Længere vej til institutionen i fremtiden

Velfærd

18/10/13 10:40

Kommunerne mærker de faldende børnetal og lukker derfor daginstitutioner. Pas på børnene, advarer forsker

Morgenturen med børnene til daginstitutionen kan blive endnu længere de næste år. Næsten halvdelen af de danske kommuner planlægger nemlig at lukke eller sammenlægge vuggestuer og børnehaver.

Det viser en rundspørge, som Ritzau har foretaget. 45 ud af de 98 kommuner har svaret. 39 procent planlægger at lukke eller sammenlægge daginstitutioner, 48 procent har ikke planer om at lukke institutioner og 14 procent ved det ikke.

En af de kommuner, der vil lukke daginstitutioner, er Syddjurs. Sidste år blev to daginstitutioner slået sammen, og planen er at slå endnu to institutioner sammen og at lukke en institution helt, fortæller borgmester Kirstine Bille (SF).

- Det er typisk små og ikke-bæredygtige institutioner, vi lukker, og som genopstår som større institutioner. Det gør vi for at tilpasse antallet af daginstitutioner til vores børnetal, siger hun.

Fra 2010 til 2022 forventer kommunen, at der vil komme 14,2 procent færre børn under seks år i Syddjurs. Fremskrivninger viser, at der vil være 2,4 procent færre børn under seks på landsplan.

Kommunen samler små institutioner i større enheder. Og det er fornuftigt, mener Sanne Lorentzen, formand for Lederforeningen i Bupl.

- Store institutioner giver bedre mulighed for at tilrettelægge en anderledes hverdag. Når der er meget få børn i en institution, bliver man jo også nødt til at reducere personalet. Så skal der ikke meget sygdom eller ferie til, før det bliver svært at lave en pædagogisk tilrettelagt hverdag, siger hun.

Men mange medarbejdere og store børnegrupper kan stresse børnene, advarer professor Charlotte Ringsmose fra Institut for Uddannelse og Pædagogik ved Aarhus Universitet.

- Jo yngre børnene er, jo vigtigere er det nære. Især de helt små er sårbare og har brug for tæt kontakt til de voksne og en overskuelig børnegruppe, siger hun.

Når der kommer flere store institutioner, skal de indrettes, så børnene møder de samme pædagoger og de samme børn i deres hverdag, mener forskeren.

/ritzau/

 

Tilmeld nyhedsbrev

Læs også

08/4/21 8:14

Politik
Lars Løkke smider kæmpe bombe: Hyrer tidligere Venstre-figurLars Løkke Rasmussen har hyret den tidligere Venstre-figur, der nu gør comeback efter tre års pause fra politik.

23/10/16 7:35

Politik
Morten Messerschmidt sygemeldt på ubestemt tidMesserschmidt er blevet sygemeldt og Dansk Folkeparti har nu øget det beløb, der tilbagebetales, til 2.5 million kroner.

03/2/22 9:31

Politik
Vanvittig løn: Så meget får Barbara BertelsenDet lille webmedie Journalista.dk har undersøgt, hvad en af hovedrolleindehaverne i Minksagen, Barara Bertelsen får i årsløn. Svaret er, at departementschefen og dermed den øverst placerede embedsmand i Statsministeriet tjener langt mere end Statsministeren.

10/5/22 12:28

Europa
Se videoen: Svensk granatkaster pulveriserer russisk tankUkraines forsvar har offentliggjort en video af en russisk tank, der bliver sprængt i luften - angiveligt med en granatkaster leveret af Sverige.

12/5/21 8:12

Politik
Mette Frederiksen raser: Stop med detStatsministeren kom op i det røde felt, da hun under gårsdagens spørgetime fik et spørgsmål fra Liberal Alliances partileder, Alex Vanopslagh.

06/5/22 7:08

Europa
Forsker: Derfor er Ukraine begyndelsen på enden for PutinVerden holder vejret, for vil Putin erklære officielt krig mod Ukraine d. 9. maj? Uanset hvad ser norsk forsker sprækker i Putins ellers så solide greb om magten i Rusland.

04/5/22 1:56

Kommunalt
P-selskaber skovler formuer ind på ulovlige p-afgifterHvis du klager over en p-afgift, kan det være en god ide at tage sagen hele vejen til Parkeringsklagenævnet.

05/5/22 2:41

Putin vil ydmyge 500 ukrainske krigsfanger under paradeHvert år fejrer Rusland d. 9. maj med en stor parade - men organisation advarer om, at årets fejring bliver anderledes brutal.