Færre børn vokser op med gift far og mor

Velfærd

20/02/2014 11:06

Andelen af børnefamilier med en enlig forælder stiger. Det er især en enlig mor, der sidder for bordenden.

Der bliver færre og færre børnefamilier, hvor far og mor er gift. Det viser tal fra Danmarks Statistik.

Ved indgangen til 2014 var der 771.896 børnefamilier i Danmark. 59 procent af dem består, foruden børnene, af et ægtepar. Det er den laveste andel børnefamilier med ægtepar i de næsten 30 år, hvor statistikken har eksisteret.

- For 15 år siden var der et ægtepar i knap 65 procent af børnefamilierne, og hvis vi går tilbage til 1986, var det tal oppe på godt 72 procent, siger Camilla Skovsbo Erichsen, forbrugerøkonom i Sydbank.

Og mens antallet af børnefamilier, hvor de voksne er gift, falder, så stiger eksempelvis andelen af børnefamilier, hvor de voksne er samlevende og har fælles børn. På 30 år er børnefamilier med ugifte forældre steget fra 7,8 procent til 13,4 procent.

- Samtidig ser vi også, at der er kommet flere børnefamilier med enlige forældre. Særligt andelen af børnefamilier med en enlig mor er steget. I 1986 bestod 14 procent af børnefamilierne af en enlig kvinde. Nu er det tal næsten 20 procent, siger forbrugerøkonomen.

Det svarer til, at antallet af børnefamilier med enlige kvinder er steget med mere end 37 procent på de knap 30 år.

Børnefamilier med en enlig far er der også blevet flere af. I 1986 udgjorde børnefamilier med en enlig far i spidsen 2,8 procent - i dag udgør de 4,3 procent.

- Set fra en privatøkonomisk vinkel kan det give udfordringer at være enlig forælder. Som enlig forsørger kan det være relativt sværere at få penge til at række til det hele, siger Camilla Skovsbo Erichsen.

- Selvom det generelt er det blevet lettere for enlige forsørgere at få økonomien til at hænge sammen, end det var tidligere, er det alt andet lige nemmere at være to til at dele alle de faste udgifter, påpeger hun.

/ritzau/

 

Mest Læste

Annonce