Flere mænd i børnehaven skal bryde kvindedominans

Velfærd

17/10/2013 09:41

Freja Eriksen

Det er et problem, hvis mænd mangler som rollemodeller i daginstitutionerne, siger ligestillingsministeren.

Mænd er et særsyn blandt kommunalt ansatte pædagoger.

Blot syv procent eller 1719 af dem er mænd, mens 24.197 er kvinder. Og der er store forskelle kommunerne imellem, viser en opgørelse fra pædagogernes fagforbund, Bupl. 

Hvor daginstitutioner i Københavns Kommune i gennemsnit kan mønstre 18,5 procent mandlige pædagoger - den højeste andel i landet - er blot fem ud af 226 pædagoger i Køge Kommune eksempelvis mænd. Det svarer til 2,3 procent.

Blandt andet derfor sætter ligestillingsminister Manu Sareen (R) nu 1,8 millioner kroner af til pilotprojekter i kommunerne, der skal bryde kvindedominansen i daginstitutionerne:

- Jeg tror, børn har brug for at se, at mænd kan være omsorgsgivende i en daginstitution. Hvis de kun ser kvinder, giver det et skævt billede, og mændene vil mangle som rollemodeller, siger ligestillingsministeren til Politiken.

Birgitte Conradsen, næstformand i Bupl, glæder sig over, at der kommer fokus på området.

- Når der i nogle kommuner er så få mandlige pædagoger, står vi med et stort problem, der skal løses. Vi kender ikke årsagerne, men det bør undersøges, siger Birgitte Conradsen til Politiken.

Andreas Rasch-Christensen, forskningschef ved VIA University College, kalder forskellene "uheldige", mens professor i specialpædagogik ved Aarhus Universitet Niels Egelund råder kommunerne til at fokusere mere på fysisk udfoldelse:

- Daginstitutionerne kunne fokusere mere på fysiske aktiviteter som at spille fodbold, lave bål, skære fisk op og den slags. Det kunne måske tiltrække flere mænd til faget, siger han til Politiken.

/ritzau/

 

Mest Læste

Annonce