Hedegaard håber på hurtig bilaftale i EU

Bæredygtighed

15/10/13 7:21

EU's klimakommissær håber at få en CO2-aftale for biler, der er omtrent lige så god som den, der allerede lå.

EU's danske klimakommissær, Connie Hedegaard, lægger ikke skjul på sin vrede og skuffelse over, at det mandag lykkedes Tyskland igen at få udskudt en egentlig allerede færdigforhandlet EU-aftale om at nedtrappe nye bilers CO2-forurening.

- Det er klart nok ikke noget, kommissionen har fundet på.

- Vi syntes, der var en aftale. Og en aftale er en aftale, siger Hedegaard, efter at hun på et miljøministermøde i Luxembourg kan konstatere, at Tyskland og en mindre gruppe lande blokerer for at give kompromisset fra juni den endelige godkendelse.

Klimakommissæren glæder sig dog over, at alle lande - også den tyske miljøminister, Peter Altmaier - for rullende kameraer har sagt, at aftalen skal gøres færdig under EU-systemets førstebehandling.

Også selv om den tyske regering tydeligvis føler sig nødsaget til at tage hensyn til den tyske bilindustri og de typisk store, mere forurenende, store biler.

- Jeg hørte også nogle, der sådan set gav lidt medløb til Tyskland. Men uden at det var helt klart, at det kom fra hjertet.

- Jeg tror, at den tyske miljøminister på den ene side har et problem. Men på den anden side er han også klar over, at nu skal han ikke trække den for langt, siger Hedegaard.

I den oprindelige tekst fra juni står, at nye biler i 2020 højst må udlede 95 gram CO2 per kørt kilometer.

Tyskerne har forsøgt at skubbe datoen til 2024. Men både Hedegaard og flere ministre har været skeptiske over for en så markant udskydelse, blandt andet fordi det så bliver svært at bevare opbakningen fra EU-Parlamentet.

Men hun siger ligesom den danske klimaminister, Martin Lidegaard (R), at det kunne være noget med at give "rabat" for udledningskravene, hvis en bilfabrik samtidig producerer flere miljøvenlige el-biler. Eller at sætte de foreslåede bøder ned.

- Nu må vi se. Jeg syntes, det var endt én gang – vældig godt. Nu skal vi prøve at finde en måde, der måske ikke bliver helt lige så god. Men omtrent lige så god, siger Hedegaard.

/ritzau/

 

Tilmeld nyhedsbrev

Læs også

08/4/21 8:14

Politik
Lars Løkke smider kæmpe bombe: Hyrer tidligere Venstre-figurLars Løkke Rasmussen har hyret den tidligere Venstre-figur, der nu gør comeback efter tre års pause fra politik.

23/10/16 7:35

Politik
Morten Messerschmidt sygemeldt på ubestemt tidMesserschmidt er blevet sygemeldt og Dansk Folkeparti har nu øget det beløb, der tilbagebetales, til 2.5 million kroner.

03/2/22 9:31

Politik
Vanvittig løn: Så meget får Barbara BertelsenDet lille webmedie Journalista.dk har undersøgt, hvad en af hovedrolleindehaverne i Minksagen, Barara Bertelsen får i årsløn. Svaret er, at departementschefen og dermed den øverst placerede embedsmand i Statsministeriet tjener langt mere end Statsministeren.

10/5/22 12:28

Europa
Se videoen: Svensk granatkaster pulveriserer russisk tankUkraines forsvar har offentliggjort en video af en russisk tank, der bliver sprængt i luften - angiveligt med en granatkaster leveret af Sverige.

06/5/22 7:08

Europa
Forsker: Derfor er Ukraine begyndelsen på enden for PutinVerden holder vejret, for vil Putin erklære officielt krig mod Ukraine d. 9. maj? Uanset hvad ser norsk forsker sprækker i Putins ellers så solide greb om magten i Rusland.

04/5/22 1:56

Kommunalt
P-selskaber skovler formuer ind på ulovlige p-afgifterHvis du klager over en p-afgift, kan det være en god ide at tage sagen hele vejen til Parkeringsklagenævnet.

05/5/22 2:41

Putin vil ydmyge 500 ukrainske krigsfanger under paradeHvert år fejrer Rusland d. 9. maj med en stor parade - men organisation advarer om, at årets fejring bliver anderledes brutal.

04/5/22 7:34

Politik
Stolt Mette Frederiksen: For første gang i 20 årMette Frederiksen glæder sig over at det nu sker for første gang i 20 år.