Lægeforeningen: Svær adgang til data kan skade patienter

Velfærd

27/3/14 8:29

Læger og sygeplejersker skal have langt hurtigere adgang til patienters data for at forbedre behandlingen.

Det går for langsomt, når læger og sygeplejersker skal tjekke, om behandlingen af patienter på landets sygehuse er god nok.

Sundhedspersonalet har adgang til patienters journaler, men det er for besværligt at få adgang til de mange patientdata, som hver dag registreres med henblik på at forbedre behandlingen.

Derfor skal det gøres nemmere, så man kan forbedre behandlingen, mens den enkelte patient stadig er indlagt.

- Hvis der kommer en patient med en blodprop i hjernen, er det vigtigt at følge op på, at vi får givet medicinen inden for de tidsrammer, vi selv har anlagt.

- Konsekvensen for patienterne er, at vi ikke ved, om vi leverer den bedst mulige kvalitet hver gang. Det kan man tydeligt se, hvis man får nem og hurtig adgang til data, og det er vi som sundhedspersonale optaget af, siger Mads Koch Hansen, formand for Lægeforeningen.

Derfor opfordrer han regionerne til senest i 2015 at sikre, at sundhedspersonale får langt hurtigere adgang til aktuelle informationer om patienters behandlingsforløb.

Det sker i et nyt udspil fra Lægeforeningen om kvalitet i sundhedsvæsnet, der ventes fremlagt inden for de næste par uger.

Situationen er et udbredt problem for de fleste sygehuse, siger Mads Koch Hansen.

- Man får ikke lavet de forbedringer, man kan forvente af systemet, hvis vi ikke ved præcis, hvad vi går og gør.

- Det kan virke paradoksalt, at vi ikke har adgang til de data, men de ligger i nogle systemer, som læger og sygeplejersker ikke har adgang til, siger han.

Konkret savner Lægeforeningen it-programmer, der viser og analyserer nøgledata og sender dem tilbage til de læger, der behandler patienterne.

- Hver morgen, når man møder, kan man så se, om der er noget, vi skal gøre bedre.

- Det er et helt generelt problem for de fleste sygehuse, for man har ikke udviklet systemet, der skal give os data, siger han.

Som det er nu, ligger patientdataene gemt i årsrapporter.

Formanden for Danske Regioner, Bent Hansen (S), mener, at sygehusene selv skal stå for at udvikle en strategi.

- I bund og grund er jeg meget enig med lægerne. Jeg foreslår, at alle sygehuse skal udvikle en strategi for datadrevet kvalitet, siger han i en kommentar.

Torsdag er der generalforsamling i Danske Regioner, hvor Bent Hansen ventes at tale om sundhedsvæsnet.

/ritzau/

 

Annonce