Minister om dødsbrand: Plejehjem overholdt ikke kravene

Infrastruktur

12/09/2018 07:20

Nick Allentoft

Tre kvinder mistede livet, da der opstod brand på et plejehjem i Allingåbro på Djursland 3. august. Brandsikkerheden blev ikke overholdt, ifølge undersøgelse. Socialdemokraterne vil have flere regler nu.

Brandsikkerheden var mangelfuld på plejecentret Farsøhthus i Allingåbro på Djursland, hvor tre kvinder i begyndelsen af august døde som følge af en brand.

Det er konklusionen i en undersøgelse, der tirsdag blev præsenteret af transport-, bygnings- og boligminister Ole Birk Olesen (LA), skriver TV2 Østjylland.

- I undersøgelsen konstateres det, at der ikke var installeret et automatisk sprinkleranlæg i bygningen. Derudover var spisekøkkenet indrettet i flugtvejsgangen, hvilket reducerede flugtvejen. 

- Endelig konstateres det, at flugtvejsgangen ikke var opdelt med røgsikre og selvlukkende dør, sagde ministeren på et åbent samråd om dødsbranden tirsdag.

Brandkravene var ikke overholdt, da centeret blev renoveret i 1997. Og det lever heller ikke op til kravene i dag, slår undersøgelsen fast.

Beredskabsdirektør for Randers, Favrskov og Djursland Kasper Sønderdahl bekræfter over for Ritzau, at der ikke var automatisk sprinkleranlæg, og at der var spisekøkken i flugtvejsgangen.

Han ønsker ikke at kommentere, hvor alvorlige mangler det er, da han ikke har modtaget rapporten. 

Det er ifølge beredskabsdirektøren kommunens ansvar at sørge for, at brandsikkerheden er i orden, og der er årligt tjek af brandsikkerheden på kommunens plejecentre.

Norddjurs Kommune ønsker ikke at forholde sig til kritik af svigtende brandsikkerhed, før den har set rapporten.

- Norddjurs Kommune er ikke bekendt med den omtalte rapport. Vi er indtil nu udelukkende blevet informeret om, at alt har virket, og alle har handlet, som de skulle.

- Indtil vi har set rapporten, kan vi ikke forholde os til, hvilke kritikpunkter der kan ligge, siger Søs Fuglsang, sundheds- og omsorgschef i Norddjurs Kommune til TV2 Østjylland. 

Transport-, bygnings- og boligminister Ole Birk Olesen siger under samrådet, at kommunen gennemgår sikkerheden på de øvrige plejehjem.

- Norddjurs Kommune vil gennemgå brandsikkerheden i de andre plejeboliger, det er jeg tilfreds med. Jeg mener, at alle landets kommuner tjekker sine bygninger i byen. Branden viser, at der er behov for at skærpe budskabet.

Branden på Farsøhthus opstod ud på eftermiddagen fredag 3. august, hvor en 91-årig og en 93-årig kvinde døde. En 95-årig kvinde blev indlagt på Skejby Sygehus med alvorlige brandskader. 

Hun døde to dage senere af sine kvæstelser. 

Ud over de tre dødsofre kom to kvinder på 87 og 89 år lettere til skade i branden.

Østjyllands Politi sagde efter branden, at de indledende undersøgelser tydede på, at der ikke lå en kriminel handling bag dødsulykken.

- Alle indikationer går på, at det er en ulykke af en eller anden slags. Vi har intet belæg for at sige, at der ligger noget kriminelt bag, lød det fra politiets vagtchef Stig Heidemann dagen efter branden.

 

S: Brandsikkerheden skal øges på plejehjem med rygere Det er så alvorligt, at brandsikkerheden svigter på en stor del af landets plejehjem, at regeringen bør handle med det samme, mener Astrid Krag (S), som havde kaldt til samråd mandag.

Hun bakker op om, at transport-, bygnings- og boligminister Ole Birk Olesen (LA) på samrådet fortalte, at han vil skabe et overblik over situationen.

Men indtil den er klarlagt, bør man ifølge Krag begynde med en af de største risikofaktorer: rygerne.

- På cirka en tredjedel af plejehjemmene, hvor der ikke er moderne røgalarmer, bør der gælde noget særligt skærpende. Hvis en kommune visiterer en ældre ryger til en plads på plejehjemmet, skal den først være forpligtet til at bringe brandsikkerheden bringes up to date. Det vil være en meget konkret måde at begynde at løfte brandsikkerheden for nogle af de mest udsatte borgere med det samme, siger hun.

Det løser ifølge Krag ikke alle problemerne, men det vil give et betydeligt løft til sikkerheden hos landets ældre beboere på plejehjemmene.

Hun kalder det meget alvorligt, at sikkerheden netop svigter på centre, hvor nogle af landets svageste borgere bor.

- Jeg blev meget bekymret på dagens samråd. Jeg forstår ikke, at regeringen ikke rykker på det med det samme, mens den undersøger, hvor udbredt problemet med brandsikkerheden er. 

- Vi ved, at cigaretter er årsagen til mange af de her dødsbrande, og derfor er det et meget konkret sted at starte, hvor ingen bliver stillet ringere, siger hun.

På samrådet fremlagde Ole Birk Olesen en undersøgelse, der konkluderede, at sikkerheden ikke var i top på plejecentret Farsøhthus i Allingåbro, hvor de tre kvinder mistede livet. 

Blandt andet manglede der et automatisk sprinkleranlæg i bygningen, og der var indrettet et spisekøkken i en flugtvejsgang.

Kommunen havde tilsyneladende fået dispensation fra nogle af brandsikkerhedsreglerne, da den lå ved siden af en brandstation.

/ritzau/

 

Mest Læste

Annonce