"Det er en del af vores opgaveløsning at være opmærksom på adfærd hos ansatte, herunder eksempelvis radikalisering," skriver  chefen for Forsvarets Efterretningstjeneste (FE), Thomas Ahrenkiel til Jyllands-Posten.
"Det er en del af vores opgaveløsning at være opmærksom på adfærd hos ansatte, herunder eksempelvis radikalisering," skriver chefen for Forsvarets Efterretningstjeneste (FE), Thomas Ahrenkiel til Jyllands-Posten.

Forsvaret holder øje med om danske soldater radikaliseres

Politik

14/4/15 7:46

Mikkel Sarka

Efterretningstjenesten FE overvåger, om danske soldater bliver radikaliserede. Det samme gør PET.

De danske efterretningstjenester er opmærksomme på, at ansatte fra forsvaret kan anvende deres militære færdigheder til at kæmpe i konfliktzoner, ligesom de overvåger, om danske soldater bliver radikaliserede.

Det siger chefen for Forsvarets Efterretningstjeneste (FE), Thomas Ahrenkiel, efter at det er kommet frem, at op mod 20 tidligere tyske soldater er rejst til Mellemøsten for at kæmpe for blandt andre den militante bevægelse Islamisk Stat.

- Derfor holder vi øje med, om der er nuværende eller tidligere ansatte fra det danske forsvar, der er rejst til konfliktzoner.

- Det er en del af vores opgaveløsning at være opmærksom på adfærd hos ansatte, herunder eksempelvis radikalisering, skriver han i en mail til Jyllands-Posten og tilføjer, at sådanne kan "udgøre en trussel" mod Danmark.

I Frankrig er det kommet frem, at 10 eks-soldater - herunder flere fra specialstyrkerne - i dag er blevet radikaliseret, mens en soldat fra Holland i 2014 fortalte, hvordan han opgav en karriere i hæren for at træne jihadister i Syrien.

Hverken FE eller PET ønsker dog at oplyse tal over mulige danske sager. PET siger kun, at man "følger problematikken tæt".

Terrorforsker Magnus Ranstorp fra den svenske forsvarshøjskole siger, at i det omfang, der overhovedet er nogle danske sager, vil det være et fåtal.

Dog er det noget, man skal tage alvorligt.

- Soldater er attraktive for Islamisk Stat at rekruttere, fordi de allerede har været i kamp og kan træne andre krigere i Syrien, ligesom de kender det vestlige militærs taktikker, siger han.

Tilmeld nyhedsbrev

Læs også

08/4/21 8:14

Politik
Lars Løkke smider kæmpe bombe: Hyrer tidligere Venstre-figurLars Løkke Rasmussen har hyret den tidligere Venstre-figur, der nu gør comeback efter tre års pause fra politik.

23/10/16 7:35

Politik
Morten Messerschmidt sygemeldt på ubestemt tidMesserschmidt er blevet sygemeldt og Dansk Folkeparti har nu øget det beløb, der tilbagebetales, til 2.5 million kroner.

03/2/22 9:31

Politik
Vanvittig løn: Så meget får Barbara BertelsenDet lille webmedie Journalista.dk har undersøgt, hvad en af hovedrolleindehaverne i Minksagen, Barara Bertelsen får i årsløn. Svaret er, at departementschefen og dermed den øverst placerede embedsmand i Statsministeriet tjener langt mere end Statsministeren.

10/5/22 12:28

Europa
Se videoen: Svensk granatkaster pulveriserer russisk tankUkraines forsvar har offentliggjort en video af en russisk tank, der bliver sprængt i luften - angiveligt med en granatkaster leveret af Sverige.

04/5/22 1:56

Kommunalt
P-selskaber skovler formuer ind på ulovlige p-afgifterHvis du klager over en p-afgift, kan det være en god ide at tage sagen hele vejen til Parkeringsklagenævnet.

06/5/22 7:08

Europa
Forsker: Derfor er Ukraine begyndelsen på enden for PutinVerden holder vejret, for vil Putin erklære officielt krig mod Ukraine d. 9. maj? Uanset hvad ser norsk forsker sprækker i Putins ellers så solide greb om magten i Rusland.

05/5/22 2:41

Putin vil ydmyge 500 ukrainske krigsfanger under paradeHvert år fejrer Rusland d. 9. maj med en stor parade - men organisation advarer om, at årets fejring bliver anderledes brutal.

04/5/22 7:34

Politik
Stolt Mette Frederiksen: For første gang i 20 årMette Frederiksen glæder sig over at det nu sker for første gang i 20 år.