Hvert ottende barn er overvægtigt ved skolestart

Velfærd

10/12/13 9:38

Antallet af overvægtige børn i 0. klasse har store udsving fra kommune til kommune, viser nye tal.

Når landets sundhedsplejersker måler og vejer de nye skolebørn i 0. klasse finder de frem til, at godt hvert ottende barn er overvægtigt.

Hidtil har kommunerne siddet tungt på tallene, men nu er de samlet i Børnedatabasen, der dermed giver et unikt indblik i blandt andet vægten hos danske børn, skriver Jyllands-Posten.

Blandt de børn, der er født i 2005, var 12,8 procent - svarende til lidt flere end hver ottende - overvægtige ved indskolingsundersøgelsen. Det fremgår af det første udtræk fra Børnedatabasen, som kommuneforeningen KL's blad, Momentum, har foretaget.

Der indgår data fra 44.478 børn, hvilket svarer til 68 procent af 2005-årgangen.

Af tallene fremgår det også, at der er stor forskel på antallet af overvægtige fra kommune til kommune. I Ishøj og Lolland er andelen af overvægtige børn over 20 procent. I Lyngby-Taarbæk, Furesø og Allerød er mindre end hver 10. barn overvægtigt.

Ifølge eksperter, som Jyllands-Posten har talt med, hænger det sammen med at overvægt har social slagside.

Formand for KL’s social- og sundhedsudvalg Anny Winther (V) erkender, at der er plads til forbedring.

- KL har selv været med til at tage initiativ til denne nationale database, som gør, at kommunerne kan spejle sig i hinanden. Jeg tror, at det bliver en øjenåbner for nogle, at der skal sættes ind på dette felt, siger hun til Jyllands-Posten.

Sundhedsminister Astrid Krag (SF) siger til avisen, at hun blandt andet vil have fokus på overvægtige børn, når der næste år skal formuleres 10-års-mål for danskernes sundhed.

/ritzau/

 

Tilmeld nyhedsbrev

Læs også

08/4/21 8:14

Politik
Lars Løkke smider kæmpe bombe: Hyrer tidligere Venstre-figurLars Løkke Rasmussen har hyret den tidligere Venstre-figur, der nu gør comeback efter tre års pause fra politik.

23/10/16 7:35

Politik
Morten Messerschmidt sygemeldt på ubestemt tidMesserschmidt er blevet sygemeldt og Dansk Folkeparti har nu øget det beløb, der tilbagebetales, til 2.5 million kroner.

03/2/22 9:31

Politik
Vanvittig løn: Så meget får Barbara BertelsenDet lille webmedie Journalista.dk har undersøgt, hvad en af hovedrolleindehaverne i Minksagen, Barara Bertelsen får i årsløn. Svaret er, at departementschefen og dermed den øverst placerede embedsmand i Statsministeriet tjener langt mere end Statsministeren.

04/5/22 1:56

Kommunalt
P-selskaber skovler formuer ind på ulovlige p-afgifterHvis du klager over en p-afgift, kan det være en god ide at tage sagen hele vejen til Parkeringsklagenævnet.

06/5/22 7:08

Europa
Forsker: Derfor er Ukraine begyndelsen på enden for PutinVerden holder vejret, for vil Putin erklære officielt krig mod Ukraine d. 9. maj? Uanset hvad ser norsk forsker sprækker i Putins ellers så solide greb om magten i Rusland.

05/5/22 2:41

Putin vil ydmyge 500 ukrainske krigsfanger under paradeHvert år fejrer Rusland d. 9. maj med en stor parade - men organisation advarer om, at årets fejring bliver anderledes brutal.

10/5/22 12:28

Europa
Se videoen: Svensk granatkaster pulveriserer russisk tankUkraines forsvar har offentliggjort en video af en russisk tank, der bliver sprængt i luften - angiveligt med en granatkaster leveret af Sverige.

04/5/22 7:34

Politik
Stolt Mette Frederiksen: For første gang i 20 årMette Frederiksen glæder sig over at det nu sker for første gang i 20 år.