Europarådet er bekymret over danske forhold

Velfærd

22/11/2013 14:30

Børn, asylansøgere, handicappede og psykiatriske patienter har ikke ideelle forhold i Danmark, mener kommissær

Bæltefikseringer af psykiatriske patienter, afviste asylansøgeres forhold i Sandholmlejren og dansk lov og praksis for familiesammenføring af børn er alt sammen med til at gøre Europarådets menneskerettighedskommissær bekymret for forholdene i Danmark.

Kommissær Nils Muiznieks har netop afsluttet et tre dage langt besøg i Danmark, hvor han har mødt flere private organisationer og myndighedspersoner, heriblandt social-, børne- og integrationsminister Annette Vilhelmsen (SF).

I en pressemeddelelse udsendt fredag retter Muiznieks pegefingeren mod flere områder, der på det seneste har været genstand for debat i Danmark.

Det gælder blandt andet forholdene for børn i familiesammenføringssager, hvor kommissæren udtrykker bekymring over, om Danmark lever op til kravene i FN's Børnekonvention.

- Selv om det bydes velkommen, at der for nylig er foretaget ændring for at lette familiesammenføring, er det problematisk, at børn over 14 stadig ikke er omfattet, og at dem over otte skal demonstrere deres integrationspotentiale, skriver Muiznieks.

Uden at nævne konkrete sager beklager kommissæren også, at der ikke er taget tilstrækkeligt hensyn til børnenes tarv i en række beslutninger, hvor familier er blevet sendt ud af Danmark til deres oprindelsesland.

Muiznieks kritiserer også forholdene for asylansøgere i Sandholmlejren, hvor han mener, at afviste asylansøgere lever i et "juridisk tomrum", fordi de ikke kan sendes ud af landet, men stadig ikke har lov til at forlade Sandholm.

Kommissæren finder det især bekymrende, at nogle børn har måttet bo i Sandholmlejren i længere perioder og dermed er blevet nægtet nogle af deres rettigheder, blandt andet til at modtage kvalitetsundervisning på linje med andre børn.

Menneskerettighedskommissæren kritiserer også forholdene på psykiatriske institutioner.

- Kommissæren er bekymret over den overdrevne anvendelse af tvang på danske psykiatriske institutioner, inklusiv tvangsbehandling, tvangsmedicinering og anvendelsen af fysiske fikseringer, sommetider i flere dage, hedder det i pressemeddelelsen.

Et sidste kritikpunkt gælder forholdene for handicappede, der ifølge kommissæren i nogle kommuner bor for mange sammen og dermed ikke bliver tilstrækkeligt integreret i samfundet.

Kommissæren ønsker ikke at udtale sig yderligere om sine iagttagelser, før han offentliggør sin rapport, formentlig i begyndelsen af næste år.

En pressemedarbejder oplyser, at der har været tale om et længe planlagt rutinebesøg, der fandt sted 19. til 22. november.

/ritzau/

 

Mest Læste

Annonce