Politi belastes af selvmordere

Velfærd

21/05/2014 13:39

Suleman Haider

Lokomotivførere er i mange år blevet traumatiseret af mennesker, der forsøger selvmord foran tog. Men danske politifolk rammes hårdt.

I USA og England kaldes det "suicide by cop". Det betyder, at selvmordstruede mennesker provokerer politiet, for at de skal skyde dem. Det sker også i Danmark. Rigspolitiet har talt sammen, at mellem 2002-2011 var der otte sager, der højst sandsynsynligt handlede om "suicide by cop, og seks hvor det ikke kan udelukkes.

Rigspolitiet kalder det for en meget voldsom psykisk belastning for de involverede politifolk, og Politiforbundet peger på, at bare tvivlen er hård for politifolkene.

"Det sker ikke ret tit. Men det er uhyggeligt, er vi aldrig ved om vi står overfor en der ønsker suicide by cop," siger Claus Oxfeldt, der er formand for Politiforbundet til Avisen.dk.

Han siger at betjentene bliver undervist i det og har haft fokus på det, men at det stadig er en forfærdelig episode.

"Det er vanvittigt grænseoverskridende. Hvordan takler man det, hvis den, man står overfor, har som største ønske at gøre sig så umulig, at han bliver slået ihjel af politiet?,” siger Claus Oxfeldt, der er formand for Politiforbundet.

Avisen.dk har talt med flere politikredse, der kender til sager, hvor mennesker optrådte på en måde, der kunne give en mistanke om, at de havde et ønske om, at politiet skød dem.

Hos Vestegnens Politi har de været særligt hårdt ramt. Politiinspektør Michael Kristiansen siger til Avisen.dk, at de har haft en håndfuld sager de seneste år, hvor de ikke kunne udelukke, at gerningsmandens mål var at blive skudt.

Både Nordjyllands og Østjyllands Politi siger til Avisen.dk, at tilfælde med "suicide by cop" er sjældne, og heldigvis næsten altid bliver afværget.

”Men det sker så absolut – Der er mere opmærksomhed på det nu end tidligere, så det bliver håndteret på den rigtige måde,” siger Vagn Martinussen, der er politikommisær i Østjyllands Politi til Avisen.dk.

Vagn Martinussen har selv været med til et tilfælde fortæller han til Avisen.dk.

Alle politifolk, der er involveret i skudepisoder skal til debriefing hos Rigspolitiets Psykologtjeneste.

”Det er en rigtig ubehagelig oplevelse. Hvordan betjenten har det, afhænger meget om betjenten selv føler at have håndteret situationen så godt som muligt. Hvor hårdt de bliver belastet afhænger også af reaktionen, de bliver mødt af bagefter hos ledelsen, kolleger og i pressen,” siger psykolog Susanne Wulff Pedersen fra Psykologtjenesten til Avisen.dk.

 

Mest Læste

Annonce