Friskoler byder ind på flygtningebørn

Velfærd

05/05/2016 13:35

Nick Allentoft

Friskolerne erklærer sig klar til at løfte deres del af opgaven med at integrere tusindvis af flygtningebørn, men frygter samtidig prispres fra kommunerne.
Det er ikke rimeligt, at det udelukkende er landets folkeskoler, der skal åbne klasselokalerne for de tusindvis af flygtningebørn, som kommer til landet. De 337 friskoler og 146 privatskoler må også tage deres tørn og integrere Ibrahim og Haya i klasseværelserne ved siden af Cathrine og Jacob.

Sådan lyder det fra undervisningsminister Ellen Trane Nørby (V), der ifølge Berlingske opfordrer de frie skoler til at optage 700 flygtningebørn i første omgang.

LÆS OGSÅ: Private skoler åbner dørene for asylbørn   Hun bakkes op af Socialdemokraternes undervisningsordfører, Annette Lind.   - Vi står i en ekstraordinær situation, hvor mange flygtningebørn krydser ind over vores grænser. Derfor er det helt nødvendigt, at alle skoletyper tager ansvar, siger Annette Lind, der ikke vil lægge sig fast på, hvor mange børn skolerne skal optage.   Formanden for Dansk Friskoleforening, Peter Bendix Pedersen, er klar til at følge opfordringen.   - Det her handler om en særlig opgave, som vi også er forpligtet på. Og når vi tør gå i gang med det, er det fordi, vi ved, at friskolerne rummer meget bredt, siger Peter Bendix Pedersen.   Han siger samtidig, at det ikke er nogen let opgave.

- Vi skal have aftalt en økonomisk ramme for, hvad det koster at lave den her opgave. For mig handler det ikke om at tjene penge, overhovedet ikke. Men friskolerne har ikke selv mulighed for at bidrage med det her, siger friskoleformanden.

Formanden for Frie Skolers Lærerforening, Uffe Rostrup, er enig i, at friskolerne kan og bør rumme flere flygtningebørn. Men han frygter, at kommunerne vil presse friskolerne på prisen.   - Hvis det skal være attraktivt for kommunerne at bruge de frie skoler, er de frie skoler nødt til at lave tilbuddet billigere end det, man kan lave i folkeskolen. Ellers er der ingen grund til at bruge de frie skoler til at løse opgaven, siger Uffe Rostrup.   - Det er en samfundsmæssig opgave, vi skal løse i fællesskab, men vi risikerer, at det gøres til et spareobjekt frem for at give børnene den bedst mulige integration, siger han.   Formanden for Erhvervs- og Arbejdsmarkedsudvalget i Kommunernes Landsforening (KL), Thomas Kastrup-Larsen (S), glæder sig over, at friskolerne nu byder ind på opgaven med at integrere flygtningebørn.   - Alle skal løfte i fællesskab, og en meget stor del af finansieringen af privat- og friskoler kommer fra det offentlige, og derfor er det også rimeligt, at de løfter en del af den her opgave, siger Kastrup-Larsen.   - Jeg synes i forvejen, at fri- og privatskolerne får en fair betaling. Men det er klart, at hvis der er nogle ting på specialområdet eller andet, så kan vi drøfte det. Men som udgangspunkt mener jeg, at de må påtage sig opgaven på de vilkår, man har de øvrige elever, siger Thomas Kastrup-Larsen.   Socialdemokraternes undervisningsordfører mener, at friskolerne skal have de samme kroner som folkeskolerne for at løse opgaven. Hverken mere eller mindre.   - De skal kompenseres som alle andre. Det handler ikke om, at de skal have meget mere. De skal løse den her opgave, akkurat ligesom folkeskolerne skal, siger Annette Lind.    

Mest Læste

Annonce