret er, at departementschefen og dermed den øverst placerede embedsmand i Statsministeriet tjener langt mere end Statsministeren.

04/5/22 1:56

Kommunalt
P-selskaber skovler formuer ind på ulovlige p-afgifterHvis du klager over en p-afgift, kan det være en god ide at tage sagen hele vejen til Parkeringsklagenævnet.

10/5/22 12:28

Europa
Se videoen: Svensk granatkaster pulveriserer russisk tankUkraines forsvar har offentliggjort en video af en russisk tank, der bliver sprængt i luften - angiveligt med en granatkaster leveret af Sverige.

06/5/22 7:08

Europa
Forsker: Derfor er Ukraine begyndelsen på enden for PutinVerden holder vejret, for vil Putin erklære officielt krig mod Ukraine d. 9. maj? Uanset hvad ser norsk forsker sprækker i Putins ellers så solide greb om magten i Rusland.

05/5/22 2:41

Putin vil ydmyge 500 ukrainske krigsfanger under paradeHvert år fejrer Rusland d. 9. maj med en stor parade - men organisation advarer om, at årets fejring bliver anderledes brutal.

04/5/22 7:34

Politik
Stolt Mette Frederiksen: For første gang i 20 årMette Frederiksen glæder sig over at det nu sker for første gang i 20 år.