Her var der borgmesterkup efter kommunalvalget

Politik

14/12/2013 11:36

Nick Allentoft

Fire kommuner oplevede drama og aftalebrud efter kommunalvalget. Her kan du se hvilke.

Kommunalvalget i år forløb sig fredeligt sammenlignet med valget i 2009. Borgmesterposterne faldt hurtigt på plads i de fleste af landets kommuner.

Det betyder dog ikke, at kommunalvalget var uden rævekager og politiske dolke. Her kan du få overblik over, hvor de kommunale dramaer udspillede sig.

 

* Nyborg

Erik Christensen (S) måtte vinke farvel til borgmesterposten. Selvom alt tydede på, at socialdemokraten kunne fortsætte på posten, tippede flertallet til blå blok i sidste ende. 

Jan Reimer Christiansen forlod Socialdemokratiet til fordel for Venstre, og pludselig stod man med et blåt flertal i Nyborg Kommune.

Derfor var det venstremanden Kenneth Muhs, der i sidste ende kunne tage borgmesterkæden om halsen.

 

* Allerød

Først efter to uger kunne Allerød udpege sin nye borgmester, nemlig den konservative Jørgen Johansen. Og forhandlingerne forløb ikke uden drama.

De blå partier havde på forhånd aftalt, at borgmesterposten skulle gå til det største parti. Den siddende borgmester Erik Lund (K) skulle efter et veloverstået kommunalvalg derfor have fortsat på posten. 

Muligheden blev dog ødelagt af Venstres John Køhler, der valgte at bryde aftalen på valgnatten, fordi han havde udsigt til borgmesterposten med støtte fra Dansk Folkeparti og de røde partier.

Dansk Folkeparti fik dog senere hen kolde fødder, og ville ikke løbe fra aftalen med de borgerlige partier om, at det største parti løb med borgmesterposten.

Konservative udpegede Jørgen Johansen som ny borgmesterkandidat i stedet for Erik Lund for at komme videre i forhandlingerne.

Det var længe usikkerhed om, hvem der skulle ende som Allerøds borgmester. Hverken Venstres John Køhler eller den konservative Jørgen Johansen sad med et flertal.

Enhedslisten sad med den afgørende stemme, men ville ikke støtte nogen af de borgerlige kandidater.

Under afstemningen opnåede Jørgen Johansen et spinkelt flertal, med en afgørende stemme fra den Socialdemokratiske Lea Herdal, der stemte imod sit parti.

Dermed blev den konservative Jørgen Johansen udpeget til Allerøds nye borgmester foran Venstres John Køhler.

 

* Dragør

Den socialdemokratiske Allan Holst har siddet på borgmesterposten siden 2006. Og meget tydede på, at han skulle blive siddende, da han på forhånd havde indgået en aftale med Dansk Folkeparti og De Konservative.

Men da en ny konstitueringsaftale blev dannet, så billedet anderledes ud.

Den konservative Asger Larsen sprang fra den oprindelige aftale og allierede sig med Liste T, Venstre og Amagerlisten.

Dermed så det ud til, at det var borgmesterkandidaten Peter Læssøe fra Liste T, der kunne rykke ind i borgmesterkontoret i Dragør.

Men sådan skulle det ikke blive.

Venstre fik mulighed for at få borgmesterposten, efter at Konservative, Socialdemokratiet, Venstre og Dansk Folkeparti fremsendte et nyt tilbud om en konstitueringsaftale.

Herefter tegnede der sig et flertal bag Venstres Eik Dahl Bidstrup, der til sidst kunne overtage borgmesterposten.

 

* Lolland

På Lolland blev den konservative borgmesterkandidat Marie Louise Friderichsen (K) kuppet af Socialdemokraterne.

Det var den tidligere fødevareminister og folketingsmedlem, Henrik Høegh (V), der stod bag kuppet. Henrik Høegh, Venstres spidskandidat, tilbød, at borgmesterposten kunne gå til Socialdemokraterne.

Socialdemokraterne sprang derfor fra den konstitueringsaftale, som de havde indgået med Konservative på valgnatten. 

En ny aftale blev dannet mellem Venstre, Socialdemokraterne og Dansk Folkeparti.

Marie Louise Friederichsen blev derfor ikke Lollands nye borgmester som forventet. I stedet gik borgmesterposten til socialdemokraten Holger Schou Rasmussen.

/ritzau/

Mest Læste

Annonce