Her var der borgmesterkup efter kommunalvalget

Politik

14/12/13 10:36

Nick Allentoft

Fire kommuner oplevede drama og aftalebrud efter kommunalvalget. Her kan du se hvilke.

Kommunalvalget i år forløb sig fredeligt sammenlignet med valget i 2009. Borgmesterposterne faldt hurtigt på plads i de fleste af landets kommuner.

Det betyder dog ikke, at kommunalvalget var uden rævekager og politiske dolke. Her kan du få overblik over, hvor de kommunale dramaer udspillede sig.

 

* Nyborg

Erik Christensen (S) måtte vinke farvel til borgmesterposten. Selvom alt tydede på, at socialdemokraten kunne fortsætte på posten, tippede flertallet til blå blok i sidste ende. 

Jan Reimer Christiansen forlod Socialdemokratiet til fordel for Venstre, og pludselig stod man med et blåt flertal i Nyborg Kommune.

Derfor var det venstremanden Kenneth Muhs, der i sidste ende kunne tage borgmesterkæden om halsen.

 

* Allerød

Først efter to uger kunne Allerød udpege sin nye borgmester, nemlig den konservative Jørgen Johansen. Og forhandlingerne forløb ikke uden drama.

De blå partier havde på forhånd aftalt, at borgmesterposten skulle gå til det største parti. Den siddende borgmester Erik Lund (K) skulle efter et veloverstået kommunalvalg derfor have fortsat på posten. 

Muligheden blev dog ødelagt af Venstres John Køhler, der valgte at bryde aftalen på valgnatten, fordi han havde udsigt til borgmesterposten med støtte fra Dansk Folkeparti og de røde partier.

Dansk Folkeparti fik dog senere hen kolde fødder, og ville ikke løbe fra aftalen med de borgerlige partier om, at det største parti løb med borgmesterposten.

Konservative udpegede Jørgen Johansen som ny borgmesterkandidat i stedet for Erik Lund for at komme videre i forhandlingerne.

Det var længe usikkerhed om, hvem der skulle ende som Allerøds borgmester. Hverken Venstres John Køhler eller den konservative Jørgen Johansen sad med et flertal.

Enhedslisten sad med den afgørende stemme, men ville ikke støtte nogen af de borgerlige kandidater.

Under afstemningen opnåede Jørgen Johansen et spinkelt flertal, med en afgørende stemme fra den Socialdemokratiske Lea Herdal, der stemte imod sit parti.

Dermed blev den konservative Jørgen Johansen udpeget til Allerøds nye borgmester foran Venstres John Køhler.

 

* Dragør

Den socialdemokratiske Allan Holst har siddet på borgmesterposten siden 2006. Og meget tydede på, at han skulle blive siddende, da han på forhånd havde indgået en aftale med Dansk Folkeparti og De Konservative.

Men da en ny konstitueringsaftale blev dannet, så billedet anderledes ud.

Den konservative Asger Larsen sprang fra den oprindelige aftale og allierede sig med Liste T, Venstre og Amagerlisten.

Dermed så det ud til, at det var borgmesterkandidaten Peter Læssøe fra Liste T, der kunne rykke ind i borgmesterkontoret i Dragør.

Men sådan skulle det ikke blive.

Venstre fik mulighed for at få borgmesterposten, efter at Konservative, Socialdemokratiet, Venstre og Dansk Folkeparti fremsendte et nyt tilbud om en konstitueringsaftale.

Herefter tegnede der sig et flertal bag Venstres Eik Dahl Bidstrup, der til sidst kunne overtage borgmesterposten.

 

* Lolland

På Lolland blev den konservative borgmesterkandidat Marie Louise Friderichsen (K) kuppet af Socialdemokraterne.

Det var den tidligere fødevareminister og folketingsmedlem, Henrik Høegh (V), der stod bag kuppet. Henrik Høegh, Venstres spidskandidat, tilbød, at borgmesterposten kunne gå til Socialdemokraterne.

Socialdemokraterne sprang derfor fra den konstitueringsaftale, som de havde indgået med Konservative på valgnatten. 

En ny aftale blev dannet mellem Venstre, Socialdemokraterne og Dansk Folkeparti.

Marie Louise Friederichsen blev derfor ikke Lollands nye borgmester som forventet. I stedet gik borgmesterposten til socialdemokraten Holger Schou Rasmussen.

/ritzau/

Tilmeld nyhedsbrev

Læs også

08/4/21 8:14

Politik
Lars Løkke smider kæmpe bombe: Hyrer tidligere Venstre-figurLars Løkke Rasmussen har hyret den tidligere Venstre-figur, der nu gør comeback efter tre års pause fra politik.

23/10/16 7:35

Politik
Morten Messerschmidt sygemeldt på ubestemt tidMesserschmidt er blevet sygemeldt og Dansk Folkeparti har nu øget det beløb, der tilbagebetales, til 2.5 million kroner.

03/2/22 9:31

Politik
Vanvittig løn: Så meget får Barbara BertelsenDet lille webmedie Journalista.dk har undersøgt, hvad en af hovedrolleindehaverne i Minksagen, Barara Bertelsen får i årsløn. Svaret er, at departementschefen og dermed den øverst placerede embedsmand i Statsministeriet tjener langt mere end Statsministeren.

04/5/22 1:56

Kommunalt
P-selskaber skovler formuer ind på ulovlige p-afgifterHvis du klager over en p-afgift, kan det være en god ide at tage sagen hele vejen til Parkeringsklagenævnet.

06/5/22 7:08

Europa
Forsker: Derfor er Ukraine begyndelsen på enden for PutinVerden holder vejret, for vil Putin erklære officielt krig mod Ukraine d. 9. maj? Uanset hvad ser norsk forsker sprækker i Putins ellers så solide greb om magten i Rusland.

05/5/22 2:41

Putin vil ydmyge 500 ukrainske krigsfanger under paradeHvert år fejrer Rusland d. 9. maj med en stor parade - men organisation advarer om, at årets fejring bliver anderledes brutal.

10/5/22 12:28

Europa
Se videoen: Svensk granatkaster pulveriserer russisk tankUkraines forsvar har offentliggjort en video af en russisk tank, der bliver sprængt i luften - angiveligt med en granatkaster leveret af Sverige.

04/5/22 7:34

Politik
Stolt Mette Frederiksen: For første gang i 20 årMette Frederiksen glæder sig over at det nu sker for første gang i 20 år.