Fulgte akut-telefonens råd og døde

Ledelse

02/03/2015 07:55

Nick Allentoft

– Jeg synes, du skal tage nogle Panodiler og ipren. Og så må du ned til egen læge i morgen tidlig, fordi du kommer til at sidde i så lang ventetid på Hillerød (hospital, red.).

LIGE NU LÆSER ANDRE OGSÅ

Sådan lød det svar, som 51-årige Lone Serwin fik, da hun 16. februar kort før klokken ti om aftenen ringede til Region Hovedstadens udskældte akuttelefon 1813.

Siden en løbetur seks timer tidligere, havde hun haft ondt i lungerne, når hun trak vejret.

Alt om 1813

– Et kvarter efter opkaldet gik vi i seng. Da jeg vågnede næste morgen, var Lone død, forklarer Lones mand Palle Madsen til Ekstra Bladet.

Avisen har fået aktindsigt i udskriften fra den små tre minutter lange samtale, som Lone Serwin havde med akuttelefonens sygeplejerske. Fem gange gentager hun, at hun har ondt i lungerne og tre gange giver hun udtryk for, at hun er nervøs for sit helbred.

Alligevel bliver sygeplejersken ved med at gentage, at der er lang ventetid på akutafdelingen og at hun synes, at Lone skal tage nogle smertestillende piller.

Den behandling falder professor og overlæge på lungemedicinsk afdeling på Gentofte Hospital Jørgen Vestbo for brystet.

– Det er et uheldigt forløb. Det er gået lidt for hurtigt, og der bliver ikke spurgt nok ind til patienten, siger Jørgen Vestbo til Ekstra Bladet.

Han forklarer, at Lone Serwins beskrivelse af smerter i lungerne, når hun trækker vejret, blandt andet burde have fået 1813-sygeplejersken til at spørge til, om hun har haft hævede eller smertende ben, om hun tager hormoner og om hun har hostet blod op. Det er nemlig symptomer på eller årsager til blodpropper.

– Ingen af de ting spørger man om og det bør en sygeplejerske, som sidder på akuttelefonen vide, at hun skal spørge om, påpeger Jørgen Vestbo, som vurderer, at Lone Serwin muligvis kunne være reddet, hvis hun var kommet på hospitalet.

– Man bliver sur og harm, og man tænker, om noget kunne være gjort anderledes. Var hun kommet på hospitalet, var der måske en chance for, at hun havde overlevet, siger sønnen Dennis Serwin.

I en foreløbig redegørelse over forløbet vurderer Region Hovedstaden, at der ikke er sket fejl i sagen.

– Sygeplejersken har fulgt den retningslinje, som ligger i vores visitationsguide. Vi er ved at undersøge, om den er god nok, siger Birgitte Degenkolv, vicedirektør for regionens Præhospitale Virksomhed.

– I den foreløbige redegørelse siger I, at der ikke at sket fejl. Fastholder I det?

– Det fastholder vi, indtil vi får lavet den videre analyse.

Mest Læste

Annonce

07/11/2024

På blot 2 minutter fandt jeg den billigste bilforsikring til min nye bil, og der var mange penge at spare.