Grækerne er vågnet op til en ny hverdag

Politik

20/07/2015 16:19

Nick Allentoft

Grækerne skal allerede fra denne uge betale mere for dagligvarer. Selv om bankerne nu igen er åbne, så er der fortsat ikke frit spil til at svinge hævekortet.

Efter en ufrivillig sommerferie på tre uger skal de græske bankfolk fra mandag igen møde på arbejde. Men der bliver tale om en forsigtig åbning, når bankerne igen slår dørene op. 

Den kapitalkontrol, som regeringen har indført for at undgå panik, hvis grækere i stor stil begynder at tømme deres konti, er fortsat gældende. 

Dermed kan der fortsat kun hæves 60 euro om dagen, eller maksimalt 420 euro om ugen. Det er fortsat også begrænsninger på at flytte penge til en konto i udlandet.

Siden slutningen af sidste år menes der er at været trukket omkring 300 milliarder kroner ud af bankerne, som i lang tid er blevet holdt oppe af nødlån godkendt af Den Europæiske Centralbank. 

Inden det i sidste uge lykkedes Grækenland og de andre eurolande at blive enige om at indlede forhandlinger om nye milliardlån, frygtede mange grækere, at deres bankindeståender kunne ende med at blive konfiskeret i tilfælde af en statsbankerot eller falde i værdi, hvis euroen blev udskiftet med den tidligere valuta, drakmer.

Åbningen af bankerne markerer et nyt kapitel i Grækenlands kamp mod statsfallitten.

Torsdag stemte parlamentet ja til de øgede afgifter som en del af de tiltag, som Grækenlands kreditorer har krævet gennemført, inden de vil begynde at forhandle om et treårigt hjælpeprogram til op mod 86 milliarder euro.

Og reformerne slår omgående igennem: Både indbyggere og turister skal fra mandag af med et par ekstra mønter på barer, restauranter og i butikker.

Et af de krav, kreditorerne har stillet, er, at momsen skal forhøjes på en række varer.

Det betyder blandt andet, at moms på drikkevarer og mad på de græske spisesteder og barer stiger fra 13 til 23 procent. Desuden vil afgifter på andre varer ligeledes blive sat i vejret.

- Vores ouzo og moussaka vil desværre blive dyrere fra mandag, siger Kostas Sarafis, der er tjener på Zorbas Taverna, som ligger under Athens største turistattraktion, Akropolis, til nyhedsbureauet dpa. 

Stigningen i moms og afgifter ventes at indbringe statskassen 800 millioner euro (seks milliarder kroner) frem til årsskiftet.

Søndag bragte de græske medier en liste over de varer, som bliver dyrere: Det drejer sig om dagligvarer som kød, fisk, kaffe, te, juice, ris, mel, mejeriprodukter, toiletpapir og kondomer. 

For medicin, bøger og aviser bliver momsen derimod sat en smule ned. 

Onsdag er der lagt op til et nyt drama i det græske parlament, når den socialistiske premierminister, Alexis Tsipras, skal forsøge at skaffe flertal til en ny runde reformer, der er knyttet til en redning af økonomien. 

Flere af Tsipras' ministre og partifæller har allerede vendt ham ryggen i noget, der minder om et mytteri. 

Og regeringslederen - der ifølge hans mor knap nok har haft tid til at spise eller sove - står over for en ny stor udfordring, når parlamentet skal stemme.

Det kan blive knald eller fald for premierministeren, mener det regeringsvenlige dagblad Avgi. 

- Hvis der er ny tilbagegang, uanset hvilken, så vil Tsipras trække sig, skrev avisen søndag ifølge nyhedsbureauet AFP.

/ritzau/

Mest Læste

Annonce