Minister: Færre misbrugte børn skal i retten

Velfærd

09/4/14 8:20

Justitsminister Karen Hækkerup vil sørge for, at børn, der udsættes for forbrydelser, behandles mere skånsomt.

Det er for alt for belastende for misbrugte børn at vidne i retten, mener justitsminister Karen Hækkerup (S), som nu er klar til at hæve alderen for, hvornår børn, som har været udsat for en alvorlig forbrydelse som eksempelvis et seksuelt overgreb, skal vidne i retten

Det skriver Politiken onsdag.

- Vi skal sørge for, at børn og unge, der udsættes for en forbrydelse, mødes så skånsomt som muligt af retssystemet, siger Hækkerup.

Som reglerne er i dag, er børn under 12 år fritaget for at vidne i retten, når de har været udsat for en grov forbrydelse. I stedet bliver de videoafhørt i trygge omgivelser, hvorefter optagelsen afspilles i retten. Børn over 12 år skal derimod møde op i retten.

Justitsministeren beder nu Strafferetsplejeudvalget om at komme med en model for, hvordan aldersgrænsen kan sættes op, så også børn over 12 år slipper for den belastning, det er at være del af retssystemet.

Karen Hækkerup vil afvente Strafferetsplejeudvalgets arbejde, før hun lægger sig fast på, om Danmark skal følge de øvrige nordiske lande på området. Her er grænsen for, hvornår børn slipper for en tur i retten 15-16 år.

Ministerens initiativ kommer, efter at Børnerådet og Rigshospitalets Center for Seksuelle Overgreb i december fremlagde en undersøgelse af, hvordan børn mellem 12 og 15 år, som har været udsat for en seksuel krænkelse, reagerer på mødet med retten.

Undersøgelsen viser, at retssagen med eventuelle ankesager i sig selv kan stå i vejen for, at børnene kommer sig over overgrebet.

De er nødt til at være i behandling længere tid, og mens behandlingen står på, bremses barnets udvikling.

Nogle børn føler desuden efterfølgende stor skyld, hvis gerningsmanden ikke bliver dømt. Nogle børn giver også udtryk for, at de gerne ville have fortalt mere om, hvad der var sket, men at de ikke turde, da de sad i retten omgivet af fremmede.

/ritzau/

 

Tilmeld nyhedsbrev

Læs også

08/4/21 8:14

Politik
Lars Løkke smider kæmpe bombe: Hyrer tidligere Venstre-figurLars Løkke Rasmussen har hyret den tidligere Venstre-figur, der nu gør comeback efter tre års pause fra politik.

23/10/16 7:35

Politik
Morten Messerschmidt sygemeldt på ubestemt tidMesserschmidt er blevet sygemeldt og Dansk Folkeparti har nu øget det beløb, der tilbagebetales, til 2.5 million kroner.

03/2/22 9:31

Politik
Vanvittig løn: Så meget får Barbara BertelsenDet lille webmedie Journalista.dk har undersøgt, hvad en af hovedrolleindehaverne i Minksagen, Barara Bertelsen får i årsløn. Svaret er, at departementschefen og dermed den øverst placerede embedsmand i Statsministeriet tjener langt mere end Statsministeren.

10/5/22 12:28

Europa
Se videoen: Svensk granatkaster pulveriserer russisk tankUkraines forsvar har offentliggjort en video af en russisk tank, der bliver sprængt i luften - angiveligt med en granatkaster leveret af Sverige.

12/5/21 8:12

Politik
Mette Frederiksen raser: Stop med detStatsministeren kom op i det røde felt, da hun under gårsdagens spørgetime fik et spørgsmål fra Liberal Alliances partileder, Alex Vanopslagh.

04/5/22 1:56

Kommunalt
P-selskaber skovler formuer ind på ulovlige p-afgifterHvis du klager over en p-afgift, kan det være en god ide at tage sagen hele vejen til Parkeringsklagenævnet.

06/5/22 7:08

Europa
Forsker: Derfor er Ukraine begyndelsen på enden for PutinVerden holder vejret, for vil Putin erklære officielt krig mod Ukraine d. 9. maj? Uanset hvad ser norsk forsker sprækker i Putins ellers så solide greb om magten i Rusland.

05/5/22 2:41

Putin vil ydmyge 500 ukrainske krigsfanger under paradeHvert år fejrer Rusland d. 9. maj med en stor parade - men organisation advarer om, at årets fejring bliver anderledes brutal.