Industrioverenskomsten er på plads: Aftalen er treårig

Ledelse

09/2/14 1:03

Nick Allentoft

Efter 24 timer uafbrudte forhandlinger kom parterne i Dansk Industri og CO-industri i mål med ny overenskomst.

Arbejdsgiverne i Dansk Industri og lønmodtagerne i fagforbundene under CO-industri har slået de sidste søm i en ny treårig overenskomst for 240.000 ansatte på det private arbejdsmarked.

Det bekræfter parterne, der oplyser, at den nye overenskomst er treårig og rækker frem til 1. marts 2017. Resultatet er nået efter 24 timers uafbrudte forhandlinger i Dansk Industris Hus på Rådhuspladsen i København.

Industrioverenskomsten justerer ifølge Ritzaus oplysninger også genetillæg ved overarbejde. I industrien forhandles lønnen decentralt på de godt 6000 virksomheder, som overenskomsten omfatter.

Parterne præsenterer indholdet af overenskomsten ved et pressemøde søndag klokken 14. Den nye aftale afløser den seneste overenskomst, der kun var toårig. 

På grund af krisen har industriens lønmodtagere i de seneste fire år haft en meget mager overenskomst. Det er ifølge professor og arbejdsmarkedsforsker Henning Jørgensen, Aalborg Universitet, ikke set siden krisen i 1930'erne.

Arbejdsgiverne har vundet, når overenskomsten gælder de næste tre år, mener Henning Jørgensen.

- Det er en sejr for arbejdsgiverne. Indtil 2010 havde vi treårige overenskomster. Så gik vi over til toårige overenskomster. 

- Arbejdsgiverne ønsker præcise betingelser længst muligt, hvor de også kender omkostningsudviklingen. Lønmodtagerne ønsker at kunne justere så hurtigt som muligt, især i kriser som disse, hvor beskæftigelsen er usikker, siger Henning Jørgensen.

Resultatet skal til urafstemning. De største fagforbund under CO-industri er Dansk Metal, 3F og HK/Privat. 

Resultatet på industriens område udstikker kursen for overenskomstforhandlingerne på transportområdet samt bygge og anlæg.

FAKTA: Det betyder overenskomsterne

* Arbejdsgiverne i Dansk Industri og lønmodtagerne i den faglige paraplyorganisation CO-industri forhandler om overenskomster for 240.000 lønmodtagere i 6000 virksomheder på det private arbejdsmarked. Det er i den del af industrien, der er rettet mod eksport.

* Når et forlig er på plads, skal det sendes ud til lønmodtagerne til urafstemning blandt medlemmerne.

* Under CO-industri er de største forbund Dansk Metal, 3F, HK/Privat, Dansk El-Forbund og Teknisk Landsforbund.

* Overenskomsten vil lægge linjen for de forhandlinger, der efterfølgende skal i gang på områderne bygge- og anlæg samt transport.

* Den nye overenskomst skal afløse de to kriseoverenskomster, der har været gældende i de seneste fire år. 

* Forhandlingerne drejer sig om flere temaer, blandt andet mere i løn samt efteruddannelse og social dumping.

* Når den centrale overenskomst er på plads, starter de decentrale forhandlinger mellem tillidsmænd og ledelse på de enkelte arbejdspladser.

Kilde: CO-industri og Ritzau

/ritzau/

 

 

Tilmeld nyhedsbrev

Læs også

08/4/21 8:14

Politik
Lars Løkke smider kæmpe bombe: Hyrer tidligere Venstre-figurLars Løkke Rasmussen har hyret den tidligere Venstre-figur, der nu gør comeback efter tre års pause fra politik.

23/10/16 7:35

Politik
Morten Messerschmidt sygemeldt på ubestemt tidMesserschmidt er blevet sygemeldt og Dansk Folkeparti har nu øget det beløb, der tilbagebetales, til 2.5 million kroner.

03/2/22 9:31

Politik
Vanvittig løn: Så meget får Barbara BertelsenDet lille webmedie Journalista.dk har undersøgt, hvad en af hovedrolleindehaverne i Minksagen, Barara Bertelsen får i årsløn. Svaret er, at departementschefen og dermed den øverst placerede embedsmand i Statsministeriet tjener langt mere end Statsministeren.

10/5/22 12:28

Europa
Se videoen: Svensk granatkaster pulveriserer russisk tankUkraines forsvar har offentliggjort en video af en russisk tank, der bliver sprængt i luften - angiveligt med en granatkaster leveret af Sverige.

12/5/21 8:12

Politik
Mette Frederiksen raser: Stop med detStatsministeren kom op i det røde felt, da hun under gårsdagens spørgetime fik et spørgsmål fra Liberal Alliances partileder, Alex Vanopslagh.

06/5/22 7:08

Europa
Forsker: Derfor er Ukraine begyndelsen på enden for PutinVerden holder vejret, for vil Putin erklære officielt krig mod Ukraine d. 9. maj? Uanset hvad ser norsk forsker sprækker i Putins ellers så solide greb om magten i Rusland.

04/5/22 1:56

Kommunalt
P-selskaber skovler formuer ind på ulovlige p-afgifterHvis du klager over en p-afgift, kan det være en god ide at tage sagen hele vejen til Parkeringsklagenævnet.

05/5/22 2:41

Putin vil ydmyge 500 ukrainske krigsfanger under paradeHvert år fejrer Rusland d. 9. maj med en stor parade - men organisation advarer om, at årets fejring bliver anderledes brutal.