FOA vil beskytte sosu'er mod røg: Kommunen skal opdrage syge og gamle rygere eller installere ventilation

Velfærd

15/11/2016 11:43

Nick Allentoft

Kommunen må opdrage syge og gamle, der ryger, så tobakken er slukket og hjemmet luftet ud, når sosu'en er på besøg. Hvis det ikke er nok, må kommunen installere ventilationsudstyr. Det mener FOA.

LIGE NU LÆSER ANDRE OGSÅ

En undersøgelse foretaget af FOA viser, at flere end halvdelen af medarbejderne i social- og sundhedssektoren bliver udsat for passiv rygning, når de besøger borgere i deres private hjem.   Karen Stæhr, sektorformand for social- og sundhedsområdet i FOA, mener, at det er kommunernes ansvar at sikre, at medarbejderne i social- og sundhedssektoren ikke bliver udsat for den sundhedsskadelige røg.

- Jeg helt på det rene med, at der vil være nogle ældre, som ikke magter at åbne et vindue for at lufte ud. Men så må de lade være med at ryge, inden social- og sundhedshjælperen kommer. Ellers må kommunen træde til og installere noget ventilationsudstyr, så der er udluftning, mens medarbejderen er der, siger Karen Stæhr. 

Det er et dilemma, at der både er tale om borgerens private hjem, mens det også er medarbejderens arbejdsplads. Men Karen Stæhr er alligevel overbevist om, at langt de fleste ældre sagtens kan forstå, at de ikke kan ryge, når hjemmehjælperen er der.    Hun opfordrer til, at kommunen går ind i en dialog med borgeren for at sikre, at de lader cigaretterne ligge i skuffen, når de har besøg af hjemmehjælperen.    - Det er vigtigt, at kommunen går i dialog med de ældre, når de bliver visiteret til et tilbud. Det er kommunens og ikke den enkelte medarbejders ansvar at tage diskussionen med borgeren.    Undersøgelsen viser også, at 40 procent - eller fire ud af ti - sosu'er, der arbejder på et plejehjem eller plejecenter, hjælper de ældre med at ryge. Det vil sige tænde, slukke eller holde cigaretten.   KL kræver at borgere lufter cigaretrøg ud inden hjemmepleje Borgerne har lov til at pulse løs på cigaretterne, så meget de vil. Men hvis de vil have hjælp af kommunen, skal de slukke for røgen, inden hjemmeplejen kommer på besøg, siger Michael Ziegler, som er formand for Kommunernes Landsforenings (KL) løn- og personaleudvalg.   Han understreger, at det er borgerens ansvar, at social- og sundhedshjælperne ikke bliver udsat for passiv rygning.    - Vi skal sikre, at ingen kommunale medarbejdere bliver udsat for røg i deres arbejdstid. Det handler om, at borgere ikke må ryge i deres hjem, når sosu-hjælperen er på besøg. Men de skal også have sørget for at lufte ud inden, siger Michael Ziegler.    Han afviser dog forslaget fra FOA om at installere ventilationssystemer.    - Borgerne skal sørge for, at hjemmet er fri for røg, når hjemmeplejen kommer, og det ansvar skal vi ikke overtage ved at installere dyrt udstyr i borgernes hjem. Så kan der være hjem, hvor det er svært at lufte ud, og så kan løsningen være en luftrenser. Men det er som udgangspunkt borgerens ansvar, siger Ziegler.   Ifølge rygeloven må beboerne ikke at ryge i det tidsrum, hvor personalet er i boligen.   - Om borgeren ryger, mens hjælperen er der, er meget nemt at se. Men om der er luftet nok ud, er meget svært at definere. Det kan man ikke sætte på form, så nøgleordet er dialog mellem kommunen og borgerne, siger Michael Ziegler.    Undersøgelsen fra FOA er foretaget i oktober 2016 blandt 5006 af FOAs medlemmer. Næsten halvdelen har svaret på spørgeskemaundersøgelsen.   /ritzau/

Mest Læste

Annonce

10/12/2024

På blot 2 minutter fandt jeg den billigste bilforsikring til min nye bil, og der var mange penge at spare.