Økonom: Dansk økonomi er langsomt på vej ud af krisen

Politik

27/9/13 9:30

Det lysner for Danmarks økonomi. Industrien er mest optimistisk, mens byggeriet ser noget mørkere på fremtiden

Langsomt, men sikkert, ser det nu ud til, at den økonomiske krise i Danmark letter.

Danmarks Statistik har fredag offentliggjort tal for erhvervstilliden i Danmark, og generelt tegner dagens tal et billede af et erhvervsliv i fremgang.

I september steg erhvervstilliden således både i industrien og serviceerhvervene ganske kraftigt. I industrien steg konjunkturbarometeret fra to til seks, og det er det højeste niveau i over et år.

- Bedringen i industrien skal ses i lyset af den økonomiske bedring, som vi har set på vores vigtigste eksportmarkeder i Europa.

- Det er særligt produktionsforventninger, som steg, mens ordresituationen ikke blev forbedret, siger cheføkonom Steen Bocian, Danske Bank, i en kommentar.

Produktionsforventningerne er generelt svingende, men trods det er der fremgang.

Månedstal er dog behæftet med en stor grad af usikkerhed.

- Man skal derfor ikke finde den store klaphat frem udelukkende som følge af dagens tal, siger makroøkonom Peter Bojsen Jakobsen, Sydbank.

- Samlet er dagens tal dog endnu et vidnesbyrd om, at bunden kan være nået for dansk økonomi, og at væksten er på vej tilbage, siger han i en kommentar.

Det er ikke kun industrien, som ser lysere på fremtiden. Også i serviceerhvervene og detailsalget er der stigende optimisme.

Ifølge Danmarks Statistik forventer virksomheder, der repræsenterer 20 procent af beskæftigelsen, at omsætningen vil øges over de kommende tre måneder, mens otte procent forventer, at den vil falde.

Konjunkturbarometret er steget til fire fra minus en i august.

- Det ser ud til, at det især er stigende optimisme omkring den fremtidige omsætning, som har fået serviceerhvervene til at se positivt på fremtiden, siger økonom Jens Nærvig Pedersen, Danske Bank, i en kommentar.

Optimismen strækker sig heller ikke ind i byggeriet endnu.

Ifølge Danmarks Statistik er indikatoren minus 16 mod minus 15 i august.

Niveauet for konjunkturindikatoren har ligget på et relativt stabilt niveau siden 2011.

- Det sker på trods tiltag fra regeringens siden om BoligJobplan, som, vi ellers kunne forvente, ville sparke lidt gang i aktiviteten. Men vi må konstatere med dagens tal, at vi fortsat mangler at se effekten, siger cheføkonom Ulrikke Ekelund, BRFkredit.

Hun mener, at der formentlig vil gå nogen tid, før man vil se en spirende optimisme.

/ritzau/

 

Tilmeld nyhedsbrev

Læs også

08/4/21 8:14

Politik
Lars Løkke smider kæmpe bombe: Hyrer tidligere Venstre-figurLars Løkke Rasmussen har hyret den tidligere Venstre-figur, der nu gør comeback efter tre års pause fra politik.

23/10/16 7:35

Politik
Morten Messerschmidt sygemeldt på ubestemt tidMesserschmidt er blevet sygemeldt og Dansk Folkeparti har nu øget det beløb, der tilbagebetales, til 2.5 million kroner.

03/2/22 9:31

Politik
Vanvittig løn: Så meget får Barbara BertelsenDet lille webmedie Journalista.dk har undersøgt, hvad en af hovedrolleindehaverne i Minksagen, Barara Bertelsen får i årsløn. Svaret er, at departementschefen og dermed den øverst placerede embedsmand i Statsministeriet tjener langt mere end Statsministeren.

10/5/22 12:28

Europa
Se videoen: Svensk granatkaster pulveriserer russisk tankUkraines forsvar har offentliggjort en video af en russisk tank, der bliver sprængt i luften - angiveligt med en granatkaster leveret af Sverige.

04/5/22 1:56

Kommunalt
P-selskaber skovler formuer ind på ulovlige p-afgifterHvis du klager over en p-afgift, kan det være en god ide at tage sagen hele vejen til Parkeringsklagenævnet.

06/5/22 7:08

Europa
Forsker: Derfor er Ukraine begyndelsen på enden for PutinVerden holder vejret, for vil Putin erklære officielt krig mod Ukraine d. 9. maj? Uanset hvad ser norsk forsker sprækker i Putins ellers så solide greb om magten i Rusland.

05/5/22 2:41

Putin vil ydmyge 500 ukrainske krigsfanger under paradeHvert år fejrer Rusland d. 9. maj med en stor parade - men organisation advarer om, at årets fejring bliver anderledes brutal.

04/5/22 7:34

Politik
Stolt Mette Frederiksen: For første gang i 20 årMette Frederiksen glæder sig over at det nu sker for første gang i 20 år.