Ny e-bog: Vilhelmsen havde hemmelig exitplan

Politik

28/3/14 8:34

Da Annette Vilhelmsen blev formand for SF, lagde hun med sine rådgivere en strategi for en regeringsexit.

Allerede få uger efter, at Annette Vilhelmsen blev formand for SF, lagde hun sammen med sine rådgivere strategi for, hvordan SF kunne træde ud af regeringen.

Det fremgår af en ny e-bog udgivet af Zetland, en såkaldt single, med titlen "I det røde felt", skrevet af Ritzau-journalisten Kristian Brårud Larsen.

Ifølge e-bogen udarbejdede Vilhelmsens rådgivere i ugerne efter hendes magtovertagelse otte dokumenter til en strategi for at gøre SF mere troværdig i vælgernes øjne.

Et af dokumenterne indeholdt en hemmelig exitplan, som kunne aktiveres, hvis den rette sag opstod.

På et møde i Erhvervs- og Vækstministeriet i begyndelsen af december 2012 fik dokumenterne ifølge e-bogen støtte fra både Annette Vilhelmsen og daværende skatteminister Holger K. Nielsen.

Da det i begyndelsen af februar 2013 blev tid til at indvie SF-ministrene og partiets daglige ledelse i tankerne, støttede Vilhelmsen også op om exitstrategien:

- Vi må også stille os selv spørgsmålet, hvad vores grænse er, skulle Annette Vilhelmsen ifølge bogens anonyme kilder have sagt på mødet.

Efter knap tre måneder som skatteminister havde Holger K. Nielsens syn på regeringen til gengæld ændret sig:

- Det giver ikke nogen mening, at vi skal ud af regeringen, skulle Holger K. Nielsen have sagt, og han fik kontant opbakning fra resten af SF's ministerhold.

Ifølge e-bogen skulle temperamentet have kogt over hos daværende miljøminister Ida Auken, der lige som Pia Olsen Dyhr og Astrid Krag opponerede imod troen på, at SF kunne forlade regeringen med værdighed.

Det er ikke lykkedes Ritzau at få en kommentar fra Annette Vilhelmsen. Men i e-bogen fortæller hun, at det aldrig har været aktuelt at sætte planen i værk - heller ikke ved det delvise salg af Dong Energy.

Politisk redaktør på Fyens Stiftstidende Elisabet Svane mener, at det var rettidig omhu at tænke et eventuelt farvel til regeringen igennem:

- Når man ser på den klumpede måde, partiet kom ud af regeringen på, kunne det se ud som om, at det kom fuldstændig bag på dem. Men de var mere forudseende, end man skulle tro, siger Elisabet Svane.

Hun peger på, at allerede da Annette Vilhelmsen blev formand, havde partiet bevæget sig langt bort fra sit udgangspunkt.

Siden måtte SF opgive mærkesager som øremærket barsel til mænd og bakke op om tiltag som lettelser af selskabsskatten, der lå langt fra traditionel SF-politik.

- De gav sig først til Socialdemokraterne, så gav de sig til regeringsgrundlaget, og så gav de sig til den første politik. Det er da klart, at man må tænke på, hvor langt man vil strække sig, siger Elisabet Svane.

/ritzau/

 

Tilmeld nyhedsbrev

Læs også

08/4/21 8:14

Politik
Lars Løkke smider kæmpe bombe: Hyrer tidligere Venstre-figurLars Løkke Rasmussen har hyret den tidligere Venstre-figur, der nu gør comeback efter tre års pause fra politik.

23/10/16 7:35

Politik
Morten Messerschmidt sygemeldt på ubestemt tidMesserschmidt er blevet sygemeldt og Dansk Folkeparti har nu øget det beløb, der tilbagebetales, til 2.5 million kroner.

03/2/22 9:31

Politik
Vanvittig løn: Så meget får Barbara BertelsenDet lille webmedie Journalista.dk har undersøgt, hvad en af hovedrolleindehaverne i Minksagen, Barara Bertelsen får i årsløn. Svaret er, at departementschefen og dermed den øverst placerede embedsmand i Statsministeriet tjener langt mere end Statsministeren.

10/5/22 12:28

Europa
Se videoen: Svensk granatkaster pulveriserer russisk tankUkraines forsvar har offentliggjort en video af en russisk tank, der bliver sprængt i luften - angiveligt med en granatkaster leveret af Sverige.

12/5/21 8:12

Politik
Mette Frederiksen raser: Stop med detStatsministeren kom op i det røde felt, da hun under gårsdagens spørgetime fik et spørgsmål fra Liberal Alliances partileder, Alex Vanopslagh.

06/5/22 7:08

Europa
Forsker: Derfor er Ukraine begyndelsen på enden for PutinVerden holder vejret, for vil Putin erklære officielt krig mod Ukraine d. 9. maj? Uanset hvad ser norsk forsker sprækker i Putins ellers så solide greb om magten i Rusland.

04/5/22 1:56

Kommunalt
P-selskaber skovler formuer ind på ulovlige p-afgifterHvis du klager over en p-afgift, kan det være en god ide at tage sagen hele vejen til Parkeringsklagenævnet.

05/5/22 2:41

Putin vil ydmyge 500 ukrainske krigsfanger under paradeHvert år fejrer Rusland d. 9. maj med en stor parade - men organisation advarer om, at årets fejring bliver anderledes brutal.