Forbrugerråd vil have etisk hitliste for banker

Politik

28/09/2018 08:56

Nick Allentoft

Forbrugerrådet Tænk vil hjælpe bankerne til større gennemsigtighed ved at lave etisk hitliste.

Hvilken bank skal man vælge, hvis jeg ikke vil rodes ind i hvidvask, korruption og klimasvineri?

Det er nærmest umuligt for kunderne at finde ud af. Derfor vil Forbrugerrådet Tænk lave en etisk rangliste for landets banker. Det skriver Politiken.

Meldingen fra rådet kommer efter Danske Banks hvidvasksag, hvor mange milliarder kan være hvidvasket i bankens estiske filial.

Skattely - læs det væsentligste her

Skattely og de mennesker, der bruger skattely, er jaget vildt efter et gigantisk internationalt læk. Følg udviklingen her. 

- Vi kan se, at forbrugerne i stigende omfang er begyndt at efterspørge det, og når der så er en stor hvidvaskskandale, så bliver behovet mere udtalt. 

- Det er også en generel tendens i samfundet til, hvordan vi kan få et mere etisk og moralsk ansvarligt forbrug, siger formand Anja Philip til Ritzau. 

Men kun 14 procent af danskerne vægter etik og moral højest, når de skifter bank. 

Det viste en Megafon-rundspørge for Politiken, der blev lavet før Danske Banks egen undersøgelse af hvidvasksagen i sidste uge. Forbrugerrådet Tænk mener, at efterspørgslen er større, end tallene viser. 

- Når man bliver spurgt om noget, som i dag ikke er muligt at handle på, så er det svært at sige, at etik står øverst på dagsordenen i en sektor, der generelt er svær at gennemskue, siger Anja Philip.

Ifølge Steen Vallentin, der er lektor i virksomheders sociale ansvar ved Copenhagen Business School (CBS), er der behov for, at den finansielle sektor bliver nemmere at gennemskue for bankkunderne.

- Den danske finansielle sektor har ikke været langt fremme i skoene, men decideret fodslæbende i forhold til at sikre større gennemsigtighed. Der er brug for nogen til at kigge bankerne over skulderen, siger han til Politiken.

Etiske hitlister findes ifølge Politiken allerede i ni andre lande.

De er udarbejdet af den internationale organisation Fair Finance Guide. Den arbejder for at få banker og andre finansvirksomheder til at handle ordentligt inden for det sociale område, miljø og menneskerettigheder.

Organisationen giver bankerne i blandt andet Sverige, Norge og Tyskland point for, hvor godt de klarer sig på områder som klimaforandringer og korruption.

Forbrugerrådet Tænk forsøgte i 2015 at lave en lignende hitliste til danske forbrugere, men det strandede på finansieringen.

/ritzau/

Mest Læste

Annonce