Højesteret stadfæster bøder for 700.000 til Uber-chauffører

Infrastruktur

13/09/2018 08:30

Nick Allentoft

Skattelister kan bruges som bevis i straffesag, slår Højesteret fast. Bøder til Uber-chauffører stadfæstes. 3F og Dansk Taxi Råd er tilfredse og ser frem til sag mod Uber.

Højesteret stadfæster bøder på samlet knap 700.000 kroner til fire tidligere Uber-chauffører. 

Dermed står det klart, at fire tidligere Uber-chauffører skal betale henholdsvis 486.500 kroner, 110.000 kroner, 60.000 kroner og 40.000 kroner for ulovlig taxakørsel, der fandt sted i 2015. 

Med Højesterets dom står det klart, at skatteoplysninger udleveret fra Holland, hvor Uber har sit europæiske hovedkvarter, kan bruges som bevis i straffesager.

Anklagemyndigheden gik efter en skærpet bødestraf, mens chaufførerne ville frifindes. 

FLERE HISTORIER OM UBER-SAGEN

Med torsdagens dom er der banet vej for sager mod yderligere 1500 tidligere Uber-chauffører.

3F: Nu venter vi på sag mod Uber Både formand for Transportgruppen i 3F, Jan Villadsen og direktør i Dansk Taxi Råd, Trine Wollenberg, afventer nu sag mod Uber, skriver Fagbladet 3F.

Formand for Transportgruppen i 3F, Jan Villadsen, oplyser til Fagbladet 3F, at han er glad for dagens afgørelse i Højesteret.

- Den helt store skurk i det her er naturligvis Uber selv. Derfor går jeg ud fra, at der nu også kommer en sag mod Uber om ansvar for medvirken til ulovligheder, så det ikke kun er de små fisk, der bliver straffet, siger han til Fagbladet 3F.

Jan Villadsen pointerer, at 3F’s Transportgruppe lige siden Uber startede i Danmark i 2014 har råbt politikerne op og advaret om konsekvenserne.

- Uber har med al tydelighed vist, at de var komplet ligeglade med dansk lovgivning. Det handlede bare om penge i kassen til amerikanske bagmænd, siger Jan Villadsen.

Han mener, at fire års sagsbehandlingstid er lang tid.

- Men de fire chauffører har selvfølgelig ret til at få prøvet deres sager ved domstolene. Det viser, at vi lever i et retssamfund, selvom det er gået meget langsomt med at få oprullet de her sager og få dem gennem retssystemet, siger han og slår fast:

- Men der bør sidde nogle politikere med højrøde ører. For eksempel Liberal Alliances Joachim B. Olsen, der har været den mest glødende forsvarer af Ubers ulovligheder.

Der er også stor tilfredshed i Dansk Taxi Råd, hvor direktør Trine Wollenberg kalder det en god dag for taxibranchen.

- Det er meget vigtigt, at man ikke ustraffet kan overtræde dansk lovgivning. Taxichaufførerne har i flere år bare kunnet se på, mens Uber voksede på ulovlige vilkår, siger hun og fortsætter:

- Det betyder meget for chaufførerne og resten af taxibranchen, at man nu føler, at der er retfærdighed til.

Hun har også en klar forventning om, at der kommer en straffesag mod Uber.

- Uber er ansvarlige. Nogle chaufførerne har troet på Uber, når de forsikrede dem om, at de kunne køre videre uden risiko. Jeg håber på at selve Uber også ender i retten og bliver dømt, siger Trine Wollenberg.

Advokaturchef i Københavns Politi Vibeke Thorkild-Jensen vil endnu ikke udtale sig om sagen mod selve Uber.

- Vi vil have et par dage til at nærlæse dommen fra Højesteret, før vi melder ud. Men sagen mod Uber ligger lige nu hos os i anklagemyndigheden, og den snakker vi med Uber om først. Det skal de ikke læse om i medierne, siger Vibeke Thorkild-Jensen, der også vil vente med at udtale sig om en eventuel køreplan for sagerne med de 1.500 tidligere Uber-chauffører.

 

Mest Læste

Annonce