Nye lærere giver stærkere læsere

Velfærd

22/10/13 10:05

Freja Eriksen

Nyuddannede lærere er bedre til at lære elever at læse i forhold til lærere med mere erfaring.

Lærere, som har været uddannet i to til fem år, er bedre til at gøre deres elever til stærke læsere end lærere med over fem års erfaring. Det viser en ny stor undersøgelse fra Danmarks Evalueringsinstitut (EVA), skriver Politiken. 

Årsagen skyldes, at nye lærere har den mest opdaterede viden om, hvordan man lærer børn at læse, fortæller Katja Munch Thorsen, der er konstitueret direktør for EVA.

- At tro, at undervisningen altid bliver god, hvis læreren har en masse erfaring, passer ikke. Det er ikke nok, siger hun til Politiken.

Undersøgelsen, der offentliggøres tirsdag, bygger på læseresultater fra 18.892 elever, der har aflagt prøve i de nationale læsetest i en periode over to år, mens de gik i 4. til 6. klasse. 

Målt på læsefærdigheder har elever, der har haft en nyuddannet lærer, flyttet sig næsten en måned mere end elever, der har haft en lærer med 6 til 30 års erfaring. 

Og de nyuddannede rykker eleverne hele to måneder mere end lærere med over 30 års erfaring.

Til gengæld viser undersøgelsen også, at de rutinerede lærere kan styrke elevernes læseevne på niveau med deres nyuddannede kolleger. Nemlig hvis de har en diplomuddannelse inden for læsning.

Resultaterne overrasker nogle af landets førende forskere på området. Blandt andet Peter Allerup, der er professor ved Institut for Uddannelse og Pædagogik (DPU), Aarhus Universitet.

- En forskel på knap en måned til to er ret godt klaret. Det er meget, og det er meget bemærkelsesværdigt. Det er en glædelig nyhed, fordi det illustrerer, at det er det faglige indhold, der har betydning for elevernes læseevne, siger han til Politiken.

Undervisningsminister Christine Antorini (S) erkender behovet for mere efteruddannelse til lærerne.

- Derfor afsætter vi med den nye folkeskolereform en milliard kroner til at efteruddanne lærerne, så vores lærere kan få løftet deres kompetencer, skriver ministeren i en mail til Politiken.

/ritzau/

 

Tilmeld nyhedsbrev

Læs også

08/4/21 8:14

Politik
Lars Løkke smider kæmpe bombe: Hyrer tidligere Venstre-figurLars Løkke Rasmussen har hyret den tidligere Venstre-figur, der nu gør comeback efter tre års pause fra politik.

23/10/16 7:35

Politik
Morten Messerschmidt sygemeldt på ubestemt tidMesserschmidt er blevet sygemeldt og Dansk Folkeparti har nu øget det beløb, der tilbagebetales, til 2.5 million kroner.

03/2/22 9:31

Politik
Vanvittig løn: Så meget får Barbara BertelsenDet lille webmedie Journalista.dk har undersøgt, hvad en af hovedrolleindehaverne i Minksagen, Barara Bertelsen får i årsløn. Svaret er, at departementschefen og dermed den øverst placerede embedsmand i Statsministeriet tjener langt mere end Statsministeren.

10/5/22 12:28

Europa
Se videoen: Svensk granatkaster pulveriserer russisk tankUkraines forsvar har offentliggjort en video af en russisk tank, der bliver sprængt i luften - angiveligt med en granatkaster leveret af Sverige.

04/5/22 1:56

Kommunalt
P-selskaber skovler formuer ind på ulovlige p-afgifterHvis du klager over en p-afgift, kan det være en god ide at tage sagen hele vejen til Parkeringsklagenævnet.

06/5/22 7:08

Europa
Forsker: Derfor er Ukraine begyndelsen på enden for PutinVerden holder vejret, for vil Putin erklære officielt krig mod Ukraine d. 9. maj? Uanset hvad ser norsk forsker sprækker i Putins ellers så solide greb om magten i Rusland.

12/5/21 8:12

Politik
Mette Frederiksen raser: Stop med detStatsministeren kom op i det røde felt, da hun under gårsdagens spørgetime fik et spørgsmål fra Liberal Alliances partileder, Alex Vanopslagh.

05/5/22 2:41

Putin vil ydmyge 500 ukrainske krigsfanger under paradeHvert år fejrer Rusland d. 9. maj med en stor parade - men organisation advarer om, at årets fejring bliver anderledes brutal.