Eva Kjer erkender manipulation efter forskere anklager ministerie for fordrejede tal

Bæredygtighed

13/02/2016 22:30

Nick Allentoft

Det videnskabelige grundlag for den ny landbrugspakke bygger på fordrejede tal, mener forskere. Miljø- og landbrugsminister Eva Kjer Hansen (V) er indkaldt i samråd om talgrundlaget bag landbrugspakken. (OPDATERET SØNDAG 17.09)
Det passer ikke, når regeringen siger, at den ny landbrugs- og miljøpakke kommer til at gavne naturen, mener en række forskere, som Berlingske har talt med. De mener, at beregningerne, der ligger til grund for regeringens påstand, er lavet på et forkert grundlag.   Læs de seneste væsentlige historier i sagen her

Kritikken kommer fra blandt andre Jørgen E. Olesen, der er professor ved Aarhus Universitet, og som selv har leveret noget af beregningsgrundlaget for pakken. Han siger, at forskere "ville blive slået ihjel", hvis de havde leveret samme materiale i forskningsmæssig sammenhæng.

- Regnskabet går ikke i plus. Det skyldes kun, at man har lagt en masse effekter ind, som ikke har noget med den politiske pakke at gøre. Oven i det har man skruet de ydre effekter op ved at regne fra tidligere år. Det har offentligheden krav på at vide. Måske er pakken på sigt en god løsning. Men jeg ville ønske, at man havde været ærlig og sagt, at det koster på miljøet de første år, siger han til Berlingske.

Læs også: Hvor er lederskabet? Den Offentlige sektor er mere styring end ledelse

Andre biologer hævder, at miljøtilstanden i havet vil blive forværret af pakken, der giver lov til at lukke mere kvælstof ud i naturen.   Eva Kjer erkender manipulation Miljøminister Eva Kjer Hansen (V) bekræfter i et skriftligt svar til avisen, at man har inkluderet effekter for årene 2013-2015 i tallene for 2016. Men hun afviser at have givet forkerte oplysninger til Folketinget.   Ministeren holder fortsat fast i, at aftalen er gavnlig for miljøet.   - Vi skal selvfølgelig huske på, at det, vi taler om her, er en vurdering af den fremtidige effekt af pakken. Det er i sagens natur forbundet med en vis usikkerhed. Det er et vilkår, når man beskæftiger sig med statistik og fremskrivninger, siger hun til avisen.   Enig opposition føler sig taget ved næsen af Eva Kjer De fem oppositionspartier vil have miljø- og landbrugsminister Eva Kjer Hansen (V) til at forklare, hvordan hun regner sig frem til, at en ny landbrugspakke er gavnlig for miljøet. Socialdemokraterne, SF, Enhedslisten, Radikale og Alternativet har sammen kaldt ministeren i samråd, efter at flere forskere over for Berlingske har sat spørgsmålstegn ved de metoder, som er benyttet til at beregne miljøeffekten af pakken.   - Jeg må indrømme, at jeg er chokeret. Det er fuldstændigt vanvittigt, at en minister på den måde vildleder Folketinget og samtidig misbruger forskernes tal. Derfor skal hun i samråd om gyllegate som minimum. Jeg kan på ingen måde se, hvordan hun kan fortsætte som minister efter dette, siger Lisbeth Bech Poulsen, der er miljø- og fødevareordfører for SF.   Simon Kollerup, der er socialdemokrat og medlem af miljø- og fødevareudvalget, efterlyser også klare svar på, hvordan regeringen er nået frem til, at landbrugspakken bliver en gevinst for miljøet.

- Regeringens såkaldte grønne plus i landbrugspakken viser sig at være et tordnende sort minus til skade for natur og miljø. Det er en skandale for miljøet, når der fuskes med gødningsregnskabet, og sagen bliver kun mere skæbnesvanger, når meget tyder på, at Folketinget er blevet vildledt i sagen, siger han og bakker altså op om samrådsindkaldelsen.

Ida Auken, der er miljøordfører for De Radikale, mener også, at det er uhørt, hvis ministeren har fordrejet tallene.   - Jeg spurgte gentagne gange til tallene under forhandlingerne, fordi jeg ikke kunne få dem til at hænge sammen. De dårlige svar var en tungtvejende grund til, at vi radikale forlod forhandlingerne. Nu har vi sort på hvidt, at forskerne ikke bakker op om regnestykkerne, og ministeren står med et meget stort forklaringsproblem. Vi må helt til bunds i denne her alvorlige sag, siger hun.   Enhedslistens Maria Reumert Gjerding kalder det "en skandale", at Folketinget er ført bag lyset, og Alternativets Christian Poll siger, at det er "dybt problematisk" for tilliden til demokratiet, "når ministre eller ministerier fordrejer tal fra forskerne for at understøtte de politiske løsninger, de bedst kan lide".   Ifølge nogle af de forskere, der har leveret beregningerne, der ligger til grund for regeringens miljøvurderinger, har Miljøministeriet i sin vurdering medtaget en række faktorer, der er uafhængige af lovpakken. Desuden er der angiveligt pyntet på tallene for 2016 ved at medtage en række effekter fra årene 2013-2015.   Tilføjet søndag kl. 17.10 (Ritzau-historie):    Miljøminister afviser at have vildledt om landbrugspakke Miljø- og fødevareminister forsikrer, at hun har givet korrekte oplysninger om landbrugspakkens effekter.  Regeringen har ikke fordrejet forskeres beregninger af landbrugspakkens effekter.   Det siger miljø- og fødevareminister Eva Kjer Hansen (V), efter at flere topforskere over for Berlingske har sat spørgsmålstegn ved de metoder, som er benyttet til at beregne miljøeffekten af landbrugspakken.   - Jeg har hverken vildledt eller givet ukorrekte oplysninger. Jeg har fuldt ud lagt frem, hvad det er for nogle tal, vi har baseret os på, og hvad det er for nogle valg, der har været truffet, siger Eva Kjer Hansen (V) til Ritzau.   Miljø- og fødevareministeren vil nu invitere forskerne til et møde, så de sammen kan se på tallene, der ligger til grund for landbrugspakken.    - Jeg har fuld tillid til, at embedsmændene har håndteret det her på en korrekt måde. Jeg sender en invitation til forskerne, så vi kan gennemgå tallene og se på, hvordan vi er nået frem til det, siger hun.    /ritzau/  

Mest Læste

Annonce