Ingeniørforening kræver hård kurs mod offentligt it-sløseri

Infrastruktur

03/10/2017 11:19

Nick Allentoft

Statslige myndigheder, der skødesløst håndterer personfølsom data, skal straffes, mener it-talsmand i IDA efter alvorlige afsløringer fra Datatilsynet.

Tilliden til digitaliseringen er i fare, fordi statslige myndigheder er for dårlige til at beskytte borgernes personfølsomme data. 

Så klar er meldingen fra Jørn Guldberg, it-sikkerhedsekspert i Ingeniørforeningen IDA, efter at Datatilsynet i en stikprøve har afsløret, at syv ud af otte statslige myndigheder ikke lever op til persondataloven. 

- Det er med til at underminere hele befolkningens tillid til digitaliseringsprocessen, som ellers kunne give rigtig mange goder, siger han. 

- Når det offentlige hverken kan eller vil passe på vores data, så mister vi tilliden til dem, tilføjer Jørn Guldberg. 

Datatilsynet har i stikprøven fokuseret på uddybende sikkerhedsregler, myndighedernes eget tilsyn, aftaler med databehandlere og myndighedens kontrol med databehandlere.

Resultaterne af undersøgelsen har fået Datatilsynet til at udtale kritik til myndighederne.

Beskæftigelsesministeriet, Sundheds- og Ældreministeriet, Vejdirektoratet og Sundhedsdatastyrelsen er fundet meget kritisable. Her har der været "meget omfattende mangler" på de undersøgte områder.

Og sløseriet med persondata er udbredt, fordi offentlige myndigheder ikke bliver straffet, mener Jørn Guldberg. 

- Private virksomheder bliver straffet hårdt, hvis ikke de sørger for at passe på folks persondata. Vi er nødt til at have noget tilsvarende for det offentlige, således de også føler respekten for, at de også kan blive ramt, hvis ikke de overholder reglerne, siger han. 

I Datatilsynets stikprøve var der blot én af de undersøgte myndigheder, som levede helt op til persondataloven og ikke har fået kritik. Det var Udbetaling Danmark.

Jørn Guldberg mener, at mange danskere vil vende sig imod digitaliseringsprocessen, hvis ikke der bliver strammet op. 

- Vi er i gang med noget, som mange oplever som tvangsdigitalisering. Og hvis vi samtidig mister vores privatlivs fred, fordi de ikke kan gøre det rigtigt, så mister folk tilliden til systemet, siger han. 

/ritzau/

Mest Læste

Annonce