Landbrugsformand Niels Jørgen Pedersen siger tak for nu

07/11/12 10:26

Ritzau

Landbruget havde ikke opnået noget ved at råbe mere, sagsøgt flere og skældt mere ud, mener afgående formand

Samme dag som den amerikanske præsident Obama får forlænget sit mandat, anslår den afgående formand for Landbrug & Fødevarer Niels Jørgen Pedersen næsten "obamaske" toner i sin sidste beretning foran næsten 500 delegerede landmænd i Herning Kongrescenter.
Om ikke "Yes, we can", men "Ja, det nytter!", og der er "et nyt syn på landbruget", som landsmændenes øverste boss gentager mere end 10 gange i sin tale.
Landbrug & Fødevarers strategi bærer politisk frugt, siger den afgående formand.
- Samfundet har fået et nyt syn på landbrugs- og fødevareerhvervet som et erhverv, der bidrager afgørende til den danske økonomi og beskæftigelse, siger han og fortsætter:
- Jeg bliver nu og da spurgt, om vi ikke bør ændre strategi og gå mere konfrontatorisk til værks. Om det nytter noget med al den konstruktive dialog?
- Ja, det nytter! Det nye syn på landbruget er forudsætningen for, at vi kan flytte noget politisk, der virkelig betyder noget. Og vores politiske strategi er begyndt at bære frugt, mener Niels Jørgen Pedersen.
Det illustrerer han med, at regeringen har udvalgt fødevareerhvervet som et af de erhverv, regeringens vækststrategi vil fokusere særligt på.
Der er også nedsat en Natur- og Landbrugskommission, som skal komme med forslag til, hvordan natur og miljømål kan nås, så det samtidig giver vækst i landbruget.
- For landbruget er der ikke noget alternativ til konstruktiv dialog med samfundet. Vi ville ikke være på vej mod et nyt syn på landbruget, hvis vi havde råbt mere, sagsøgt flere, skældt mere ud og vendt ryggen til flere af vores kritikere, siger Niels Jørgen Pedersen.
Det sker med tydelig adresse til den anden landbrugsorganisation Bæredygtigt Landbrug, som ikke blev nævnt i beretningen med ét ord.
Onsdag eftermiddag vælger landmændene ny formand, hvor vestjyden Martin Merrild i målinger tegner sig som en snæver favorit - og en favorit som varsler en mere konfrontatorisk kurs mod regeringen end sin forgænger.
Niels Jørgen Pedersen meddelte i september, at han stopper som landbrugsformand på grund af en alvorlig skulderskade. Han har været formand siden maj 2011.
/ritzau

Annonce