Panama-papers: Fonseca afviser alt - Nordea står med ny sag

Ledelse

06/04/2016 09:50

Nick Allentoft

Ramon Fonseca afviser at have hjulpet statsoverhoveder og rigmænd med at skjule formuer i skattely, og samtidig giver Panama-papirerne endnu en grim sag for Nordea. Denne gang milliardlån til en kaskhstansk oligark.
Advokatfirmaet Mossack Fonseca, der beskyldes for at have hjulpet blandt andet statsoverhoveder, sportsstjerner og rigmænd med at oprette selskaber i skattely, afviser at have gjort noget som helst ulovligt.  Det siger Ramon Fonseca, der er medstifter af og partner i advokatfirmaet, til nyhedsbureauet Reuters.   - Vi kan udelukke, at det er et insiderjob. Dette er ikke en læk. Dette er et hackerangreb, siger han og tilføjer, at det formentlig er folk i udlandet, der står bag. 

Skattely - læs det væsentligste her

Skattely og de mennesker, der bruger skattely, er jaget vildt efter et gigantisk internationalt læk. Følg udviklingen her. 

Han afviser ligeledes, at selskabet har medvirket til at destruere dokumenter eller har hjulpet nogen med at undgå skat eller med hvidvaskning af penge. I stedet har han indgivet en klage til Panamas statsanklager, fordi han hævder, at lækken af de cirka 11,5 millioner dokumenter kommer fra hackere uden for Mossack Fonseca.

- Vi har allerede indgivet de relevante klager til statsanklagerens kontor, og en regeringsinstitution er også ved at undersøge sagen, siger den 63-årige Fonseca, der var med til at stifte selskabet i 1977.   Det er via et hackerangreb, at en række internationale medier har skaffet sig adgang til dokumenterne, der blandt andet har bragt Islands statsminister, Sigmundur David Gunnlaugsson, i fedtefadet, mener han.   - Disse e-mail er blevet taget ud af en kontekst, siger Fonseca, der kalder blandt andet kritikken af Sigmundur David Gunnlaugsson for en "heksejagt".   Regeringen i Panama har efter søndagens afsløringer været ude med et løfte om, at den vil samarbejde, såfremt dokumenterne fører til eventuelle retlige granskninger.   - Dette er en tropisk storm, som dem vi har her i Panama. Når først den er overstået, kommer solen frem, siger Alvaro Aleman, stabschef for Panamas præsident, Juan Carlos Varela.

Nordea har lånt milliarder til kasakhisk oligark

Nordea har via skattely lånt et milliardbeløb til en oligark, som har tætte forbindelser til Kasakhstans diktatoriske præsident,  Det skriver Ritzau Finans efter rapporter fra den svenske tv-station SVT.   Efter at Skandinaviens største bank søndag blev anklaget for at hjælpe klienter med at skjule formuer i skattely i Panama, har storbanken erklæret, at den slags hører tiden før 2009 til.  Men en granskning foretaget af SVT-programmet Uppdrag af de såkaldte Panama-papirer, som er lækket fra advokatfirmaet Mossack Fonseca, afslører mistænkelige transaktioner af yngre dato.    De senere år har Nordea ifølge det svenske medie nemlig lånt op imod tre milliarder svenske kroner til et byggeprojekt i Moskva. Pengene er ifølge Uppdrag overført via en række brevbokse til den kasakhiske oligark Sersjan Sjumasjov, der står landets præsident, Nursultan Nazarbajev, nær.  Han har styret Kasakhstan, som anses for at være ekstremt korrupt, siden 1989 og fik 98 pct. af stemmerne ved præsidentvalget sidste år.   - Det får samtlige alarmklokker til at ringe - både hvad angår setuppet, og når det drejer sig om den endelige låntager, siger Jakob König, der er bankekspert, i programmet.   Udlånene er desuden baseret på penge, som almindelige kunder har deponeret i banken, fortsætter han.   - Jeg tror ikke, at der er mange kunder, der ønsker, at deres penge bruges til det, vurderer Jakob König.   De nye oplysninger udspringer af de såkaldte Panamapapirer. I alt er 11,5 millioner dokumenter om potentielle skatteunddragere lækket fra advokatfirmaet Mossack Fonseca. Der er tale om den største læk om skattely nogensinde.   Papirerne har afsløret en stribe verdensledere, kendisser, rigmænd og sportsstjerners hemmelige skattely i Panama. Blandt andre er den spanske kongefamilie, Islands statsminister, og Argentinas præsident involveret.   /ritzau/

Mest Læste

Annonce