Opgør med jobcenter-bureaukrati på vej: Mere frihed og hårdere konsekvenser

Politik

19/06/2018 11:00

Nick Allentoft

Kommunerne har sukket efter det i årevis, og nu er der udsigt til, at loven om aktiv beskæftigelsesindsats bliver lavet om. Kommuner og socialrådgivere er afventende.
Troels Lund Poulsen (V) forventer snart at kunne bløde op på dokumentationskravene til kommunernes jobcentre. Inden sommerferien forventer han at præsentere en aftale, der giver loven en tiltrængt overhaling.   - Vi tager et opgør med et alt for bureaukratisk regelsystem og giver kommunerne frihed under ansvar, siger han.
 

Læs mere om socialkrisen

Vi har skrevet om sygdomsramte og klemte borgere i systemet gennem lang tid.

Læs vores tema om socialkrisen, hvor en lang række artikler er samlet. 

 

Kort fortalt vil han give kommunerne friere rammer til selv at tilrettelægge beskæftigelsesindsatsen på jobcentrene. En lang række dokumentationskrav og tidskrævende papirarbejde forsvinder.  Til gengæld vil kommunerne blive målt på deres resultater. Og der vil være konsekvenser, hvis de ikke lever op til målsætningerne.    - I dag kan man som kommune blive sat under administration, hvis ikke man har styr på sin økonomi. Nu prøver vi noget lignende på beskæftigelsesområdet. Jeg tror ikke, at det bliver aktuelt, for der er jo ikke nogen kommunalbestyrelser, der ønsker at komme under administration. Men det kan altså blive konsekvensen, siger ministeren.   Han kalder det selv et nødvendigt nybrud i forhold til den måde, man hidtil har tilrettelagt beskæftigelsesindsatsen. Hvor enkeltsager har medført indgreb, der har gjort regeljunglen endnu mere ufremkommelig.   - Reglerne har jo sikret, at borgerne får nogle tilbud, men de siger ikke noget om kvaliteten af tilbuddene. Og når tallene så også viser, at kommunerne heller ikke overholder reglerne, så er vi nødt til at gå en anden vej, siger han.   Ministeren har senest måttet bede om en redegørelse fra syv kommuner, hvor 50 procent af dagpengemodtagere ikke som loven foreskriver har modtaget et aktivt tilbud til tiden. Fremover vil kommunerne via en ny ordning blive målt på, hvor dygtige de er til at løfte folk fra passiv beskæftigelse og over i beskæftigelse eller uddannelse.   Ordningen vil tage højde for socioøkonomiske forhold og vil kunne bruges til løbende at følge kommunernes resultater og til på et tidligere tidspunkt at sætte ind, hvis nogen svigter deres ansvar.
 

Prøv DenOffentlige 2

DenOffentlige er nyheder, debat og videndeling uden betalingsmur

Prøv vores nyhedsbrev og bliv opdateret på Danmarks udvikling og udfordringer hver dag.  

 

Troels Lund Poulsen har en forventning om, at der vil være bred opbakning til de nye regler.

- De er en del af en større forhandling om loven om aktiv beskæftigelsesindsats. Men jeg tror, at der nu på tværs i Folketinget er en konstatering af, at mere detaljerede regler ikke har virket, og at der må tænkes nyt i stedet, siger han.   Kommuner krydser fingre for færre regler i jobindsats   Oprydning er på høje tid, mener Thomas Kastrup-Larsen (S), borgmester i Aalborg Kommune og formand for Kommunernes Landsforenings Arbejdsmarkeds- og Erhvervsudvalg.   - Arbejdsmarkedssystemet, som det er i dag, er meget regel- og administrationsbefængt. Vi trænger virkelig til en sanering, hvor vi får gjort op med mange af de her proceskrav, som vi har i dag. I dag er det sådan, at en sagsbehandler bruger 45 minutter af en times arbejde på administration. Det skal vi have bragt ned, så vi kan levere en ordentlig og effektiv indsats, siger Thomas Kastrup-Larsen.   Ministeren varsler dog samtidig, at hvis kommuner ikke lever op til krav om, hvor mange ledige der kommer i arbejde, så kan de blive sat under administration. Det huer ikke Aalborgs borgmester.   - Jeg synes, at man skal holde sig fra trusselsretorikken og se dette her som et samarbejde. Alle kommuner gør jo alt, hvad de kan. Alle vil gerne have de ledige i arbejde både af menneskelige og økonomiske årsager. Når en ledig har gået ledig i et års tid, så bærer kommunen 80 procent af udgiften, siger Thomas Kastrup-Larsen.   Han glæder sig nu til at se det endelige forslag, der har været varslet på trapperne længe.   - Det har været en lang proces, så vi er meget spændte på, hvad det ender med. Jeg håber, at det vil give mere tid mellem sagsbehandler og ledig, for det har vi brug for, siger Thomas Kastrup-Larsen.   Socialrådgivere: Beskæftigelseslov er bygget op om mistillid   Politikerne er nødt til at stole på, at både jobcentre og arbejdsløse ønsker beskæftigelse, siger Majbrit Berlau, formand for Dansk Socialrådgiverforening.   - Bureaukratiet fylder så meget i dag, fordi man har bygget beskæftigelsesloven op omkring mistillid til jobcentrene og de arbejdsløse. Hvis man skal forenkle lovgivningen, er man nødt til på Christiansborg at udvise tillid til, at både jobcentre og arbejdsløse ønsker det bedste - nemlig at komme i arbejde, siger Majbrit Berlau.
 

Socialdebat 2018

Følg debatten om socialområdet anno 2018 på DenOffentlige 

 

Hun hilser derfor et udspil om at gøre op med de mange krav og regler velkommen.

- På trods af at den ene minister efter den anden har lovet at afbureaukratisere, og at man derfor kan blive en smule desillusioneret, så tror vi faktisk på, at det her er et skridt i den rigtige retning. Men jeg vil gerne se det, før jeg tror det, siger Majbrit Berlau.   Hos HK Kommunal, der blandt andet repræsenterer jobkonsulenter og andre dele af det administrative personale i kommunerne, glæder man sig til at høre mere om ministerens udspil.   - Der er rigtig meget behov for det, siger næstformand Mads Samsing.   Ifølge ham betyder kravene om dokumentation og andet papirarbejde, at borgerne bliver tilsidesat.   - Der er meget fokus på regelstyring og processer og ikke så meget på det indholdsmæssige i kontakt med borgere og virksomheder. Det er der, medarbejderne i kommunerne rent faktisk kan gøre en forskel, siger Mads Samsing.   LO-formand Lizette Risgaard er enig i, at beskæftigelsessystemet har brug for en strømlining.   - Vi har mange gode forslag til, hvordan man kunne gøre det, siger LO-formanden, der dog ikke ønsker at præcisere, hvilke forslag man vil præsentere for ministeren.  

Mest Læste

Annonce