Logo for Familiepolitisk Netværk på Facebook. Design: Louise Refstrup

Familiepolitisk netværk: Politikere må tage børnefamilier alvorligt

Velfærd

17/04/2016 16:25

Nick Allentoft

Skal familielivet fungere, må politikere gribe ind med og vedtage love, der forbedrer forholdene for familier. Kig til Sverige, Tyskland og Norge, lyder anbefalingen bl.a. fra Familiepolitisk Netværk.
I to år har forældre skrevet om deres frustrationer med at få enderne til at mødes på Facebook-siden for Familiepolitisk Netværk.   De mange skriv om en stresset hverdag er nu samlet til 16 familiepolitiske anbefalinger, der skal få politikernes øjne op for børnefamiliernes pressede hverdag, lyder det fra Familiepolitisk Netværk. 

Velfærdsstat eller velfærdssamfund

Vi har sat velfærd til debat i en tid, hvor kampen mellem velfærdsstat og velfærdssamfund er blevet afgørende for velfærdsmodellens fremtid.

Følg artikler og indlæg på temasiden her

- I Danmark har familiepolitikken været meget forsømt. Det handler om, at vi har en tendens til at lulle os ind i en idé om, at vi er førende. Men når vi sammenligner os med de nordiske lande, der halter vi bare så meget bagefter, siger medstifter af Familiepolitisk Netværk Sofie Maria Brand. 

Det er særligt områderne deltid, barsel og syge børn, som netværket ønsker politisk lovgivning indenfor.    Find netværket på Facebook her   Blandt andet vil de have mulighed for, at alle forældre kan gå på deltid, indtil barnet er fyldt otte år, lovsikret ret til at tage fri for at passe sine syge børn i mindst 20 dage per barn og øremærket barsel til mænd.    Finansiering for tiltagene skal komme fra eksempelvis selvbetaling, som man også gør det med deltid i Sverige, og sygedagene skal finansieres via fælles forsikringsordninger, som man også har i Sverige, Norge og Tyskland.    Spørgsmål: Kan forældrene ikke bare skrue lidt ned for ambitionerne?    - Mange prøver at skrue på de knapper, de kan, men vi har også et samfund, baseret på to indtægter og med høje skatter og leveomkostninger - og ikke mindst med høje krav til forældrerollen i dag. Det må vi også forholde os til, siger Maria Brand.   Ifølge hende, oplever de 3500 medlemmer i netværket, at der er rigtig mange, der ikke kan få lov at gå ned i tid, der hvor de er ansat. Det gælder særligt mænd i det private. Derfor er det reelt ikke muligt for børnefamilierne selv at ændre deres situation drastisk. 

- Der er selvfølgelig et personligt ansvar, men vi er nødt til også at forholde os til, hvad det er for nogle rammer, som vi kan navigere indenfor.

Børneordfører for Venstre, Anni Matthiesen, siger til Politiken, at hun ikke vil forholde sig til anbefalingerne, men anerkender, at der er brug for forbedringer.    Også Socialdemokraterne, mener ifølge Politiken, at det er på tide at sætte familiepolitikken på dagsordenen.    FAKTA: Sådan vil netværk undgå stress i familier Der skal tænkes nyt i familiepolitikken, hvis danske børnefamilier skal kunne finde en balance. Det mener Familiepolitisk Netværk, der er startet af den idepolitiske tænketank Cura.   Søndag er de kommet med 16 familiepolitiske anbefalinger, læs et uddrag af dem her:    * Lovsikret ret til at give omsorg til syge børn i mindst 10 dage per barn per forælder per år, svarende til 20 dage per barn. Antal dage følger barnet og kan videregives til andre pårørende. Finansieres af flere parter gennem en fælles forsikringsordning med inspiration fra Sverige, Norge og Tyskland.   * Ret til deltid indtil barnet fylder otte år – som i Sverige. Og ret til at komme op på fuld tid igen, når "omsorgsperioden" er slut, så længe gældende varslingsregler er overholdt. Deltid lønkompenseres ikke, men enlige og lavtlønnede bør kompenseres, for eksempel i form af et øget skattefradrag.    * At tilskynde en ændret kultur ude på arbejdspladserne, især i det private erhvervsliv, hvor det er muligt at gå ned i tid i en periode. Man kan eksempelvis lade sig inspirere af Mærsks nye "return to work"-politik, hvor de ansatte har mulighed for at arbejde 20 procent mindre til fuld løn i de første seks måneder efter endt barsel.   * Mulighed for institutionspladser i eksempelvis to moduler, hvor der kan vælges imellem halvdagspasning og heltidspasning.   * Alle kommuner bør have mindst ét pasningstilbud med skæve åbningstider – dvs. meget sent om aftenen eller meget tidligt om morgnen.    * Øremærket barsel til mænd i op til 12 uger – hvor den øremærkede fædrebarsel lægges oveni den eksisterende barsel.    * Pengene følger delvist barnet - hvor 3/4 af det offentlige tilskud til en daginstitutionsplads kan følge barnet i op til et år og dermed give forældre mulighed for selv at organisere pasning i hjemlige omgivelser.   Kilder: Familiepolitisk Netværk   /ritzau/  

Mest Læste

Annonce